משפחת השפות ההודו אירופאיות, כוללת למעלה ממאה חמישים שפות הנחלקות לתתי משפחות, שמקורן לרוב הוא באירופה או מערבה של אסיה. בין תתי המשפחות העיקריות של השפות ההודו אירופאיות: השפות הגרמאניות, השפות הרומאניות, השפות הבלטו-סלאביות, היווניות ועוד.
את השפות ההודו אירופאיות דוברים כשלושה מיליארד אנשים, וניתן למצוא ביניהן שפות שרבים דוברים אותן כמו השפה האנגלית, ספרדית, רוסית, פורטוגזית, גרמנית, צרפתית, הינדי ופרסית, לצד שפות שמעטים יודעים ומשתמשים בהן דוגמת אירית וארמנית. מאחר ומגוון שפות מוכרות שנעשה בהן שימוש נרחב, נכללות תחת משפחת שפות ענקית זו, ענף מחקר הבלשנות, חוקר את מרבית מבני השפות על פי תבניות המצויות בשפות אלו.
אנגלית
אנגלית, היא שפה השייכת לשפות הגרמאניות, ששורשיהן נעוצים בתקופת האימפריה הרומית, כשהשבטים הגרמניים שישבו בצפונה של אירופה השתמשו בהן. אנגלית היא השפה הפופולארית והמדוברת ביותר ברחבי העולם כולו והיא החלה להתפשט בתקופת שלטון האימפריה הבריטית, כאשר המשיכה להתעצם עם התפתחותה הכלכלית, החברתית, המדינית והתרבותית של ארצות הברית. האנגלית היא שפה רשמית בארצות הברית, קנדה, אירלנד, הודו, ניוזילנד ובכמה ממדינות אפריקה. באוסטרליה היא איננה מוגדרת כשפה רשמית, אך הלכה למעשה, משמשת את השלטון ואת התושבים יותר משפות אחרות.
|
|
אנגלית היא השפה הפופולארית והמדוברת ביותר ברחבי העולם כולו והיא החלה להתפשט בתקופת שלטון האימפריה הבריטית. |
|
|
ספרדית
ספרדית, משתייכת לקבוצת השפות הרומאניות, והיא השפה הרומאנית המדוברת ביותר בעולם, והשפה השלישית בכלל המדוברת ביותר בעולם - הן כשפרה זרה והן כשפת אם, כאשר בעולם כ417 מיליון דוברי ספרדית ומתוכם עבור כ-332 מתוכם, היא שפת אם. הספרדית קרובה ומזכירה את השפה הפורטוגזית, ומכילה אוצר מילים לטיני ואף ערבי. היא התפתחה מתוך הלטינית הוולגארית, בה השתמשו תושבי מושבותיה של האימפריה הרומית בימי הביניים המוקדמים יותר, והושפעה מערבית ומבסקית. ספרדית מדוברת בספרד וב-43 מדינות נוספות ובהן ארגנטינה, מקסיקו, קולמביה, צ´ילה, בוליביה, וונצואלה, אקוואדור ועוד.
צרפתית
צרפתית, שייכת למשפחת השפות הרומאניות. החל מהמאה ה-17 הקולוניאליזם הצרפתי הביא להתפשטותה הנרחבת של השפה גם לחבלים שמחוץ ליבשת האירופאית – בדגש על אסיה ואפריקה, וכיום 220 מיליון אנשים דוברים אותה, כאשר עבור חצי מהם היא שפת אם. צרפתית משמשת כשפה פורמאלית במגוון ארגונים וקהילות דוגמת האו"ם, האיחוד האירופי, הוועד האולימפי הבינ"ל ואיגוד הדואר העולמי. בעבר נלמדה במדינות רבות כשפה שנייה, אולם החל מהמחצית השנייה האנגלית דחקה את מעמדה והחליפה אותה כשפה שנייה הנלמדת במדינות רבות.