רוקחות, היא חלק מענף מדעי הרפואה, ועיקר העיסוק שלה הוא באופן בו תרופות משפיעות על הנוטלים אותן - הן מבחינת שיפור מצב של חולי והן מבחינת תופעות הלוואי השונות של כל תרופה ותרופה, כללי נטילתה ועוד.
הרוקח, הוא למעשה מי שמבצע בפועל את החלטותיו של הרופא בנוגע לנטילת תרופות מסוימות שעל מטופל לקחת, כאשר הוא זה שמסביר למטופל כיצד ליטול את התרופה ונותן לו דגשים הנוגעים למינונים, זמן הנטילה, האם לפני או אחרי אוכל, השפעות שלה על גופו ודגשים נוספים של עשה ואל תעשה. על הרוקח אף להכיר את התהליכים השונים של ייצור התרופות ולפקח על האיכות שלהן, לייעול הטיפול התרופתי במטופלים השונים. התפתחות תחום הרפואה, לצד ההתפתחות הטכנולוגית המואצת, הביאו לכך שהרוקח הפך לחלק בלתי נפרד מהצוות הנרחב המטפל בחולה - לצד הרופאים, העובדים הסיעודיים, הסוציאליים ואנשי מקצוע נוספים מהתחום.
|
|
רוקחות, היא חלק מענף מדעי הרפואה, ועיקר העיסוק שלה הוא באופן בו תרופות משפיעות על הנוטלים אותן. |
|
|
סוגי רוקחים
קיימים מספר סוגי רוקחים, מה שאומר שלבוגרים מספר אופציות להשתלב בתחום בתום לימודיהם. הרוקח הקהילתי, הוא זה שעומד מאחורי דלפק בתי המרקחת השונים ולו ידע הנוגע להשפעות התרופות השונות על הגוף, מינונים, אינטראקציות ותופעות לוואי ועליו לספק את כל המידע למטופל. הרוקח התעשייתי, הוא זה שמשתלב בתפקידי פיתוח ייצור ובקרת איכות כמו גם אישור של התרופות השונות, במסגרת חברות פיתוח. עיקר עבודתו נוגעת לפיתוח ומחקר בתחום. הרוקח הקליני, הוא זה שעובד בבתי חולים ומייעץ לגבי תרופות ונטילתן, כאשר עבודה זו, מצריכה הסמכה של תואר שני.
תנאי קבלה
תנאי הקבלה ללימודי רוקחות משתנים ממוסד למוסד, כאשר המוסדות דורשים ציון פסיכומטרי שיהווה רף לקבלה, תעודת בגרות בממוצע ציונים גבוה, בגרות במתמטיקה ברמה של לפחות ארבע יחידות לימוד שציונה גבוה וכן ראיון אישי.
מה לומדים בלימודי רוקחות?
לימודי תואר ראשון ברוקחות עוסקים בסקאלת תחומים נרחבת המאפשרת לסטודנטים לרכוש את מירב הידע שיסייע להם עם סיום הלימודים להיות רוקחים מקצועיים. הלימודים הינם תיאורטיים ומשלבים אף התנסויות מעשיות. בין היתר, לומדים הסטודנטים נושאים הנוגעים תחומי דעת כמו מדעי הטבע, מדעי הרוקחות והבריאות, פיזיקה, חשמל ומכניקה לרוקחים, אנטומיה של גוף האדם, כימיה, ביולוגיה, פיסיולוגיה של גוף האדם, אבחון תרופתי, אימונולוגיה, תזונה, יישומי מחשב, מיקרוביולוגיה, ביולוגיה מולקולארית, פתולוגיה ועוד.
תעודה
בתום לימודי תואר ראשון ברוקחות, מקבלים הבוגרים תעודת B.Pharm ברוקחות, ולאחר שמונה חודשי התנסות מעשית, מקבלים הם אף רשיון לעסוק בתחום מטעם מש´ הבריאות.