הנדסת בניין הוא תחום שעלה לכותרות בעיקר בשנים האחרונות, לאחר אסון ורסאי ורעידות האדמה שתקפו ביפן ובארה"ב. מי שאחראים לתכנון נכון של המבנה וליכולתו לעמוד בפני עומס הם מהנדסי הבניין.
מהנדסי בניין הם בעלי תפקיד משמעותי מאוד ובעל אחריות על כתפיהם מוטלת האחריות לקבוע האם בניין יוכל לעמוד ברעידת אדמה, האם יוכל לעמוד בעומס של אנשים העומדים בקומותיו השונות וכולי. מהנדס הבניין גם אחראי לאשר תוספות בנייה חריגות וכן תוכניות של תמ"א 38 לשם חיזוק בניינים. מכאן שמדובר בתחום שקורס אינו מספיק כדי ללמוד אותו על בוריו ויש להתעמק בו וללמוד אותו במסגרת תואר. התחום משלב מדדים רבים שיש לקחת בחשבון כגון פיזיקה, מתמטיקה, הנדסה, מחשוב, ניהול בנייה ועוד.
|
|
מהנדס בניין-תפקיד בעל אחריות כבדה שיכול להציל חיים. |
|
|
מהן ההתמחויות האפשריות במסגרת תואר זה
כבכל תואר כמעט, גם במסגרת תואר בהנדסת בניין, ניתן לבחור התמחויות שונות. לרוב ההתמחויות בתחום לימוד זה הן מסלול להנדסת מבנים או ניהול בנייה. מהנדס מבנים עובד בצמוד לאדריכל ואחראי לתת מענה הנדסי אחראי לגבי תוכנית הבניין. אם מהנדס בניין יקבע כי בדרך תכנון הבניין קיימת סכנה כלשהי לעמידה ברעידות אדמה או בעומסי אנשים וציוד, האדריכל יאלץ לשנות את תוכניותיו או להתאימן לממצאי המהנדס. לעומת זאת, ההתמחות בניהול בנייה מכשירה מהנדסים אשר ילוו את שלבי הבנייה השונים של בניין. מהנדסים אלו, נוכחים בשטח בעת בניית הבניין, מנתרים את בניית יסודות הבניין, את שיטות הבנייה, את החומרים בהם נעשה שימוש ועוד. מהנדסים אלו משתמשים במכשירים ניידים ממוחשבים ומתקדמים כדי לבצע בדיקות עומסים בשטח הבנייה בו עתיד הבניין לקום.
מהם סיכויי הקבלה ללימודים אלו
לימודי הנדסה דורשים ראש ריאלי ואהבה למספרים. התחום דורש לא מעט חישובים והתעסקות בפיזיקה, מחשבים ועוד. לכן, ניתנת עדיפות למי שבעלי תעודת בגרות של חמש יחידות במקצועות ריאליים. בנוסף על כך, נדרש ציון פסיכומטרי גבוה, אשר גם בו נבדקים ממצאי המבחן בתחומי האנגלית וכמובן התחום הכמותי. למי שעושים הסבת מקצוע ממקצוע הנדסה אחר אל מקצוע זה, כמובן שהתנאים יהיו מקלים יותר, אך נדרש מינימום ציונים של לפחות 80.
מהם נושאי הלימוד במסגרת תואר זה
נושאי הלימוד במסגרת התואר הם נרחבים וכוללים גם קורסי בסיס בתחום הפיזיקה, המתמטיקה, הכימיה, והמחשוב וכן נושאים הקשורים באופן ספציפי לתחום הבנייה כגון דינמיקת מבנים, כלכה הנדסית, מבוא לתורת הלוחות והקליפות וכולי.