השילוב שבין הידע המצטבר בהנדסת חומרים ובין צרכי התעשייה הוליד מקצוע של טכנאי חומרים מתקדמים. ככל שנוצרים חומרים חדשים על פי הטכנולוגיה המתקדמת בהם ניתן להשתמש לצרכים שונים ומתפתחים.
על מנת לפתח מוצר חדש בתעשייה, יש צורך בחישוב עמידות החומרים שירכיבו אותו, איך הוא ישתלב עם החומרים האחרים וכן את מידת הכדאיות של ייצורו או השימוש בו על פי עלויות. ישנו אינטרס לייצר מוצר על פי חומר מסוים או מתערובת חומרים ולעצב אותם בדיוק בצורה שנקבעה – משום שהכול מחושב באופן הנדסי על מנת שהמוצר יפעל כשורה. בנוסף, ישנו מערך שלם שעומד מאחורי ייצורו של אותו חומר או חלק בתעשייה – ולפיכך הצורך במקצועות הטכנולוגיה לחומרים מתקדמים הולך וגובר. סולם הדרגות מתחיל מלימודים לקראת דיפלומת טכנאי חומרים מתקדמים ומתקדם דרך לימודי תואר להסמכת הנדסאים ולהסמכת מהנדסי חומרים.
|
|
טכנאי חומרים מתקדמים- איש מקצוע בעל ידע בחומרים מורכבים ומתקדמים ליצירת ריהוט, חלקי מחשב ועוד. |
|
|
מה עושה טכנאי חומרים מתקדמים?
הטכנאי לחומרים מתקדמים משתמש בידע שרכש באמצעות קורס טכנאי חומרים מתקדמים על מנת לייצר חלקים במבנים כמו כלי רכב, ריהוט, צעצועים, מבנים בתעשיית הבניין, הטקסטיל, המיכון ובכל ענף ייצור שהוא – תוך שהוא מכיר את תכונות החומר בידו – הוא יודע לתכנן את החומר כך שיתאים למטרת ייצורו. הטכנאי לחומרים פועל בשטח התעשייה בארץ ובעולם – בעיקר בתחום ההייטק, התעשייה הצבאית, בתעשיות הרכב, תעשיות הכימיה או חברות בשיתוף נאס"א.
מהו תחום הנדסת חומרים מתקדמים?
מדובר בתת תחום אשר נוצר במהלך טבעי ומתבקש מתוך עולם הנדסת מכונות – אולם כל עוד הנדסת המכונות עוסקת בתכנון ובפיתוח של מכונות ומערכות, הנדסת החומרים עוסקת בחומרים שמרכיבים אותם, ביכולת לפתח חומרים שעונים לדרישות הנדסיות וצורכיות שונות – כאלו שמיוצרים במינימום עלויות וניתן להפיק באמצעותם יעילות מירבית בייצורם, במכירתם או בשימושם.
מה לומדים במהלך לימודי התעודה?
חומר הלימוד לקראת דיפלומת טכנאי לחומרים מתקדמים כולל בין היתר נושאים עיוניים בסיסיים מעולם המתמטיקה – לרבות לימודי הנדסה, מעולם הפיזיקה והאלקטרוניקה, הכימיה, הרובוטיקה, מכטרוניקה, בקרה וניתוח נתונים, גרפיקה ממוחשבת, תיב"ם, היכרות עם סוגי חומרים שונים בתעשייה, תנאי אחסון ועוד. הלומדים רוכשים ניסיון במעבדות ההדמיה השונות ובנושאים שונים נוספים. מלבד לימודי החובה הבסיסיים לתחום זה, הלומדים יכולים לקבל העשרה ולהתנסות גם בתחומי התמחות בהתאם לרצון ולנטיות כישוריו של הסטודנט כדי לעסוק בכך בעתיד או להרחיב את הידע הקיים לקראת לימודי הנדסאי או מהנדס בתחום.