מקורותיה של הבינה המלאכותית נעוצים אי- שם במחצית המאה ה-20, בין מדעני המחשב הגדולים אלן טיורינג וג´ון מקארתי. הבינה המלאכותית תופסת כיום תאוצה והופכת לחלק משמעותי בטכנולוגיה.
הבינה המלאכותית היא נישה מתוך עולם מדעי מחשב, שהיא מאפשרת למכונה להתנהג כאילו שהייתה אדם שהתנהג באופן אינטליגנטי. בינה מלאכותית מאפשרת למכונה להבין – להבין שפה טבעית, לפענח תצלומים ולהציע מסלולים אחרים טובים יותר, לנצח במשחק שחמט. הבינה המלאכותית של היום משמשת לתחומים שונים – ברפואה, בביטחון, בחינוך, בניהול מידע, בשוק ההון. ככל שהיא מסייעת בתחומי חיים אחרים, נפתח עולם שלם של צורך בפתרונות ובשיפור התוכנה עוד ועוד. הבינה המלאכותית נלמדת במסגרת תואר ראשון במדעי המחשב ויכולה גם להלמד במסגרת תואר ראשון בבינה מלאכותית.
|
|
BA בבינה מאלכותית- תחום שעבר מעולם משחקי המחשב אל תחומים כמו הייטק, מדע ובטחון. |
|
|
מה צריך ללמוד כדי ליישם בינה מלאכותית?
לבינה מלאכותית ישנם קריטריונים שונים, כמו היכולת של מחשב להגיב לפי שיקול דעת והבחירה הטובה יותר, להציג יכולת תכנון או יכולת למידה עצמאית, תקשורת בשפה טבעית, יכולת לחוש באופן שונה – זיהוי ויזואלי, ריחני, שמיעתי ועוד. כדי ליישם זאת, יש ללמוד תואר במדעי המחשב המקנה את כל היסודות בטכנולוגיה קוגניטיבית.
מה לומדים במסגרת התואר?
בתואר ראשון בבינה מלאכותית לומדים ומתרגלים מתמטיקה מזויות שונות, חישוביות וסיבוכיות, אוטומציה ורובוטיקה, קומפילציה, מערכות הפעלה, מתמטיקה בדידה ומבני נתונים, אלגוריתמים, לוגיקה מתמטית, הסקה לוגית, למידה מניסיון ובחירה במצבים של אי ודאות. לומדים יסודות שונים נוספים בפיסיקה ומבוא לתכנות - בסיס הידע מעולם מדעי המחשב כמו ארכיטקטורת מחשב וגם על רשתות מחשב ואינטרנט. ניהול פרויקטים, למידה מונחית – עצמים, ניתוח מערכות ממוחשבות, שפות תכנות כמו JAVA ו-C#, עיבוד שפות טבעיות, בנייה של יישומים מאובטחים, ניתוח של פגיעויות אבטחה ומחקר, תקשורת סלולרית ועוד. במהלך התואר, הלומדים אמורים להגיש פרויקטים שונים להמחשת הידע שהצטבר.
מה עושה איש מחשבים בהתמחות בינה מלאכותית?
העוסק בתחום הבינה המלאכותית יודע לתכנן ולתכנת מכונות בעלות קוגניציה ואינטליגנציה מלאכותית. בוגרי התואר יכולים להשתלב בתעשיית ההיי טק בחישוביות עצבית, בחישוביות ומוסיקה, בבלשנות חישובית, בייצור אלגוריתמים למנועי חיפוש באינטרנט, בפיתוח משחקי מחשב בדגש על בינה מלאכותית בחומרה ובתוכנה, בחברות יזמות, בתעשיות הרובוטיקה, בתעשיות הרפואה והשיקום, בעולם הרשתות החברתיות בתחום מוצרי חשמל לבית ועוד. ניתן גם להמשיך לתואר מתקדם בתחום לפיתוח ובמחקר או להוראה של תחום מבוקש זה בקרב בני הדור הבא.