תחום איכות הסביבה הוא תחום אשר תופס תאוצה רבה בשנים האחרונות ככל שעולה המודעות לנושא הקיימות והאקולוגיה. בהתאם, נדרשים גם אנשי מקצוע המתמחים בתחום זה.
תחום לימודי הנדסאי סביבה בישראל, אינם מפותחים דיו בניגוד למדינות אחרות באירופה, אך בשנים האחרונות ניתן למצוא כמה מכללות שהחלו להכשיר הנדסאים בתחום זה. הנדסאי איכות הסביבה יכול לעסוק בתחום כבר עם סיום לימודיו או להמשיך ללימודי תואר בתחום או בתחומים מקבילים כמו אקולוגיה, מהנדס סביבתי ועוד.
|
|
הנדסאי סביבה- מסייעים לתכנן כיצד לבצע תהליכי אשר תורמים לקיימות ושמירת הסביבה של ארגונים וחברות. |
|
|
מהן דרישות הקבלה ללימודים אלו?
לשם הקבלה לתחום הנדסאי זה נדרשת לרוב תעודת בגרות מלאה בדגש על ציונים חיוביים של 70 ומעלה במקצועות כמו מתמטיקה, אנגלית והבעה עברית. לחילופין, ניתן להשתתף גם במכינה קדם אקדמית כדי להשלים בגרויות חסרות למי שזקוק לכך. בנוסף, כמובן שמי שמגיעים מתחומי הלימוד של ביולוגיה וכימיה בתיכון, ימצאו תחום זה מעניין ונוגע להם הרבה יותר. אך, כמובן שהלימודים מתאימים ופתוחים לכל מי שעומד בדרישות הקבלה ומתעניין הכיצד ניתן לשפר משאבי ארגונים לשם השמירה על הסביבה.
מה נלמד במהלך הלימודים?
לימודי הנדסאי איכות סביבה לרוב כוללים לימוד נושאים הקשורים ישירות לשמירה על הסביבה כמו: זיהום אויר, שפכים וטיפול בהם, זיהום מקורות מים, חקיקה בתחום הסביבה, בנייה אקולוגית, ניצול משאבים ושימוש בחומרים מתכלים וכולי. מעבר לנושאים הסביבתיים הללו נלמדים גם מגוון קורסים הנוגעים לתחום ההנדסה כמו מתמטיקה, פיזיקה, כימיה, יישומי מחשב, הנדסה כימית, בריאות הציבור, תברואה ועוד נושאים רבים ונוספים. היות ומדובר בתחום חדשני, נושאי הלימוד מתחדשים ומתעדכנים השכם וערב, בהתאם לדרישות גם של המשרד לאיכות הסביבה ומשרד הבריאות בתחומים אלו.
מה מקנים הלימודים?
למסיימי הלימודים והעומדים בהצלחה במבחנים של ה-מה"ט תינתן תעודה רשמית גם מטעם מוסד הלימודים וגם תותר האפשרות להירשם בפנקס ההנדסאים והטכנאים, דבר אשר ייתן גושפנקה רשמית ללימודים. עם קבלת התעודה הרשמית, ההנדסאים הבוגרים יוכלו להשתלב בשלל ארגונים כיועצי איכות סביבה, כמנהלי מחלקות שמירה על הסביבה, במשרדי תכנון ואדריכלות פרטיים ובמסגרת עיריות, בשלוחות של המשרד לאיכות הסביבה, להשתלב במערכת הבריאות או לשמש יועצים עצמאיים בתחום לחברות פרטיות וציבוריות.
אופציות ללימודי המשך
תחום הנדסאי סביבה יכול לשמש הן כהסבת מקצוע למי שלמדו תארים בביולוגיה, כימיה, גיאוגרפיה וכולי. לחילופין ניתן לעשות גם את הדרך ההפוכה ובתום הלימודים להשתלב בתארי הנדסת סביבה למיניהם.