ניצני הגישור החלו לנבוט בישראל בתחילת שנות ה-90. בשנים האחרונות אנו עדים לכך להתרחבות ושימושים הולכים וגדלים של הגישור במרחבים שונים. ועדיין, הפוטנציאל הקיים בתחום ובהקשריו השונים בעתיד הקרוב והרחוק.
תרבות יישוב הסכסוכים בעולם במגמת שינוי, מגמה שמורגשת היטב גם בישראל. הציבור ומקבלי החלטות כבר מבינים במה מדובר והמודעות הולכת וגוברת. היום ברור כי אנחנו מסייעים לאנשים לפתור בעיות באופן איכותי יותר, מהיר יותר וזול יותר. מערכות רבות מכירות בערך של הכלים כשפה וכתרבות ארגונית. המהפכה איטית והדרגתית, אולם היא מתרחשת. הגיע זמננו לתת מענה מקצועי, מקיף ורחב מאי פעם.
בסרטון הבא- עמרי גפן מקבוצת גבים מתארח בתוכנית אפקט הפרפר ומסביר על גישור ויישוב סכסוכים לשינוי חברתי.
|
|
הגישור מהווה כלי חברתי לשינוי וקירוב בין אוכלוסיות ועמים. |
|
|
גישור- טרנד חולף או מקצוע של ממש?
יש עדיין הרואים בגישור בישראל "טרנד" שחלף. יש שיאמרו: שלשום הרפואה האלטרנטיבית, אתמול הגישור, היום הקוצ'ינג, ומחר הדבר הבא. תרבות המקדשת שטחיות ומהירות מהווה קרקע פוריה לטרנדים ולשרלטנות. הגל הגדול של הגישור (שהתרחש סביב 1999-2001) הביא למודעות למושג החדש, אך גם הדביק אליו דימוי לא רציני ולא מקצועי. הניסיון מלמד שסופו של טרנד להסתיים, ולאחריו מתחיל תהליך של התייצבות ותחום הגישור אינו שונה מתחומים אחרים בהיבט זה. בתחילת שנות האלפיים פעלו בארץ קרוב לחמישים מרכזי גישור שהניבו לאורך השנים מעל 20,000 בוגרי קורסים. כיום נותרו בישראל מספר מרכזים בודדים וכמה מאות מגשרים פעילים. אותם מרכזים שיצרו "סרט נע" של קורסי גישור ולא עסקו בכך באופן מקצועי "התייבשו" מאחר ולא סיפקו מענה מספיק מקצועי. מרכזים שלא עסקו בפיתוח ובעשייה ממשית, או שצברו מוניטין שלילי כמעט ונעלמו מהשטח. השוק למד לאט לאט לזהות מיהו מגשר מקצועי ומי לא. היום, המרכזים והמגשרים שנותרו – מקצועיים יותר, מאופיינים בהתמחויות ייעודיות ועם ניסיון מצטבר שהולך וגדל. בשונה מלפני עשור, בהחלט ניתן כיום להגדיר את הגישור כפרופסיה.
קבוצת גבים מאפשרת לכם ללמוד קורס גישור מקצועי ברמה הגבוהה ביותר- לפרטים לחצו כאן!
|
|
מכון גבים- יחזיר לכם את השקט לחיים. |
|
|
כיצד מתבטא חוסנו של תחום הגישור בישראל?
החוסן של תחום הגישור בישראל בהיבט של תהליכי הכשרה וגישורים המגיעים מבתי משפט עומד למבחן כל העת, והדבר המעניין הוא כי היקף הגישורים גדל בהתמדה, חלה הסדרה משמעותית בתחום, ויותר ויותר אנשים מבקשים ללמוד גישור. כיום אף מתחזקת מגמה זו עם השינויים במשק והצורך של רבים לבנות עצמם בתחומים חדשים, כולל התפיסה האינטר-דיסציפלינארית המתחזקת בכל התחומים. ניתן לסמן מספר מגמות חדשות נוספות ומעניינות בהיבטים של ההכשרה בגישור. ראשית, רבים מגיעים ללימודים לצורך התפתחות אישית ואף העצמת יכולות בתחומים שונים כגון עריכת דין, ניהול, חינוך ועוד. גם אנו בקבוצת גבים מקפידים להבהיר לאנשים כי חשוב שיבואו לקורס הגישור ממקום של פיתוח אישי בשלב ראשון. תעסוקה אפשרית רלבנטית רק אחרי השלב הבא, פרקטיקום בתחום הגישור, וגם רבים משתתפים בתכנית זו מתוך הבנה שמדובר בתכנית המאפשרת צמיחה אישית מדהימה, לצד ההתפתחות המקצועית.
|
|
מתוך מפגש גישור שהתקיים בכרמיאל בחסות קבוצת גבים. |
|
|
שינוי בדעה הציבורית בישראל כלפי תחום הגישור
כיום ניתן לומר בסיפוק רב כי הציבור הישראלי למד לאורך השנים לצרוך בחוכמה שירותי גישור מותאמים. יותר ויותר אנשים, משפחות, ארגונים וקהילות מבינים מה הוא תהליך הגישור, מה יתרונותיו ואף מה מגבלותיו. ניתן לראות את ההתפתחות ברמת המודעות של הציבור בכך שהיום אנשים רבים פונים להליך הגישור עוד לפני שפותחים בהליכים משפטיים. אחוז מאד גבוה מהזוגות המתגרשים פונים לגישור. מנהלים בחברות, מנהלי קהילות ואחרים לא מהססים ליזום הליך של גישור לפני שימוש בכל אופציה אחרת. אם בעבר הנטייה הייתה להניח שמגשר חייב להיות עו"ד או שופט בדימוס, הרי שהיום הציבור לומד את המגבלות של שופט בדימוס שמגדיר עצמו כמגשר ולמעשה משמש כבורר, וכי אין הכרח שמגשר יהיה עו"ד. אנשים מבינים כי מה שמתבצע בבית הדין לעבודה ע"י נציגי ציבור הינו תהליך פישור ולא גישור. במקביל עובר התחום התמסדות ומקבל הכרה מצד המערכת המשפטית. חלק מבתי המשפט עדיין מפנים תיקים, וכיום אף מתקיים פיילוט מהו"ת. במסגרתו בתי משפט בישראל מחייבים כל תביעה משפטית שמעל 50,000 ₪ לתהליך של קדם גישור לפני כניסה להליך משפטי. חלק ניכר מהתיקים ממשיכים במסלול הגישור ומתוכם רבים אף מיישבים את הסכסוך בהסכמה. הצלחת הפיילוט מחייה את הגישור המשפטי ומעגנת אותו בדפוסי עבודה אפקטיביים. בשנים האחרונות בהחלט ניתן לראות שיותר ויותר מגשרים מוכשרים ומקצועיים מבססים את עיקר פרנסתם על גישור.
|
|
קבוצת גבים מסייעת ליצור תרבות ארגונית חדשה המבוססת על הבנה ולא הנחתת הוראות. |
|
|
שינויים פנימיים בתחום ובנושאי התפקיד שבו
יחד עם זאת, אם בעבר, מרבית המגשרים והמרכזים ראו בגישורים המופנים מבתי המשפט את מקור ההפניה המרכזי, מגמה זו משתנה לאורך השנים. היום, במקביל לעשייה במערכת המשפטית, מתפתחים מגזרים נוספים כגון: גישור במגזר העסקי, התחום הסביבתי, סביבה תכנון ובנייה, תחום הספורט, תחומי הקהילה והרשויות, ועוד. כמובן שהדבר מחייב במקביל את המגשרים לפתח תחומי מומחיות מסוימים, וגם בהיבט זה ניתן לזהות צמיחה יפה.
תהליכי צמיחה נוספים שניתן לזהות בתחום: מוקמות מחלקות גישור במשרדי עורכי דין גדולים. מרכזי הגישור המקצועיים בצמיחה. מגשרים רבים מפתחים מוניטין אישי ועובדים עצמאית. רבים פעילים במסגרת מרכז השלטון המקומי, רשויות מקומיות וגופים נוספים. מדובר בתשתית שנועדה להישאר ולצמוח.
הגישור לא מת!
אם לפני מספר שנים היה מי שהספיד את התחום, כיום ברור שבעולם ובישראל הוא מתפתח הן כתחום מקצועי והן כתנועה חברתית. מדובר בפסיפס נרחב של תחומי התמחות, כלים וגישות, תהליכים וארגונים. כולם מבוססים על הרצון הטבעי של בני האדם לסיים את הקונפליקטים שלהם. על ההבנה שלהם שאם לא מצליחים לעשות זאת לבד, עדיף להיעזר בגורם מקצועי שישאיר בידיהם את השליטה על התוצאות, מאשר להמשיך במלחמה או לאפשר לגורם חיצוני להכריע עבורם. אנשים מעריכים את האנושיות והרגישות שבאות לידי ביטוי בגישור ומזהים את הערך שתהליך זה מאפשר להם ליצור. כולנו מבינים כי מדובר בכלי אפקטיבי, המשקף שפה, תפיסת עולם ודרך חיים. מי שבוחר בדרך זו, לצד האתגר המקצועי האדיר, הוא שותף ומחויב למהפכה חברתית עמוקה וחשובה.
• קבוצת גבים מציעה לכם שלל הכשרות בתחום הגישור, לפרטים על כל מסלולי הלימוד- https://www.tostudy.co.il/mosad-maslulim.aspx?id=633