מחקרים מראים שבארץ קיים ביקוש לעיסוק ברפואת שיניים וזאת למרות שבהשוואה למדינות האחרות ב-,OECD שיעור העוסקים בתחום גבוה במיוחד.
שירות טיפולי שיניים אינו כלול בסל הבריאות הבסיסי של קופות החולים ורוב מרפאות השיניים מהוות עסקים פרטיים. לימודים לתואר דוקטור לרפואת שיניים D.M.D דורשים הכשרה של שש שנים, מתוכם שלוש שנים ללימודים קליניים. בדיקת שיעור העוסקים בתחום בארץ, מראה ש ישראל ממוקמת במקום השני והמכובד בקרב מדינות OECD וקיים עודף של רופאי שיניים, אם כי קיים דווקא מחסור ברופאים מומחים לרפואת השן. לימודי התואר מעניקים לסטודנטים תשתית חשובה ביסודות הביולוגיה והרפואה הדנטלית ובמסגרת הלימודים לומדים הסטודנטים שיטות לאבחון וכלים חשובים לעיסוק ברדיולוגיה, כירורגיה של פה ולסת, רפואה מונעת לזיהומים בפה וטיפולי שיניים.
|
|
לימודי רפואת שיניים- הפכו למקצוע מבוקש ללימוד בארבעים שנים האחרונות. |
|
|
לימודי רפואת שיניים
מסלול לימודים לתואר D.M.D מעניק לבוגרים ידע מקיף ומעמיק ברפואה אודתודנטית, בפדודונטיה, בעבודה עם כתרים, שתלים ויישור שיניים. בנוסף, הלימודים חושפים את הסטודנטים לשיטות אבחון, לעבודה בתחום הטיפול בחניכיים ושיקום הפה, לשיטות מניעה של מחלות, בטיפולי שיניים לילדים ועוד. תוכנית הלימודים נמשכת כשש שנים וכוללת מספר היבטים: קורסים עיוניים טרום רפואה, קורסים פרא קליניים ובשנתיים האחרונות לימודים קליניים המעניקים כלים והכשרה לעבודה מעשית כרופאי שיניים. בסיום לימודי התואר על הבוגרים לעבור מבחן מטעם משרד הרישוי, על מנת לקבל אישור והסמכה מממשרד הבריאות, לעבוד כרופאים בתחום של רפואת השיניים.
רפואת שיניים – שוק העבודה
בארבעים השנה האחרונת חל גידול במספר רופאי השיניים בארץ ומחקרים מראה שמדינת ישראל ממוקמת במקום השני בשיעור רופאי השיניים באוכלוסיה (בהשוואה למדינות OECD), אך לא כל מי שסיים את הלימודים אכן עוסק במקצוע ולכן הנתונים לעיתים מטעים. כמו כן, כשבוחנים את שיעור הרופאים המומחים, ניתן לראות ששיעור רופאי השיניים המומחים נמוך יחסית לשנים קודמות, אך למרות זאת, שיעור זה עדיין נחשב לגבוה בהשוואה למדינות ה- OECD ושוק העבודה בארץ כולל שיעור מועסקים גבוה יחסית.
הליך הכשרה והתמחות
הדרישה להוצאת רישיון כוללת רופאים שלמדו בארץ, כמו גם רופאי שיניים שרכשו השכלה בחו"ל. הבחינה כוללת היבט עיוני ומעשי ולאחר קבלת הרישיון לעבודה, יש צורך לעבור התמחות והכשרה במסגרת מסלול התמחות המשך בין שלוש וחצי שנים ועד חמש שנים. על מנת לקבל תעודת מומחה באחת מתשע האפשרויות להתמחות בתחום: פה ולסת – כירורגיה, רפואת הפה, רפואת שניים – ילדים, אותודנטיה, פריודונטיה, רפואת שיניים הציבורית, שיקום פרוסטודונטי ופתולוגיה אורלית. כמו כן, ניתן לבחור בתת התמחות של שיקום הפנים והלסתות.