נשיאת ההתאחדות הלאומית למדעים בישראל, פנתה השבוע בפנייה דחופה לשרי החוץ והמשפטים, שלא להתמהמה ולחתום על ההצטרפות לפרוייקט הוריזון 2020 של האיחוד האירופי. לדבריה, יותר משמדובר בתחרות מדעית, זוהי הזדמנות להוכיח את עליונותה של ישראל מבחינה מדעית והחשיבות שבשת"פ בשדה זה.
הסיבה לפנייה הדחופה החוזרת של הפרופ' רות ארנון- נשיאת ההתאחדות הלאומית למדעים בישראל, לממשלת ישראל נוגעת לעובדה כי בעוד חודש בדיוק תסגר ההרשמה לתוכנית המסגרת השביעית לקראת הפרוייקט, מה שאומר שאם ישראל לא תזדרז להצטרף אליה, היא תישאר מחוץ לתחרות, דבר שיפגע אנושות בהתפתחות המדע בישראל. לא רק שהמדע יפגע מבחינת תקציבים וסבסוד מחקר, אלא שגם ישראל תפסיד הזדמנות להוכיח עצמה בתחרות הכי חשובה של עולם המדע כיום וחבל, כי אין ספק שאנו יכולים לקצור בתחרות זו את המקום הראשון די בקלות.
ההתלבטות היא האם להמשיך להשתתף בפרוייקט
עד היום ישראל לקחה חלק בפרוייקט הוריזון 2020 ואף הוכיחה את עצמה בו. אולם, כעת שהשנה עומדת להיגמר יש להחליט האם להמשיך ולקחת חלק בפרוייקט החשוב הזה או שאולי להתנער ממנו בשל החרם האירופאי על ישראל. אין ספק שחלק גדול מן הממשלה נוטים לבחור באופציה השנייה, אולם לדעת נשיאת ההתאחדות הלאומית למדע זו תהיה מכת מחץ קטלנית למדע הישראלי. כבר לפני חודש פנתה הנשיאה לראש הממשלה בינימין נתניהו, אך לא קיבלה תשובה בנושא. כעת, משנסגר חלון ההזדמנויות להרשמה לפרוייקט של השנה הבאה, החליטה הנשיאה לפנות גם לשרת המשפטים ציפי לבני ולאביגדור ליברמן לסיוע ודחיפת נושא ההרשמה גם לשנה הבאה לפרוייקט.
|
| המדע בישראל בסכנה ממשית אם לא נצטרף לפרוייקט האירופאי בימים הקרובים. | |
|
התשלום עבור ההשתתפות בפרוייקט יכוסה במהירות
למרות שלקיחת חלק בפרוייקט האירופאי עולה כסף למדינת ישראל, לדברי הנשיאה, ההוצאה הזו מכוסה במהירות היות שאחוז התקבולים בגין מחקרים מוצלחים המביאים לתקציבי מחקר נוספים, עולים בהרבה על העלות הכספית של חברות בפרוייקט הוריזון 2020. כך למשל, בשנה החולפת הוגשו לראשי הפרוייקט כ-3000 הצעות מחקר. מתוכן 289 בלבד זכו לסבסוד והעברת תקציבים. מתוך ה-289, לפחות 32 הצעות היו של חוקרים צעירים ישראלים! כלומר אחוז גבוה מאוד מן הצעות המחקר המוגשות במסגרת הפרוייקט זכו לתקציב ולמעשה ישראל שלישית בפרוייקט מבחינת כמות הצעות המחקר שקיבלו תקציבים.
ירייה בראש, לא ברגל
שותפים וחברים בהתאחדות למדעים, טוענים כי וויתור על ההשתתפות בפרוייקט של הוריזון 2020, כמוהו לא כירייה ברגל, אלא ממש ירייה בראש למדע בישראל. בזכות הפרויקט ישראל מבצעת אינספור פרויקטים משותפים עם אירופה, מצליחה להביא לתגליות מדע חשובות ולבסס את המשך המחקר המדעי העולמי כאן בישראל. לא מספיק שגם מוסדות המחקר מחוסרי כספים מן הממשלה, ונסמכים בעיקר על מענקי מחקר, ביטול ההשתתפות בפרוייקט תביא לגסיסתו של המדע בישראל מבחינה תקציבית ותרחיק צעירים מהמשך דרכם במדע מתוך ידיעה כי המשאבים שניתן לתת להם הם ברמה פחותה מאלו שישיגו בלימודי מדע מתקדמים בחו"ל או מן המשכורות שיקבלו בשוק העבודה.
לקריאה נוספת בנושא...
דיון על הצטרפות להורייזון 2020 באקדמיה