תואר בהפרעות תקשורת – או קלינאות תקשורת מסמיך לטיפול בילדים ובמבוגרים שחווים קשיים בדיבור ובשפה. זהו מקצוע פארא רפואי, וניתן לעסוק בו במגוון של מקומות עבודה אשר בין היתר כלולים במערכת החינוך ובמערכת הבריאות.
סיבות רבות מובילות ילדים כמבוגרים אל קלינאי תקשורת, כאשר יומלץ לגשת מוקדם ככל שניתן אל קלינאי התקשורת על מנת למנוע טעויות היסטוריות והרגלים בלתי רצויים בשפה ובדיבור. לסביבה ישנה השפעה רבה בעיצוב התנהגותי של שפה ודיבור, ולכן בעלי מקצוע רבים בתחום החינוך יודעים מתי להפנות את הלומדים הפוטנציאליים לטיפול בקלינאות תקשורת אל בעל המקצוע כדי לקבל את הסיוע הנכון; זו יכולה להיות הגננת או המורה – אולם הן ברוב המכריע אינן בעלות הסמכה לטפל בתחום, אלא חלק מן הצוות הרב מקצועי שתומך בתהליך הלמידה.
יום עבודה בחייו של קלינאי תקשורת
קלינאי תקשורת בדרך כלל משולב במספר מסגרות טיפוליות, ויום עבודתו יכול לכלול השתתפות במספר מסגרות כאלו – כמו למשל במערכת הבריאות, מערכת החינוך ובמקומות אחרים. יום העבודה הוא דינאמי ויש בו עבודה עם בעלי קשיים בדרגות ומסוגים שונים בתקשורת. קלינאי התקשורת יפגוש בילדים ובמבוגרים שזקוקים לפגישות התייעצות ולטיפולים מתערבים כדי לשפר באופן מובהק את איכות החיים שלהם.
השגת רישיון קלינאי תקשורת
על מנת לעסוק בתחום זה, יש לערוך התמחות מקצועית לאורך זמן מסוים על פי התקנות הקבועות בחוק, ותחת השגחה של קלינאי תקשורת מוסמך ובעל רישיון במקום מאושר לכך. לאחר תקופת ההתמחות ומעבר המבחנים הרשמיים, ניתן לקבל את רישיון העבודה מטעם משרד הבריאות. אין צורך בחור במסגרת ההתמחות כבר במהלך הלימודים העיוניים, אולם ניתן לקבל העשרות נרחבות במסגרת קורסים מקיפים שאינם חובה לאורך התואר – וכמובן באמצעות ההתנסויות הקליניות.
|
|
הפרעות בתקשורת יכולות כבר להתגלות כבר בבית ספר היסודי. |
|
|
הכרה ציבורית ביכולות המטפלים
תחום קלינאות תקשורת הוא תחום עבודה רווחי בהתאם לניסיונו ולותק שצבר המטפל, ויש כבר הוכחות מובהקות באשר להצלחה הטיפולית של קלינאות תקשורת. בתי חולים, מערכת החינוך ועסקים פרטיים כמו גם עצמאיים שפותחים עסק לקלינאות תקשורת, מכוני שמיעה ועוד – הם המפעילים המרכזיים של המטפלים בקלינאות תקשורת. קרנו של תחום מקצועי זה עולה משנה לשנה, וכך גם הביקוש לקבלה למסלולי לימוד בתחום. כמו כן, גם זמרים, שחקנים, מורים ומרצים הם קהל יעד למטפלים בקלינאות תקשורת עקב חשיפה ממושכת לרעש חזק או לשימוש מתמשך במיתרי הקול.
לקריאה נוספת בנושא...
למה ללמוד קלינאות תקשורת?
מטפל בהפרעות תקשורת