שוק הנדל"ן, המהווה כיום את אחד הצירים המרכזיים מבחינה כלכלית-חברתית, הפך לשוק מתוחכם ומורכב, בו מעורבים הממשלה, הבנקים, חברות ביטוח, חברות בנייה, משקיעים מהארץ ומחו"ל ואזרחים מן השורה.
הממשלה מעורבת בשוק ברמות ובשלבים שונים: ברמת הבעלות (מנהל מקרקעי ישראל), ברמת התכנון (תוכניות בנין ערים), בשלב הביצוע (חברות כמו מע"צ), בשלב המימון (משכנתאות לזכאים ומענקי סיוע לאזורים שונים בארץ) ובנושא המיסוי (מסי רכוש ושבח).
הבנקים וחברות הביטוח משמשים כמקור המימון העיקרי לרוב תוכניות הבנייה והרכישה של נדל"ן. הנדל"ן משמש כמנוף עסקי לחברות וליחידים בכך שהוא משמש כבטוחה להלוואות הניתנות על ידי המוסדות הפיננסיים.
לחברות וליחידים שוק זה משמש כאחד מגורמי הייצור החשובים ביותר. מאחר ומחירי הנדל"ן האמירו מאוד בשנים האחרונות, הופכת הקרקע לאחד השיקולים המרכזיים בבחירת מיקום המפעלים, המחסנים, החנויות והשטחים החקלאיים. כמו כן תופס מרכיב הקרקע מקום מרכזי בשווי החברות והעסקים הפעילים.
משקיעים מהארץ ומחו"ל רואים בשוק הנדל"ן כר נרחב לפעילות הן בתקופות של שגשוג והן בתקופות של מיתון.
אזרחים מן השורה מעורבים בשוק כקונים וכמוכרים של נדל"ן כמו דירות, מגרשים ובניה עצמית.
תפקידו של שמאי המקרקעין במערכת העסקית-חברתית הזו הוא לשמש מעין 'מורה נבוכים' לכל הפעילים בשוק. שמאי המקרקעין נדרש לשמש כצופה נאמן בשוק המקרקעין הדינמי, להבין את הכוחות המשפיעים עליו ולשלוט בתחומי המשפט, הכלכלה, החברה וההנדסה, על מנת שחוות דעתו ועצותיו יעזרו לכל המעורבים בשוק לשקול את צעדיהם ולקבל את ההחלטות הנכונות לגבי הנדל"ן הספציפי.
לצורך הכשרת שמאי המקרקעין, כך שיוכלו למלא את תפקידם בצורה הטובה ביותר, הוכנה בטכניון תכנית לימודים, המבוססת על הניסיון רב השנים בהכשרת שמאי מקרקעין (הטכניון הוא המוסד הראשון בארץ בתחום זה ); על דרישות מועצת השמאים ועל הערכה לגבי הדרישות המקצועיות שיעמדו בפני שמאי המקרקעין.
במחזורים הקרובים הטכניון יחל ללמד ע"פ תוכנית לימודי שמאות החדשה של מועצת שמאי מקרקעין אשר פורסמה בתאריך 1/2/06. התוכנית מפורטת בהמשך. תקנות המעבר מפורטות באתר המועצה / לשכת שמאי מקרקעין. |