מבנה הלימודים | | על המגמה תחום המזון נמצא בשנים האחרונות בתנופה משמעותית בעולם בכלל ובארץ בפרט. העלייה המתמשכת במודעות הצרכנים להיבטים הבריאותיים של מוצרי המזון, יחד עם הגידול באוכלוסייה מביאים למגוון רחב של דרישות תזונתיות, בריאותיות, סביבתיות ורגולטוריות. תעשיות המזון בארץ ובעולם מקצים משאבים רבים במטרה לספק מענה לדרישות הנ"ל ולהבטיח אספקת מזון בטוח, בריא וחדשני תוך מזעור הנזק הסביבתי בתהליכי הייצור. לשם כך, אני עדים כיום לעלייה ניכרת בפנייה לתחום "הפודטק" העוסק ביישום כלים טכנולוגיים לאורך שרשרת המזון, החל משלבי הגידול החקלאי ועד לאריזה ושיווק. ישראל נחשבת לאחת המדינות המתקדמות בעולם בתחום הפודטק, דבר המתבטא בפעילותם של מכוני מחקר ופיתוח אקדמיים ותעשייתיים בחיפוש אחר פתרונות טכנולוגיים לאתגרים גלובאליים בתחום המזון כגון ניצול מזון, מקורות חלבון אלטרנטיביים, חומרים פונקציונאליים, שיפור ערך תזונתי, מזון בריאות ותזונה מותאמת אישית. הפודטק זוכה לתאוצה חזקה באזור צפון הארץ, ובמיוחד בגליל העליון וקריית שמונה. לאחרונה, נחנכה בקריית שמונה חממת פודטק שצפויה למשוך אליה חברות הזנק (Start-up) ומשקיעים רבים בתחום המזון. בנוסף, כחלק מתכנית ממשלתית לקידום האזור, יוקם בקרוב מכון לאומי לחדשנות ומחקר במזון ותזונה. המכון יהווה חוליה מקשרת בין האקדמיה והתעשייה במחקר ופיתוח חדשניים בתחום, ויאפשר אפיק תעסוקתי איכותי לבוגרי התכנית. הלימודים במגמה מורכבים ממקצועות תיאורטיים ומעשיים. הלימודים התיאורטיים כוללים את מקצועות היסוד ומקצועות ההתמחות במזון על היבטיו השונים. הלימודים המעשיים כוללים התנסות בעבודת מעבדה, הפעלת מכשור מעבדתי, אנליזות כימיות ומיקרוביאליות למזון, וכן סיורים למפעלי תעשיית מזון. לקראת סוף השנה השנייה של התכנית, הסטודנטים במגמה יבצעו פרויקט גמר בנושא מחקר/מוצר מזון מסוים, יסכמו את תוצאות העבודה ויציגו אותם בפני אנשי מקצוע. בוגרי המגמה יהיו זכאים לדיפלומת הנדסאי, מהמכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית, במגמת הנדסה כימית בהתמחות "פודטק". טכנולוג מזון בוגר תכנית הלימודים יוכל לשמש כטכנולוג מזון במספר תפקידים בחברות ומפעלי המזון החל משלב הפיתוח של מוצרי המזון, דרך עבודה בקווי ייצור, אבטחת ובקרת איכות ועד לאריזה, אחסון ושיווק המוצר. בנוסף, מגוון הכלים וההתנסות המעשית שיירכשו במהלך הלימודים יאפשרו השתלבות בתחומים משיקים כגון מכוני מחקר, חברות ביוטכנולוגיה, תוספי תזונה ועוד. בהמשך, יוכל בוגר התכנית להתקדם להשלמת תואר אקדמי בתחום.
מקצועות לימוד עיקריים כימיה. טכנולוגיות של מזון. אנליזות של מזון. מקצועות כללים במדעי טבע. התנסות מעשית בעבודת מעבדה בכימיה ומזון.
צאו לדרך | השתלבות בשוק העבודה תעודת "הנדסאי כימיה- בהתמחות "פודטק" מקנה אפשרות להשתלב בתעשיית המזון הענפה בארץ, מעבדות, מכוני מחקר ופיתוח במזון, ביוטכנולוגיה ובתחומים משיקים.
|