כל המידע על הכשרת הנדסאי מכונות
לימודי הנדסאי מכונות משתייכים לעולם ההנדסה וכוללים בתוכם מגוון רחב של משימות כשעיקרן סובב סביב פתרון בעיות באמצעות יישום מתתודות מתמטיות ומדעיות לעיצוב ותכנון כלים, מנועים ומכונות. כאן באתר הלימודים ToStudy תוכלו לקבל את המידע המקיף על התחום החל ממה עושה הנדסאי מכונות בפועל, דרך מידע על תכניות לימודים, מוסדות מובילים ותנאי קבלה ועד להסמכה שתינתן לכם עם תום הלימודים ואפשרויות התעסוקה המצפות לכם.
בכל שלב ניתן להשאיר פרטי התקשרות למוקד היועצים שלנו ואנו נקפיד ליצור עמכם קשר בהקדם. כמו כן, בתחתית המאמר תוכלו למצוא את רשימת מוסדות הלימוד המלאה - כל שעליכם לעשות הוא לסמן אחד או יותר מבין המוסדות הרצויים, להשאיר פרטי התקשרות ונציגי המזכירויות יצרו עמכם קשר למתן מידע נוסף ותיאום פגישת ייעוץ במידת הצורך. כך תוכלו לחסוך את הזמן היקר שבחיפוש אחר מוסדות לימוד ותכניות לימודים שרלוונטיות עבורכם.
מה עושה הנדסאי מכונות?
תמיד אמרו לכם שאתם מעולים בעבודת ידיים? מלבד יכולות טכניות גבוהות במיוחד התברכתם גם ביצירתיות אישית ובסקרנות שאיננה יודעת שובע? לאנשים רב תחומיים כמוכם יש לא מעט פוטנציאל בשוק העבודה עם אפשרויות שכר מתגמלות במיוחד. אחד מן המקצועות בהם תוכלו למצות את הפוטנציאל העצום הזה הוא במסלול ללימודי הנדסאי מכונות. מסלול זה שם לעצמו למטרה להקנות למשתתפיו את סך הידע העיוני תיאורטי והמעשי פרקטי על מנת שידעו כיצד לפתח, לחקור, לעצב, לבדוק ולתחזק מערכות מורכבות הכוללות כלים כבדים, מנועים ומכונות. כדאי לדעת שמסלול זה מתפרש על גבי כשנתיים ומשלב בתוכו נושאים רב תחומיים רבים ושונים בין היתר מכניקה, המרת אנרגיה, ייצור ממוחשב, פיזיקה ועוד, כך שאם אתם מוכנים לשנתיים עמוסות אך בו בזמן מתגמלות, זה הזמן לגלות הכל על לימודי הנדסאות מכונות.
הנדסאי מכונות עוסקים בתכנון, פיתוח ומחקר של מכונות החל מציוד תעשייתי כבד ועד מכשורים זעירים מתקדמים ובשל כך נפתחות בפניהם שלל אפשרויות תעסוקה נרחבות החל מתעשיית האלקטרוניקה הזעירה ועד לתעשיות הצבאיות. כאן בישראל, הידועה בעולם כמוקד של חדשנות ובעיקר בתחום הפיתוחים החקלאיים וההתפלה, תוכלו לא רק לפתח קריירה מזהירה, אלא לתרום תרומה ממשית לתעשייה הארצישראלית ואף מעבר לים.
הנדסאי מכונות
אז מהו בעצם אותו עולם הנקרא הנדסאות מכונות? הנדסת מכונות היא דיסציפלינה העושה שימוש בעקרונות ההנדסה לצורך תכנון, ניתוח, ייצור ותחזוקת מכשורים מכניים שונים. מבין מקצועות ההנדסה השונים, הנדסאות המכונות נחשבת לאחד מן התחומים העתיקים בעולם עוד מהמצאתן של מרכבות הסוסים ומכשורים פשוטים דוגמת מכונת התפירה הקלאסית, וכיום אין עוררין על כך שפועלם של מהנדסים והנדסאים בתחום המכונות מלווה אותנו מדי יום ביומו בכל פן אפשרי בדמות רכבים, מכשורים רפואיים שונים, מכשירי חשמל ביתיים ועוד. אך לעומת ימים עברו, כיום המערכות המכניות השונות הולכות יד ביד עם מערכות אלקטרוניות ומבוססות מערכות ממוחשבות – מסיבה זו תכנית הלימודים הינה רב תחומית וכוללת בתוכה שלל קורסים שונים ונבדלים דוגמת: מתמטיקה, אנגלית טכנית, פיסיקה, יסודות החשמל, מכטרוניקה, מערכות יצרניות ועוד. רק מטעימה קטנה זו, מספיק להבין מדוע בוגרי התכנית מצויים בלב ליבה של התעשייה היצרנית בישראל ומלווים את פיתוחי המחר.
לימודי הנדסאי מכונות
במסגרת המסלול צוללים הסטודנטים אל העולם המרתק של עקרונות ההנדסה בתכנון, ייצור ותחזוקת מכונות. שיטת ההוראה למרבית הקורסים שבתכונית כוללים הרצאות, סמינרים, הדרכות והפעלות במעבדה המגובות בסדנאות מעשיות שונות ליישום פרקטי של החומר הנלמד. במהלך הלימודים רוכשים הסטודנטים מיומנויות נרחבות ביישומי מחשב, חשמל, מתמטיקה, פיזיקה, רובוטיקה ושרטוטים וביסודו של דבר נוגעים בקשת נרחבת של נושאים מעולם ההנדסה והמתמטיקה.
תכני לימוד בהנדסאות מכונות
כאמור, כיום הדרישה להנדסאי מכונות מורגשת בקשת נרחבת של תעשיות דוגמת תעשיית המזון, התעשייה הצבאית, תעשיית האלקטרוניקה והמחשבים, התעשייה הרפואית, החלקאית ועוד. את ריבוי הדרישות הללו ניתן לראות במוסדות האקדמיים השונים המתאימים את עצמם בכל רגע נתון לדרישותיו התובעניות של שוק העבודה בדמות ערב רב של תכני לימודים שונים. בין הנושאים השונים ניתן למנות:
- יסודות החשמל והאלקטרוניקה
- אלקטרוניקה ספרותית
- אנגלית טכנית
- מתמטיקה גבוהה
- בקרת איכות
- ייצור ממוחשב
- בקרים
- מכניקה
- תרמודינמיקה
- רובוטיקה
- הידראוליקה
- שרטוט ממוחשב
- תהליכי ייצור
- תפעול מערכות
- עיבוד שבבי
- תורת החומרים
- ועוד.
יש לציין שנושאי הלימוד לעיל הינם נושאים בסיסיים שעל פי רוב נלמדים בכל מסלול ומסלול. עם זאת, ישנם נושאים רבים נוספים שלא צוינו וזאת בשל שלל ההתמחויות בהן יכולים המשתתפים לבחור. בין ההתמחויות ניתן למנות התמחות בתכנון וייצור ממוחשב (תיב"ם) הנדרשים לתעשיות יצרניות דוגמת מפעלים, התמחות באלקטרואופטיקה לייצור גלאים רגישים, סיבים אופטיים ולייזרים, התמחות במכטרוניקה המשלבת אלקטרוניקה עם מכונאות ונדרשת בתעשיית המחשבים והאלקטרוניקה ועוד.
איפה ניתן להירשם ללימודי הנדסאי מכונות?
כיאה לדרישה הגבוהה המאפיינת כיום את שוק העבודה, ניתן למצוא מגוון רחב של מוסדות אקדמיים שונים הפותחים את שעריהם ומאפשרים הכשרה מקצועית במסלול ללימודי הנדסאי מכונות. כאמור, ישנן שלל התמחויות שונות במסלול זה ומומלץ לבדוק בטרם ההרשמה, אילו מסלולים מוצעים בכל מכללה ומכללה וזאת כדי להתאים את תכנית הלימודים לנושא הקרוב ביותר ללבכם ושבכך יסייע לכם להתפתח לכיוון הרצוי. בין המוסדות הקיימים בארץ ניתן למנות את:
- הקריה ללימודי הנדסה וטכנולוגיה
- המכללה הטכנולוגית תל חי
- מכללת עתיד
- המכללה למינהל – שלוחת חיפה
- המכללה הטכנולוגית רופין
מיהו קהל היעד?
אמנם ידע נרחב ויכולות טכניות גבוהות יהפכו אתכם להנדסאים מעולים, אך אם אתם רוצים לפרוח בתחום אז הרי שמומלץ שתתאפיינו גם ביצירתיות שתסייע לכם בפתרון שלל תקלות ובליווי פיתוחים חדשניים ובדייקנות שכן כאן מדובר בתחום שאין בו מקום לטעויות. תכנית הלימודים עצמה נחשבת למורכבת במיוחד ונוגעת בשלל נושאים שלעתים מגיעים מעולמות שונים. הבסיס להצלחה בלימודים מתחיל קודם כל במוטיבציה שלכם אך מצריך גם שקידה עקבית, למידה מאומצת ואוריינטציה אנליטית.
תנאי קבלה
בדומה למסלולים מקבילים נוספים, גם הקבלה למסלול זה מותנית בתעודת בגרות מלאה הכוללת מתמטיקה ואנגלית ברמה של 3 יח"ל ו-2 יח"ל בעברית והבעה. כל מכללה ומכללה שומרת לעצמה את הזכות להתנות את הקבלה במעבר בחינות וראיון קבלה אישי באמצעותם יוכלו לבחון את מידת התאמתו של המועמד לתכנים הנלמדים ולשוק העבודה. למועמדים שאינם עומדים בתנאי הקבלה, מומלץ לבדוק במוסדות שונים אם הם מציעים מכינה קדם אקדמית כחלופה לתנאי הקבלה הרגילים. כמו כן כדאי לדעת שלמועמדים מעל גיל 35 ישנה האפשרות להירשם לתכנית הלימודים עם 12 שנות לימוד בלבד.
משך הלימודים
משך התכנית הינה כשנתיים, אך ניתן להקל ולפרוש את התכנית על גבי כשלוש שנים. לאנשים בעלי משפחות ולכאלו שאינם יכולים להתגמש יתר על המידה עם מקום העבודה, מומלץ לבחון אילו מוסדות לימוד מציעים מתכונת לימודי בוקר/ערב.
תעודות והסמכה
בוגרים אשר יעמדו בכל מטלותיהם הלימודיות ושיצלחו את בחינות ההסמכה יקבלו תעודת הנדסאי מכונות מטעם המוסד שבו למדו ומטעם המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית המפקח על תכניות אלו. כדאי לדעת שלאחר קבלת התעודה, בוגרים אשר ירצו בחלוף הזמן לשדרג את סמכויותיהם ואת דרגות השכר שלהם יוכלו להירשם למסלולי השלמה לתואר ראשון בהנדסת מכונות כשמרבית המוסדות מעניקים פטורים מקורסים מסוימים החופפים לאלו שנלמדו במסגרת לימודי ההנדסאות.
אפשרויות תעסוקה
עם תום הלימודים ולאחר קבלת תעודת ההסמכה הרשמית, יוכלו הבוגרים הטריים להשתלב במגוון רחב של תעשיות החל מתעשיית האלקטרוניקה, תעשיית ההייטק, ענף התרופות והמזון, התעשייה הצבאית, במפעלים ועוד. שכרו של הנדסאי המכונות עשוי להשתנות בהתאם למקום העבודה אך באופן כללי הוא נע בשנותיו הראשונות בתחום בין 7,000-9,000 ש"ח לחודש. עם צבירת הוותק השכר יעלה משמעותית וינוע כבר בין 9,000-14,000 ש"ח בממוצע.