קינסיולוגיה היא כלי נוסף אשר יכול לשמש כל מטפל בהתמודדות עם בעיותיו של המטופל ובכך להרחיב את סל הכלים העומדים לשרותו בכל עת. תחום זה הפך לאורך השנים לתחום טיפולי אטרקטיבי מאוד, בייחוד נוכח פריחת תחום הרפואה המשלימה ובכך עזר להפצתה ולפיתוחה בישראל. הקינסיולוגיה כוללת שיטה ייחודית שבה מתאפשר זיהוי או איתור של חסמים גופניים במישור הרגשי, האנרגטי, התזונתי וכדומה, שניתן בזכות הזיהוי לשבור אותם ובכך לאפשר למטופל להמשיך בחייו במלוא העוצמה ובתפקוד שהוא משמעותית יותר טוב, מאוזן ושלם. השבירה של אותם המחסומים כוללת תרגילים של תנועה, טיפול בנקודות אנרגיה קריטיות, דמיון מודרך ועוד מגוון טכניקות. בכדי לטפל בהצלחה באמצעות שיטת הקינסיולוגיה נדרש כמובן לימוד נרחב ומקצועי לשם הסמכה רשמית. תחום הקינסיולוגיה למעשה מתחלק לשלושה תחומי יסוד – קינסיולוגיה חינוכית, קינסיולוגיה התפתחותית וקינסיולוגיה יישומית, ובשלושת המקרים העקרונות של השיטה הם אותם העקרונות, פשוט היעד של הטיפול הוא שונה. הוא יכול להיות טיפול בקשיי למידה ולקויות קוגניטיביות, הוא יכול לטפל בבעיות תזונה או שינה ויכול להסדיר מתחים ותופעות גופניות שנגרמות כתוצאה מהם. נוכח היוקרה שתחום הקינסיולוגיה זוכה לה בישראל, ניתן כיום למצוא לא מעט מוסדות לימוד המתמחים ברפואה משלימה ומעבירים קורס קינסיולוגיה ייעודי ומקיף שמכשיר מטפלים בתחום.
מידע כללי אודות המסלול ללימודי קינסיולוגיה
לימודי הקינסיולוגיה נחשבים ללימודים מאתגרים ויחד עם זאת תנאי הקבלה לא נוקשים מידי. מדובר בתחום טיפול שמתמקד במוח – שזה הדבר היותר מסתורי בגוף האדם, ולכן הלימודים מרתקים מאוד, מאתגרים ונחשקים במיוחד. אם תחום לימוד זה נשמע לכם כתחום שיתאים עבורכם דעו שהגעתם לעמוד הנכון. בעמוד זה תוכלו למצוא את כל המידע הרלוונטי אודות מסלול לימוד זה וכן אודות התחום בהמשך הדרך עם סיום הלימודים. כך למשל תמצאו פה תקציר של תכני הלימוד שמועברים בקורס, מידע אודות מוסדות הלימוד שמציעים את התחום והפריסה הארצית של הסניפים שלהם, מידע אודות קהל היעד שהתחום בעיקר יתאים לו, תנאי הקבלה שנדרשים לקבלה ללימודי קינסיולוגיה, מידע אודות משך הלימודים, התעודה שמוענקת בסיומם ועוד.
מה כוללים תכני הלימוד בקורס קינסיולוגיה?
תכני הלימוד בתחום הקינסיולוגיה משתנים ברמה כזו או אחרת בין מוסדות הלימוד השונים שמלמדים ומכשירים לתחום זה. השוני באם יש כזה נובע בדרך כלל משיטות הטיפול השונות של כל מוסד לימוד, משיטות ההוראה שלו וכן עקב היקפי הקורס שמוצעים. יחד עם זאת, ניתן בכל זאת לומר בבטחה שבמרבית מהמקרים תמצאו בסילבוסים השונים את תכני הלימוד הבסיסיים הבאים: כיצד לבצע שחרור רגשי ושחרור של מתחים, היכרות מלאה עם המוח תוך היכרות עם החלוקה בין חלקו הימני לבין חלקו השמאלי, כיצד לשמור על אימון זין המוח לבין יתר מערכות הגוף, ביצוע והנחיה של מדיטציה, שמירה על גישה פוזיטיבית, כיצד לפתח מודעות מלאה של הגוף וכיצד להשתמש במודעות זו ככלי לאבחון וכדומה. כמו כן, בחלק ממוסדות הלימוד תוכלו למצוא בנוסף לתכנים אלו גם תכנים יותר פרקטיים כדוגמת: כיצד לבצע הדרכות בשיטת הקינסיולוגיה, כיצד לנתח כל מקרה לגופו ולבנות בהתאם לכך תכנית טיפולית מובנית, תכנים של שיווק ומיתוג עצמי וכיוצא בזה.
איפה ניתן ללמוד קינסיולוגיה?
תחום הקינסיולוגיה הינו תחום שמתפתח בשנים האחרונות בישראל ועל כן עדיין לא תמצאו אותו בכל אחד ממוסדות הלימוד המתמחים ברפואה משלימה. יחד עם זאת, ניתן למצוא תחום לימוד זה במספר מוסדות לימוד בולטים במיוחד, בפריסה ארצית בלתי מבוטלת. מבין מוסדות לימוד אלה תוכלו למצוא בין היתר: את מכללת שלם שמציעים את הקורס בירושלים, את האקדמית גליל מערבי שמציעים את הקורס בעכו, וכן במכללת מדיסין שמציעים את הקורס בשלוחות שלהם בנתניה ובחיפה.
קהל היעד שמתאים לו ללמוד קינסיולוגיה
תחום לימוד הקינסיולוגיה ובהמשך ישיר לכך גם העיסוק בתחום יכולים להתאים למספר קהלי יעד מגוונים למדי, וביניהם: ראשית, הקורס יכול להתאים לכל אלו שרוצים להכיר לעומק את השיטה המיוחדת הזו שזוכה לתשבוחות מרחבי העולם כולו, לצרכים אישיים ולהתמודדות יום יומית עם בעיות שונות שמלוות אותם. כלומר, הקורס יכול להתאים גם למי שלא בהכרח רוצה לעסוק בתחום באופן מקצועי אלא רוצה להשתמש בעצמו במיומנויות הנלמדות לאורך הקורס וליישם אותם על עצמו ולא על לקוחות.
שנית, הקורס יכול להתאים גם לאנשים מתחומי ההוראה, ההנחייה והטיפול שרוצים להתמחות בכלים שמעניקה שיטת הקינסיולוגיה באופן ספציפי. כלומר, יתאים מאוד גם לאנשים שכבר עוסקים בטיפול, אבל מבינים שאין ברשותם את הכלים הללו באופן ספציפי ורוצים להרחיב את המקצועיות וההתמחויות שלהם. כמו כן, הלימודים יכולים להתאים גם לחיילים ולחיילות שהשתחררו זה עתה או בשנים האחרונות ומחפשים ללמוד תחום טיפולי נחשק במיוחד עם ביקוש בשוק הרפואה האלטרנטיבית.
מסלולי לימוד נוספים שעשויים להתאים לקהל יעד זה
אם אתם נמנים עם אחד מקהלי היעד הבאים אבל רוצים לדעת איזה עוד אופציות מלבד קינסיולוגיה יכולים להתאים לכם, קחו בחשבון שגם תחומי הלימוד הבאים יכולים בהתאם להתאים לכם: קורס פסיכודרמה, קורס ביבליותרפיה, קורס ABA, קורס פוטותרפיה, קורס טיפול במצבי לחץ ומשבר, קורס NLP, קורס דמיון מודרך וכדומה. את הרשימה המלאה תוכלו למצוא בעמוד זה בסרגל משמאל.
מהם תנאי הקבלה ללימוד קינסיולוגיה?
תנאי הקבלה לתחום הקינסיולוגיה, כמו גם ליתר תחומי הלימוד בשוק הלימודים באופן כללי, משתנים ממוסד לימוד אחד לאחר, וזאת באופן טבעי נוכח השוני בין מוסדות הלימוד. יחד עם זאת, נציין כי מהבדיקה שערכנו, במרבית ממוסדות הלימוד האופציונליים שמציעים תחום לימוד זה, מהמועמדים נדרשות 12 שנות לימוד לכל הפחות, ובחלק ממוסדות הלימוד דורשים גם זכאות לתעודת בגרות מלאה. יתרה מכך, בחלק ממוסדות הלימוד דורשים מהמועמדים גם מעבר של ראיון אישי, וזאת לצורך ווידוא ההתאמה של כל אחד מהמועמדים לתחום באופן כללי וללימודים בפרט וכן ווידוא מידת הרצינות של המועמד.
כמה זמן נמשכים לימודי קינסיולוגיה?
התקופה שבה נמשכים לימודי הקינסיולוגיה משתנה ברמה כזו או אחרת בין מוסדות הלימוד השונים בשוק הלימודים – שינוי שמותאם לשיטות הלימוד וההוראה השונות של כל אחד מהמוסדות, שמותאם לרמה של הקורס (האם מתאימה למתחילים או למתקדמים) וכדומה. יחד עם זאת, ניתן לומר שבגדול, משך הקורס נע בין קורס של כ-20 מפגשים שנפרסים על פני כחצי שנת לימוד, לבין קורס של כשנה או שנתיים הכולל מפגשים חד או דו שבועיים. יצויין כי בחלק לא קטן ממוסדות הלימוד בתחום זה תוכלו למצוא מסלולים שכוללים את יום שישי ללימודים או לחלופין מסלול ללימודי ערב (ולא בוקר) – דבר שיכול מאוד לעזור למי שצריכים לשלב את הלימודים לצד העבודה או להורים לילדים קטנים שלא יכולים לצאת ללימודים כשאין סידור לילדים.
איזו תעודה מוענקת בסיום הקורס?
עם סיום הלימודים, בוגרי הקורס שעמדו בהצלחה בדרישות שהציב מוסד הלימוד, מקבלים תעודת גמר רשמית מטעם מוסד הלימוד הרלוונטי שמעידה על סיום הלימוד בהצלחה ועל התכנים בהם הבוגר הוכשר. יצויין, כי בחלק ממוסדות הלימוד, תעודת הגמר הינה בחסות או בשיתוף של גופים גדולים מהענף, בין אם מהארץ ובין אם מחו"ל (למשל: המרכז הישראלי לקינסיולוגיה וכדומה).