קצת מידע על
קורס מדריכי אומנות
לדמיון וליצירה של בני האדם יש משמעות גדולה מאוד, בעיקר משום שבאמצעותם פעמים רבות ניתן להפיק תמונה שהיא הרבה יותר מלאה ממה שמילים יכולות לתאר, או לפחות בכל הנוגע לנדבכים רגשיים ונפשיים. יתרה מכך, בכוחה של היצירה והאמנות להקנות המון כלי משמעת וסבלנות בקרב ילדים ובני נוער ואף בקרב אוכלוסיות מבוגרות. למעשה, מדובר במעין תרפיה ייחודית, שרבים מאיתנו מכירים בה ובכוחה אך לא מפנים לה מספיק זמן בשגרת חיינו העמוסה. מדריכי אומנות במוסדות לימוד, בקהילה, בגופי רווחה וכדומה, הם אותם האנשים שמנחים את התרפיה הזו, ויודעים בד בבד גם להקנות כלים טכניים לחלוטין, גם לפתח את המודרכים ברמה האישית וגם לאבחן במידת הצורך ליקויים שונים בחושים, התמודדויות נפשיות או רגשיות וכדומה.
מידע כללי אודות מסלול לימוד בתחום הדרכת אומנות
בכדי להפוך למדריך אומנות, בין אם במסגרת חינוכית או בין אם במסגרת קהילתית כזו או אחרת, נדרשים כישורים רחבים, יכולות של הדרכה, עמידה למול קהל והיכרות עם אוכלוסיות מגוונות על כלל קשיהן. הלימודים בתחום הדרכה באמנות נועדו להעניק את כל המיומנויות, הכישורים, הכלים והרקע הנחוצים לשם השתלבות במקצוע מורכב זה כעצמאיים או כשכירים.
מה כוללים תכני הלימוד בקורס מדריכי אומנות?
תכני הלימוד בקורס הדרכת אומנות הם תכנים שמשתנים במידה כזו או אחרת בין מוסדות הלימוד השונים שמציעים מסלול לימוד זה. אך יחד עם זאת, ניתן לומר שבמרבית ממתכונות הלימוד המוצעות בשוק הלימודים תוכלו למצוא בין היתר את תכני הלימוד הבסיסיים הבאים: ראשית, נלמדות טכניקות שונות של רישום, ציור, הדפס, צילום, יצירה בדו מימד, יצירה בתלת מימד, תיאטרון בובות ופיסול. כמו כן, לומדים הסטודנטים כיצד לבצע אימון או הדרכה, מהם התהליכים השונים לשם למידה אפקטיבית וכדומה. יתרה מכך, יש לא מעט תכני לימוד העוסקים בהיבטים טיפוליים, שיקומיים ופסיכולוגיים, וזאת נוכח העובדה שמדריכי אומנות בהרבה ממקומות העבודה בשוק התעסוקה עוסקים בהדרכת של אמנות לצרכים של לימוד, של פיתוח, של שיקום ובגדול – של הבעה באמצעות יצירה. בתוך כך, לומדים אודות אוכלוסיות מיוחדות שמתמודדות עם פגיעות נפשיות / פיגור שכלי / בעיות מוטוריות / אוטיזם / לקויות למידה / בעיות התנהגותיות וכדומה.
איפה ניתן למצוא מתכונת ללימודי מדריכי אומנות?
לימודי הדרכת אומנות הם אמנם נתפסים כלימודים נישתיים באופן יחסי בשוק הלימודים, אך הפריסה הארצית שלהם היא די מכובדת. כך למשל, ניתן למצוא את תחום לימוד זה בין היתר במוסדות הלימוד הבולטים מאוד הבאים: ראשית, ניתן למצוא את האקדמית גליל מערבי שמציעה את הלימודים בעיר עכו בהיקף של כ-600 שעות לימוד. שנית, ניתן למצוא את מכללת מ.ט.י גליל מערבי – קריות, שמציעים את הלימודים בעיר מעלות בהיקף לימודים שכולל כ-28 מפגשים מרוכזים. כמו כן, ניתן למצוא תחום לימוד זה גם מכללת סטרים שמציעה את הקורס בסכנין בהיקף של כ-300 שעות לימוד. יתרה מכך, ניתן למצוא את לימודי מדריכי האמנות גם בסמינר הקיבוצים שמציעים את הקורס בתל אביב. יתר על כן, יש קורס בתחום זה שמוצע גם במכללה האקדמית בית ברל. נוסף על כך, גם בבית איזי שפירא, מוצע קורס זה בסניף שלהם ברעננה.
קהל היעד שמתאים ללימודי מדריכי אומנות?
לימודי הדרכת אומנות יכולים להתאים למגוון די רחב של אנשים, כאשר במרכזם כמובן אנשי יצירה ואמנות שבעלי זיקה גדולה לזאנרים השונים של התחום (צילום, פיסול, רישום, איור, תורת הצבעים וכדומה), לאנשים שאוהבים להדריך, ללמד ולהנחות אנשים בכל הגילאים, החל מהגיל הרך ועד לאנשים בוגרים, לאנשים שמחפשים להשתלב בעבודה עם תחושת סיפוק שכוללת עבודה על אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים, לאנשים שאוהבים אסתטיקה וכדומה.
האם יש תנאי קבלה שצריך לעמוד בהם בכדי ללמוד הדרכת אומנות?
בגדול, בכל הנוגע לתחום לימודי הדרכת אומנות, קשה להצביע על תנאי קבלה כאלה שחוזרים על עצמם בכל מוסדות הלימוד שמציעים מתכונת לימוד זאת. בחלק ממוסדות הלימוד תנאי הקבלה יסתפקו ב- 12 שנות לימוד, בחלק אחר ממוסדות הלימוד יקבלו ללימודים רק מועמדים בעלי רקע בהוראה או חינוך, או לחילופין בכאלו בעלי ניסיון ורקע בתחום האמנות. יתרה מכך, בחלק אחר ממוסדות הלימוד ידרשו מהמועמדים להיות בני למעלה מגיל 25 ולא יסכימו לקבל כאלו שצעירים מגיל זה. אף יותר מכך, במקומות מאוד ספציפיים דורשים מהמועמדים לתחום לימוד זה להיות אקדמאיים. כמו כן, עשויים לדרוש מעבר של ראיון אישי באמצעותו בוחן מוסד הלימוד את מידת הרצינות של המועמד. כלומר, תנאי הקבלה בתחום לימודי הדרכת אומנות הם נתון די דינאמי שיש לבחון באופן פרטני למול מוסדות הלימוד השונים שרלוונטיים לתחום. יצויין, כי למרות חוסר האחידות בכל הנוגע לתנאי הקבלה, אם בוחנים את כלל האופציות שצויינו פה, במרביתם הם תנאי קבלה מאוד נוחים ולא נוקשים במיוחד. לכן אל תחששו לפנות לתחום הלימוד הזה באם הוא בוער בכם, בטח לא בגלל תנאי הקבלה.
כמה זמן נמשכים לימודי הדרכת אומנות?
משך תקופת הלימודים בחתום הדרכת אומנות מושפע כמובן כנגזרת ישירה ממתכונת הלימוד המוצעת במוסד הלימוד בו תבחרו ללמוד. אך בגדול, ניתן לזהות טווח שנע בין 300 שעות לימוד אקדמיות לבין 600 שעות לימוד אקדמיות. מדובר במתכונת לימוד שכוללת תמיד גם לימוד עיוני של התכנים ברמה התאורטית (מועבר בהרצאות פרונטליות בכיתות ההוראה) וגם תכני לימוד מעשיים הוכללים התנסויות ותרגולים בכיתות ייחודיות המיועדות בדיוק לשם כך. יתרה מכך, במרבית ממוסדות הלימוד בתחום תוכלו למצוא בתכנית הלימוד גם פרקטיקום של ממש במקום חיצוני, כזה שיתאים במידת האפשר להעדפות שלכם (גם מבחינה גאוגרפית וגם מבחינת תחומי העניין והאוכלוסיות שיותר מרתקות אתכם).
איזו תעודת הסמכה מוענקת בסיום הלימודים?
עם סיום הקורס, כאשר התלמיד עמד בהצלחה בכלל הדרישות שהציב מוסד הלימוד (אם זה נוכחות, פרוייקטים אישיים, בחינות פנימיות, ביצוע הסטז וכדומה), מוענקת לו תעודת הסמכה רשמית מטעם מוסד הלימוד עצמו.
אפשרויות התעסוקה האופציונאליות בתם הלימודים
עם סיום הלימודים, בוגרי קורס מדריכי אומנות יכולים להשתלב במגוון רחב למדי של אפשרויות תעסוקה בשוק הישראלי. כך למשל, בוגרי הקורס יכולים להפוך למדריכי אומנות ויצירה בבתי הספר השונים הפזורים בכל רחבי הארץ, במוסדות המאגדים חוגים שונים לילדים או לבני נוער, בגופים שונים מטעם משרד הרווחה, כעצמאיים וכדומה.
תחומי לימוד קרובים נוספים
לצד קורס זה, ניתן למצוא עוד מגוון קורסים שמשיקים באופן כזה או אחר עם תחום הדרכת האמנות, ועשויים לעניין את קהל היעד שמתעניין בלימודי הדרכת אומנות. כך למשל: קורס שנועד להכשיר מאמנים באמצעות אומנות, קורס של אומנות בין תחומית, קורס פענוח ציורי ילדים, קורס אספנות והערכת אומנות, קורס פיסול, קורס אוצרות, קורס קרמיקה, קורס צורפות, קורס עיצוב בובות בד, קורס צביעת רהיטים, קורס מאמני ילדים, קורס עבודה עם נוער בסיכון ועוד מגוון אפשרויות שככל הנראה כוללות את כל העולה על הדעת.