האנתרופולוגיה הוא ענף במדעי החברה שעוסק בחקר האדם עם שימת דגש מרכזי על המושג תרבות. האנתרופולוגיה מתמקדת בעולם בצורה הסמלית, בהקניית סמלים וכיצד הם משפיעים על החברה ומלכדים אותה לאחת. ההשוואה בין התרבויות מבדילה מקצוע זה משאר מקצועות מדעי החברה. ההגדרה של סוציולוגיה היא גם מחקר המתמקד בחברה ובהתנהגות האדם, ופירוש חופשי – תורת החברה. השילוב בין שני נושאים אלו שקשורים קשר בלתי נפרד מעניק לסטודנטים לימודים מעמיקים ורחבים.
מה ההבדל בין לימודי סוציולוגיה ללימודי אנתרופולוגיה?
על פי ההגדרה של סוציולוגיה ואנתרופולוגיה נשמע כי מדובר בנושאים דיי דומים ובעצם אין הבדל משמעותי ביניהם. אך מדובר בהנחה שגויה. העבודה הסוציאלית ועבודה בתחום האנתרופולוגיה היא שונה במהותה, על אף נקודות הדמיון. לימודים של שני מקצועות אלו מעניקים ידע מעמיק שיסייע הן בעבודות סוציאליות כגון טיפול בנוער בסיכון, סיוע למשפחות בעיתיות, סיוע לנפגעים והן בעבודות אנתרופולוגיה שעוסקות בחברה ובתרבות. הדגש על נושא התרבות באנתרופולוגיה מעמיד את ההבדל העיקרי בין הסוציולוגיה שהיא כללית יותר לאנתרופולוגיה.
מה היא תוכנית הלימודים של לימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה?
כחלק מנושאי הלימוד בלימודי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה ניתן למנות: אודות החברה הישראלית, מצב שוק העבודה, סוציולוגיה בהיבט הכלכלי והפוליטי, יחסי עבודה, דמוגרפיה, סמלים, אנתרופולוגיה תרבותית, אנתרופולוגיה בהיבט הרפואה, חינוך בהיבט סוציאלי, סוציולוגיה עירונית, ארגונים חברתיים, קרימינולוגיה, רבדים חברתיים ועוד. באמצעות מחקר, בחינת תיאוריות, מבט מעמיק בחברה האנושית, עבודה ביחיד וקבוצות, הסתכלות על ההיסטוריה, על הווה והעתיד, בחינה גלובלית – רוכשים הסטודנטים ארגז כלים מלא שיאפשר להם להכיר כלי ניתוח ומחקר ולעבוד בתחום.
למה כדאי ללמוד סוציולוגיה בשילוב אנתרופולוגיה?
הסיבה הראשונה והעיקרית היא שמדובר בלימודים מרתקים שחושפים את התלמיד לחקר ההתנהגות האנושית, הליכים בחברה, מבט מעמיק על התרבות והסמלים והקשר המעניין בין האנתרופולוגיה לסוציולוגיה וכיצד הם תומכות זו בזו. כמו כן הלימודים מאפשרים אופציות השתלבות בתעסוקה בחברות השמה, תפקידי ניהול כוח אדם ומשאבי אנוש, עבודה בשיווק, חברות סקרים, עבודה עם מחקרי דעת קהל, מחקרים פרטיים, עבודה בפוליטיקה ובסביבות חברתיות.