חשבתם שמדינה היא גוף מורכב מבחינה פוליטית וארגונית? אז תחשבו כמה מורכבת המערכת הגלובלית של כלל המדינות, שמעליהן אין "מדינת-על" שמפקחת על הכל. תואר ביחב"ל יקנה לבוגריו פרספקטיבה רחבה לניתוח.
ענף המחקר והלימודים העונה לשם "יחסים בינלאומיים" (יחב"ל) הוא ענף שעוסק בניתוח המערכת הבין לאומית על כל רבדיה – הפוליטיים, הכלכליים, המשפטיים ועוד. לימודי היחסים הבינלאומיים מבקשים להקנות לסטודנטים כלים תאורתיים להתמודדות עם סוגיות אסטרטגיות בינלאומיות, ובכך להכשיר אנשי דיפלומטיה, ביטחון ומחקר, שיקלו על מקבלי ההחלטות ברמה האסטרטגית.
לימודי התואר הראשון
לא בכל מוסדות הלימוד בישראל מוצע תואר ראשון ביחסים בינלאומיים – בחלקם ישנו תואר שני ביחסים בינלאומיים ובחלקם מדובר בתחום שנלמד באופן משני במסגרת התואר הראשון במדע המדינה. יחד עם זאת, ישנם מוסדות לימוד שמתייחסים לתחום היחסים הבילנאומיים כתחום לימודים בפני עצמו לקבלת תואר ראשון. במרבית מוסדות הלימוד, מדובר בתואר ראשון של 3 שנות לימוד. יצויין, כי בדומה לתחומי לימוד רבים אחרים, תואר ראשון ביחסים בינלאומיים לא מגיע עם תעודת הסמכה מקצועית ורשמית. מה שכן, מדובר בתואר שמקנה כלים רבים למקצועות מפתח בשוק העבודה, הן בתחום המדיני-פוליטי והן בתחום העסקי-גלובאלי.
|
|
רכישת כלים מגוונים לניתוח המערכת הבינ"ל באופן אסטרטגי
|
|
|
לרשימת מוסדות הלימוד המובילים המציעים לימודי תואר ראשון ביחסים בינלאומיים, באתר ToStudy לחצו כאן.
נושאי הליבה בתואר
לימודי התואר הראשון ביחסים בינלאומיים כוללים התעמקות עיונית ותאורתית במגמות היסטוריות ובניתוחם באמצעות כלים תאורתיים מגוונים. בתוך כך, התואר מרחיב אודות תאוריות על כדוגמת: ריאליזם, ליברליזם, קונסטרוקטיביזם ועוד, באמצעותם ניתן לנתח את המערכת הפוליטית בפרספקטיבה היסטורית. וכך, באמצעות ניתוח ההיסטוריה, יוכלו התלמידים לנתח גם מגמות שצפויות להתגבש בעתיד. כמו כן, מלבד תאוריות העל הללו, התלמידים יתעמקו בתחומי הכלכלה הבינלאומית, המשפט הבינלאומי, בסוגיות הנשק הגרעיני, בסוגיות של אקלים גלובל ועוד.
אם כך, מה ההבדל ממדעי המדינה?
ניתן לראות את שני התחומים כתחומים שמשלימים זה את זה. לימודי מדע המדינה יתעמקו בסוגיות פנים מדינתיות, בדרכים לניהול מדינה, בסוגי שלטון וכדומה. לעומת זאת, לימודי היחסים הבינלאומיים לא יתעמקו בסוגיות דומסטיות פנים מדינתיות, כי אם בסוגיות גלובליות שבין מדינות ביניהן: מלחמות, הליכי שלום, סוגיות של גלובליזציה וכלכלת ייבוא-ייצוא, דין בינלאומי, דיפלומטיה וכדומה. לכן, ישנם סטודנטים רבים שבוחרים לשלב בין שני התארים, באם מוסד הלימוד מאפשר לקיים תואר דו-חוגי.
תעסוקה בתם הלימודים
בוגרי התואר הראשון בתחום היחסים הבינלאומיים יכולים להשתלב במגוון רחב מאוד של תחומים שונים: ייעוץ פרלמנטרי, תחומים של דיפלומטיה ציבורית, דוברות פוליטית, חברות עסקים גלובליות וכדומה. אז זה נכון שהתואר הראשון ביחסים בינלאומיים לא מקנה תעודת מקצוע איתה ניתן מיד להפוך לדיפלומט (כמו בהרבה תארים אחרים). יחד עם זאת, מדובר בתואר נחשק ובמרבית החברות במשק מעריכים את בוגרי התואר וההשכלה שהם רכשו במסגרת הלימודים.
כתבות מומלצות נוספות
>>> B.A ביחב"ל
>>> מה נותן B.A ביחב"ל?
>>> תואר ביחב"ל - תעסוקה
>>> שאלות נפוצות - יחסים בינ"ל