מעטים מאיתנו, אשר התמזל מזלם, יודעים עוד משחר ילדותם מהו ייעודם בחיים. עבור אחרים, השאלה "מה תרצו להיות כשתהיו גדולים" מהווה חידה לא פשוטה- וחלקם אף עברו חיים שלמים ולא הצליחו לענות עליה; ואכן, מדובר בשאלה משמעותית, אולי אף מכריעה, אך עובדה שאולי תסייע בבחירה שקולה יותר היא שההחלטה אינה הרת גורל. כך, בתקופתנו, למול דורות קודמים ורבים, ניתן לשנות כיוון מקצועי פעם אחת ואף מספר פעמים במהלך החיים המקצועיים. ועל אף נכונות האמור מעלה- רבים מעדיפים לחסוך תסכולים ועוגמת נפש כתוצאה מבחירה לא נכונה- אז כיצד ניתן להבטיח את זו המתאימה?
מקצוע לפני מוסד לימודים
ראשית חשוב לציין, כי מומלץ ואף חשוב לבחור מקצוע לימודי טרם בחירתו של המוסד. כך, לאחר בחירת המקצוע, ניתן לבדוק באופן אופטימאלי מהו מסלול ההכשרה המתאים. וכיצד לבחור המקצוע? ובכן, מומלץ להתחיל במאפיינים כלליים- תחום ריאלי או הומאני, עיסוק במילים או במספרים, חינוך, עסקים, אמנויות או מדעים וכו´. יצוין, כי מקובל לחלק את מקצועות הלימוד לכמה תחומים עליונים: מדעי החברה והרוח, טיפול, חינוך והוראה; בריאות, מדעים ורווחה; ניהול וכלכלה, מחשבים והנדסה; ואמנויות, עיצוב ותקשורת.
בחירת המסלול הספציפי
לאחר בירור המאפיינים הכליים, ניתן להתמקד בכיוון מסוים תוך מענה על צרכי עניין, יכולת וכד´. בתוך כך, ניתן להתייעץ עם חברים וקרובים, ואף לפנות לייעוץ מקצועי הניתן מטעם מכוני אבחון והכוונה הפרוסים ברחבי הארץ. לכל אורך החיפוש מומלץ להכיר את התחומים הרלוונטיים על תאריהם ומסלוליהם השונים, באמצעות האינטרנט ועלוני מידע. חשוב לברר מהן אופציות העיסוק העומדות בפני בוגרי המסלול ולהתחשב בכך כפקטור משמעותי (משכורת, שעות עבודה וכו´), וזאת משום שייעודם של לימודים- לרוב- הן עבודה.
וכעת- מוסד הלימודים הרצוי
לאחר בחירת מסלול הלימודים הרצוי, או לפחות כיוון כללי אודות מקצוע הלימוד הרצוי, יש לחפש את המוסד הלימודי המתאים. בין אבני הבוחן בהן יש להתחשב בעת הבחירה במוסד הלימודי ניתן למצוא את הבאות: דרישות הקבלה למסלול הלימוד; מאפייני התואר; תכנית הלימודים; מוניטין המוסד הלימודי וסוג התעודה הניתנת בו; שעות הלימוד היומיות והשבועיות; מאפייני המוסד וקהל היעד הלומד בו; ותנאים פיזיים, דוגמת שכר לימוד, מלגות והוצאות מחייה.