דרך שיטתו של משה פלדנקרייז- או כפי שהיא קרויה "שיטת פלדנקרייז", ניתן להגיע למודעות תנועתית של הגוף, עד כי ריפוי המכאובים תוך הקשבה לגוף, קישור התנועה לחיי יום יום והפעילויות היום יומיות השונות, פיצול הקשב ועוד. משה פלדנקרייז פיתח את השיטה לאחר שנפגע בברכו ובחר להמנע מניתוח למרות המלצות רופאיו. הידע התפתח מתוך ניצול מידע ממדעים שונים, עקרונות המצויים בחסידות והיכרות עם שיטת תווי התנועה של נועה אשכול.
מהי שיטת פלדנקרייז?
משה פלדנקרייז טוען, כי ניתן להפוך את הבלתי אפשרי- לאפשרי, את האפשרי- לקל ואת הקל- לנוח. עקרונות השיטה פועלים על תנועתיות אדם, היות והאדם אינו יכול להתקדם ללא תנועה. כאשר אדם לומד לגבי הרגלי התנועה שלו וכן כיצד לשנות אותם על פי בחירת הגוף והמוח ברגע נתון מתוך מגוון התנועות הקיימות כבר ברפרטואר האישי של אותו אדם. התזה היא שתמיד ניתן לשפר את התנועה ולהתקדם כשדרך השיפור היא המודגשת – לכן אין שימוש במילה "ריפוי", המיוחסת למצב סופי שאין רוצים לנוע עוד ממנו. שיטת פלדנקרייז פופולארית מאוד בישראל ואז יושמה על ידי מר דוד בן גוריון בכבודו, בעמידת הראש המפורסמת על חוף הים.
למי מיועדת השיטה?
השיטה עשויה להתאים לכל אדם ואישה המעוניינים לשפר את תנועתם, ובכלל זה ניתן למצוא אנשים שמעוניינים בהרחבת מגוון התנועות שלהם ובשיפור איכות התנועות – כאמצעי מונע פציעות וכאבים, לאנשים שחוו פציעה ובעקבותיה תנועה מוגבלת – ובכלל זה גם אתלטים ורקדנים לצורך התפתחות מקצועית מונעת פציעות וכן טיפול בפציעות קיימות, לאנשים שחוו מחלה (ואף שיתוק מוחין) ולתינוקות החווים עיכוב התפתחותי – מוטורי או בעיות נוירולוגיות ואחות אשר משפיעות על התפתחותם.
מהן אפשרויות לימוד שיטת פלדנקרייז?
הלמידה אפשרית באופן אוטו – דידקטי, ניתנת באמצעות שיעורים אישיים כשהמורה מלמד במו ידיו באמצעות אינטגרציה תפקודית (Functional Integration – FI), או בשיעורים קבוצתיים – כאשר המורה מדריך קבוצת אנשים לסדרת תנועות עדינות ולא שגרתיות – כשבמהלכן הגוף מתבקש להקשיב ולהכתיב את התנועה באמצעות מה שנקרא גם "מודעות דרך תנועה" (Awareness Through Movement – ATM).