מילולית, פירוש המילה פסיכולוגיה הינו תורת הנפש (התפישה וההתנהגות) – ממקור השפה היוונית. ההגדרה הזו במילים אחרות בנויה ממדע החוקר את ההתנהגות ומעביר את התורה קדימה ללומדים. באקדמיה הפסיכולוגיה נלמדת כמקצוע במדעי החברה, או כקורסים בודדים המשולבים עם לימודים הקשורים בהוראה או בהתנהגויות בני אדם ובעלי חיים. אולם, האם ניתן לומר שהפסיכולוגיה היא מדע ממש כפי שהמדעים המדויקים (פיזיקה, מתמטיקה, כימיה וכו´)? הלא ישנן התנהגויות גלויות – כאלו שניתן לצפות בהן, והתנהגויות סמויות – כמו מחשבות, רגשות, דעות. איך ניתן לכמת או לדעת אותן?
מדוע רצוי ללמוד פסיכולוגיה?
הפסיכולוגיה – באופן טבעי לנו, כבני אדם – נוגעת בכל אחד מאיתנו: מגיל ינקות, דרך הגן, בית הספר, הצבא והלימודים האקדמיים. כן בעלי מקצוע שונים נעזרים בידע שיש להם על הפסיכולוגיה – מצילים בים, נהגים, מוכרים בשוק או משווקים בכלל, אדריכלים נעזרים בתחום כדי להכיר את הצרכים של הקהל, רופאים זקוקים לדעת איך להתייחס לתופעות שונות – על אחת כמה וכמה פסיכולוגים ופסיכיאטרים, ספורטאים יודעים לנצח לעתים קרובות אחרים או להוביל לניצחון על סמך הישענות על תיאוריות פסיכולוגיות.
לשם מה הפסיכולוגיה קיימת?
הפסיכולוגיה עונה לנו על שאלות חשובות: מה צפויה להיות התנהגותו של אדם במצב נתון והאם ניתן לכמת את זה לאופן נורמאלי וסוטה? ישנו גם הסבר – מדוע האדם פונה לפעול בדרך זו ולא אחרת באותו מצב נתון? באמצעות מחקר של ה"איך פועלים אנשים במצב נתון", נינתן לצפות את ההתנהגות או לחזות אותה במצב זהה אחר, על כן כשאנו יודעים שלמשל מתקרבת הופעה של אמן דגול, אין ספק שתהיינה התעלפויות והיסטריה, על- כן יש להיערך בהתאם לפני ואולי אפילו לספק שירות פסיכולוגי אחרי ה"תופעה".
במה פסיכולוגים עוסקים?
ישנם פסיכולוגים תעסוקתיים (או ארגוניים) העוסקים במיונים להשמת כוח אדם ובהשפעת הגורמים המשפיעים על עבודתם, פסיכולוגים התפתחותיים של אדם מגיל ינקות ועד למותו- אלו מטפלים בבעיות ובשינויים הקשורים לכך, ישנם פסיכולוגים קליניים – אלו שמטפלים בהתנהגויות הסוטות מהנורמה – חוקרים, מאבחנים, מטפלים ומונעים הישנות של כך, פסיכולוגים חינוכיים – העוסקים בהערכת כישורים של הלומדים וליישום עקרונות למידה ועוד.