כשהנסיך הקטן אמר "הדברים החשובים ביותר נסתרים מן העין", הוא בוודאי התכוון ליוזמה החדשה הקיימת בישראל זה מס´ שנים - קורס עיסוי לעיוורים ולכבדי ראייה. התוכנית שהורכבה במיוחד עבור פלח זה באוכלוסיה קטפה הצלחה לאורך השנים – מרבית אלו שסיימו את התוכנית עסק במקצוע שרכש. ידוע, כי בעניין החושים- אחד בא על חשבון השני. כשחוש הראייה נפגע- נחלצים לעזרתו חושים אחרים בעזרתם ניתן "לראות" ולהקשיב הרבה יותר טוב, וחשים את המטופל באופן ישיר ומופחת הפרעות. ידוע למשל, כי כבדי ראייה יוכלו להבחין ביתר קלות ברקמת עור שהשתנתה, לעומת אדם רואה.
כיצד ניתן להפוך את היכולת הנוספת למקצוע?
ההתנסות החווייתית בקורס כוללת לימודים עיוניים והתנסותיים, כשהלומד הופך הן למטפל והן לצד השני- מקבל הטיפול. דרך כך יוכל לפתח את האמון באחר, לגבש בטחון עצמי תוך תקשורת ומגע באחרים והצלחה בטיפול ולכן מתאים לגילאים שונים. הקורס מפתח ומכיר ללומדים בו את תפיסת המרחב, את גבולות הגוף, וכן את כל הקשור בלימוד העיסוי.
מהו התכנים המועברים בקורס עיסוי לעיוורים?
הקורס כולל שעות לימוד בנושאי אנטומיה ופיזיולוגיה, דרמטולוגיה, פרמקולוגיה, פתולוגיה, בדיקת מפרקים ואורתופדיה ועוד. אופן הלימוד נעשה באמצעות הרצאות עיוניות והדגמות אינטראקטיביות על אנשים, מודלים אנטומיים ועל שלדים המותאמים לעיוורים, שימוש בערכת ליגטורה ובמכונה לצילום מובלט ועוד. הלומדים יתנסו בעיסוי ובסטאז´ בדרך כלל – השתלמות של מספר שעות עבודה לצורך קבלת רישיון לעסוק במקצוע זה גם באופן פרטי.
מהן אפשרויות התעסוקה לעיוורים במקצוע העיסוי?
ישנה טענה כי שני דברים חיוניים לתעסוקתם של עיוורים: הכשרה מקצועית מתאימה וכן פתיחת האפשרות בשוק התעסוקה לאדם העיוור. בדרך כלל מדובר בקורסים מסובסדים ברובם ועל כן המטפל יוכל להחזיר את ההשקעה בתוך זמן קצר של עבודה.אפשרויות התעסוקה לעיוורים בתחום פתוחות להם כעצמאיים בקליניקה פרטית, בקופות החולים, במעונות למפגרים, בבית הלוחם, כשכירים אצל אורטופד, בספורט לנכים, בבתי החולים, במכוני כושר ובעוד שלל מקומות הולך וגדל.