תערוכת בוגרי שנקר 2011
כבכל שנה, גם השנה השיקו בוגרי שנקר, תערוכה המציגה לראווה את כל עבודות הבוגרים שזה עתה סיימו את לימודי התואר. כל בוגרי מסלולי הלימוד השונים של שנקר נתבקשו להציג בתערוכה, את פרויקט הגמר עליו עמלו בשנה האחרונה ואשר אמור לשמש להם כ"קרש קפיצה" אל עולם העיצוב אליו הם יוצאים זה עתה. השנה החליט צוות פורטל הלימודים ToStudy, לבקר בתערוכה ולהתרשם מהאירוע.
אז מה זו בעצם התערוכה הזו? ומה היא מציגה?
התערוכה נערכה בבניין של בית הספר שנקר במפעל עלית הישן והמוכר לכולם. בניין זה ממוקם ב"מזלג" הרחובות ז´בוטינסקי וארלוזורוב ברמת גן. בניין שעד לא מזמן נדף ממנו ריח מתקתק של שוקולד חם ("אני אוהב שוקולד ועוגות גבינה..." של יונתן גפן), הפך לא מכבר לפנים המוכרות של שנקר ולאחד מהמקומות היותר מקסימים באזור מרכז. באי האירוע שנכנסו אל הבניין, נתבקשו "לחרוש" 3 קומות ולסייר בין מספר אולמות המציגים את עבודותיהם של כל אחד מבוגרי הפקולטות של בית הספר: עיצוב פנים, עיצוב תעשייתי, עיצוב תכשיטים, עיצוב טקסטיל, תקשורת חזותית והמחלקה להנדסה. יש לומר כי בוגרי הפקולטה לעיצוב אופנה הציגו את עבודותיהם במסגרת תצוגת אופנה שהתקיימה במועד מוקדם יותר באולם "סטואה" בגעש בחסות בית האופנה – קסטרו. ועל כן עבודותיהם לא הוצגו בתערוכה המדוברת.
אז מה ראינו בעצם בתערוכה של בוגרי שנקר?
כפי שאמרנו, כל בוגר עמל במשך השנה האחרונה על פרויקט גמר שעליו יקבל ציון ושבו יוכל להתהדר במהלך התערוכה ובתקופה שתבוא לאחריה. כל בוגר, הכין מראש כרטיסי ביקור פרי עיצובו ודמיונו ודאג להניח אותם בקרבת העבודה שאותה הציג למבקרים, כך שבמידת הצורך, ניתן יהיה לפנות אליו ואולי להציע לו הצעה מפתה כלשהי (בתקווה למשרה נחשקת ב"דונה קארן" אולי). לנו נודע כי חלק לא קטן מהבוגרים הצליח באמצעות התערוכה ליחצן את הפרויקט שאותו ביצע, אחדים נבחרו להציג את הפרויקט בקמפיינים ותצוגות אופנה, אחרים בצילומי מגזין והיו אף כאלה שנתבקשו להציג את עבודתם בפרויקטים בינלאומיים כגון גלריית Marzee שם נערכת במקביל תערוכה המציגה פרויקטי גמר של סטודנטים במחלקות העיצוב השונות מרחבי העולם כולו.
עיצובים חדשניים של תיקים ותכשיטים
את הסיור התחלנו בקומה השנייה (בלי סיבה מיוחדת) – באולם שהציג את עבודותיהם של בוגרי הפקולטה לעיצוב תכשיטים. התערוכה הוצגה בחדר אשר במרכזו הוצבה "קופסא" ענקית הבנויה מעץ וקרטון, מעשה ידיהם של הסטודנטים, ובתוכה נפרסו עבודות הבוגרים. פרוייקט שהרשים אותנו במיוחד, הציג קולקציה של תיקים מעוצבים. שני ארז בחרה להציג קולקציה של ארבעה תיקים מעור, כאשר כל תיק התהדר בטקסטורה שונה וחומר שונה במקצת. פרויקט נוסף שתפס את עיננו הוא הפרויקט של תמר גליק אשר הציגה קולקציה עדינה ונשית אך עם שיק ואמירה אישית של תכשיטים. התכשיטים מורכבים מחלקיקי תכשיטים ישנים, בעיקר "קמאו" תכשיט קלאסי של דיוקן אישה אשר אותו היא פירקה והרכיבה מחדש ויצרה צורה חדשה לדבר מוכר. כמו כן ניתן לראות שימוש רב בחומרי טקסטיל ושיבוץ אבנים.
מעצבים אפליקציות
לאחר מכן המשכנו אל חדר חשוך שהציג מספר פרויקטים על גבי צג מחשב (עם עכבר מקינטוש – לא כיף לבעלי ידיים שמאליות!) של בוגרי הפקולטה לתקשורת חזותית. כל בוגר בחר להציג אפליקציה שונה שעונה על צורך כלשהו. חלקם הציגו אפליקציות ווב ואחרים לאייפון ולאייפד. אהבנו מה שראינו – אחלה רעיונות, אם כי חלק מהעבודות היה קשה לתפעל ללא הסבר מפורט שאכן הוצמד לכל עבודה. אחד הפרויקטים שבלטו יותר נועד ליצור קליפים חדשים לשירים מוכרים וישנים שעבורם אף אחד לא טרח אף פעם ליצור קליפ מסיבות כאלו ואחרות.
מיתוג מחדש
שאר הפרויקטים של בוגרי המגמה הוצגו בקומה השלישית. כשהגענו אל האולם המדובר, נוכחנו לדעת כי אכן מדובר בנפח התצוגה הגדול ביותר בתערוכה, דבר שבלט מאוד לנוכח כמות הפריטים והמרחב העצום עליו התפרסה התצוגה. הפרויקטים עוסקים בעיקר במיתוג מחדש ואריזה חדשה. בין היתר בלטו מיצגים שהציגו כריכות חדשות של ספרים טובים ומוכרים כגון 1984 של ג´ורג´ אורוול וגם כמה ספרי ילדים שאת שמם שכחתי. כמו כן חלק מהפרויקטים עסקו בשוויון זכויות של קהילות ואוכלוסיות שונות- ואפילו היה ניתן לקחת פוסטר למזכרת.
עיצוב תעשייתי – תשובות לשאלות בעידן המודרני
בקומה הראשונה של הבניין הוצגו הפרויקטים של בוגרי המחלקה לעיצוב תעשייתי, חלק מהפרויקטים הציגו תשובות חדשות לכלי שולחן, כמו פרויקט שהציג סט של מערכת כלי הגשה מהודרת במיוחד בצבעי לבן וזהב עם הדפסים. את עיני צד פרויקט נוסף שהציג עיצובים מרעננים וצבעוניים במיוחד למכונות קפה ואחר שהציג פתרונות ישיבה יצירתיים. חשבתי לתומי שטוב יעשו אותם שני בוגרים אם ישלבו כוחות ויפתחו יחדיו בית קפה.
מסיימים בטקסטיל
אל האולם של בוגרי הפקולטה לעיצוב טקסטיל הגענו קצת יותר עייפים ופחות מפוקסים, את זה עלינו לציין מראש. ראינו שם המון בדים ססגוניים וצבעוניים. חלק ניכר מהעבודות בוצעו באמצעות שימוש בחיתוכי לייזר, בעוד אחרים בוצעו בעיקר בטכניקות של אריגה, סריגה והדפסי רשת, דבר אשר הדגיש את מגמת החזרה לתפירה "מעשה ידי אדם". אל האולם שהציג עבודות עיצוב פנים כבר לא הספקנו להיכנס, כי היה מאוחר מדי, סורי בוגרים יקרים, מבטיח ששנה הבאה אכנס אל חדרכם ראשון! – מבט קצר אל החדר בו הוצגו הפרויקטים, חשף בפנינו מודלים ודגמים של מגוון מבנים חדישים, צבעוניים ומודרניים (לא משהו שאפשר לקלוט במבט קצר). ההשקעה העצומה - נפשית, כלכלית ופיזית – ניכרת ברוב הפרויקטים. הסטודנטים מתמסרים לעבודותיהם (מי יותר מי פחות) ועל כן נאחל להם ב-ה-צ-ל-ח-ה בהמשך הדרך!