טיפול באמצעות בעלי חיים הינו תחום מרתק אשר בו בעלי חיים שונים עוזרים לבני אדם להתגבר על מוגבלויות אלו ואחרות על-ידי העצמה של יכולות שונים אצל המטופל.
בשנת 1919 בבית החולים "סנט אליזבט" בוושינגטון התקיים אחד מהתיעודים הראשונים של שימוש בבעלי חיים לצורך טיפול. בעל החיים אשר תועד היה, לא פחות מאשר ידידו הטוב של האדם, הכלב.טיפול באמצעות בעלי חיים הופסק באמצע המאה ה-20 עקב גילויים של תרופות פסיכיאטריות.הקשר בין בני אדם לבין בעלי חיים הנו קשר מיוחד במינו אשר שונה משמעותית מזה שיש בין בני אדם או בין אדם לחפץ. מרבית האנשים מעידים על כך שהם חשים שקט ורוגע כאשר הם נמצאים בסביבת בעלי חיים ולכן אנשים רבים מחזיקים בחיית מחמד זו או אחרת: כלב, חתול, ארנב, שרקן, תוכי וכו´.
אז למי זה בעצם מיועד טיפול באמצעות בעלי חיים?
טיפול באמצעות בעלי חיים מיועד לילדים ומבוגרים כאחד אשר סובלים מהפרעות רגשיות, הפרעות התנהגותיות, הפרעות קשב וריכוז, נכים, היפראקטיביות, עיכובים בהתפתחות, אוטיזם, נפגעי פעולות איבה, פיגור שכלי ועוד.
היכולת של בעלי החיים לתת אהבה ישירה בצורה בלתי מותנית היא זו אשר מאפשרת למטופלים לתקשר איתם בצורה כה ייחודית.
|
|
כלב הוא חברו הטוב ביותר של האדם. |
|
|
אז איך זה עובד?
הקשר המיוחד שמפתח המטופל עם בעל החיים מאפשר למטפלים ללמוד רבות אודות המטופל: צורת התגובה של המטופל, כמו כן הדרך שבה הוא מדבר ומתנהג עם בעל החיים עוזרות למטפלים רבות על ידי כך שהם מראים להם מה בדיוק המטופל רוצה וצריך.
בנוסף לכך, ניתן ללמוד על עברו של המטופל שכן הוא מביא איתו חוויות קודמות מופנמות אשר מושלכות על בעלי החיים.
בעלי חיים זה שמחה
לטיפול באמצעות בעלי חיים יש יתרונות רבים שכן המטופל מפתח יחס בין אישי עם בעל חיים אשר מותאם במיוחד בשבילו, לדוגמה, אם יש צורך ללמד את המטופל גבולות ומשמעת עצמית, אזי נשתמש בבעל חיים אשר ניתן לתת לו משימות, כגון כלב – אילוף הכלב יכול להתבצע רק כאשר למטופל עצמו יש גבולות ומשמעת עצמית, ועל כן הקניית משמעת עצמית לכלב משמעה הקניית משמעת עצמית למטופל.דוגמה נוספת תהיה אם נרצה ללמד את המטופל אחריות וטיפוח עצמי, לשם כך נשתמש בבעל חיים אשר מחצין מאפיינים אלו, כגון חתול, אשר ידוע בהגיינה שלו ובדאגה לעצמו בכלל.