האם החור באוזון באמת קיים? האם התחממות גלובלית היא מעשה ידי אדם? האם כריתת יערות גורמת לירידה בריכוז החמצן? האם האנושות נושכת את היד המאכילה? אם נושאים אלו מעניינים אתכם, כנראה שלימודי מדעי הסביבה זה הדבר בשבילכם.
ראשית, צריך לדעת מה זה מדעי הסביבה. מדעי הסביבה הוא תחום העוסק בחקר כדור הארץ – אותו כוכב אשר עליו אנו חיים. בתואר תזכו ללמוד על יחסי הגומלין שבין כלל האורגניזמים אשר קיימים בטבע, תכירו את הסביבה והתהליכים אשר מעצבים אותם וכן תלמדו על בעיות הקשורות לאיכות הסביבה. מטרת התואר בסופו של דבר הוא להכשיר את הסטודנטים להתמודד עם בעיות בסביבה, צרכים להימנע מהם וכן להעניק להם את הכלים על מנת שיוכלו למצוא פתרונות לאותם בעיות הן בטווח המיידי והן בטווח הארוך.
אז מה יכול לעשות בוגר תואר ראשון במדעי הסביבה?
דבר ראשון נשאלת השאלה לאיזו מגמה בחר הבוגר ללכת שכן במהלך תואר ראשון במדעי הסביבה ניתן לבחור מגמה מסוימת (אם רוצים), אולם בכל אופן ניתן לעסוק בכל הקשור לייעוץ ארגוני, פיתוח או תפעול בארגונים של מוצרים ידידותיים לסביבה. תחומי עיסוק נפוצים לבוגרי התואר הם: טיפול באסבסט, טיפול בזיהום אוויר שנגרם מפליטת רכבים, תחנות כוח, תעשיות וכו´ וכן טיפול בריחות לוואי שעוקבות אחרי הזיהום, טיפול בזיהומי קרקע – תופעה אשר עליה לא פעם בחדשות בעיקר בהקשר למפעלי תעשייה, אולם הזיהומים יכולים להתרחש גם בחקלאות, כבישים ותחנות דלק.
|
|
מדעי הסביבה הוא תחום העוסק בחקר כדור הארץ – אותו כוכב אשר עליו אנו חיים |
|
|
תחומי עיסוק עיקריים
תחומי הנדסת סביבה – בתחום זה יכולים הבוגרים לשמש כיועצים ומפתחים טכנולוגיים למען הפחתת זיהום האוויר, טיפול מונע וכן שמירה על איכות הסביבה הקיימת. טיפול במים ושפכים – הבוגרים יוכלו לעבוד בכול התחומים אשר קשורים למים שכן קיימת בארץ מצוקת מים. מבין התחומים אפשר למצוא התפלת מי ים, השבחת מי קולחין וכן טיהור מים. הבוגרים גם יעבדו על פתרונות שיעזור בשימור מים קיימים וכן על דרכי מציאה של מקורות מים חדשים. טיפול במפגעי רעש – אחד הבעיות היותר חמורות אשר נובעות מפיתוח מהיר הוא הרעש הרב הנלווה להם והפגיעה בטבע כתוצאה מכך. הבוגרים יוכלו לעזור למצוא פתרונות לרעש שנגרם מפיתוח מהיר, תעשייה וכבישים. טיפול בפסולת מוצקה – תחום זה כולל איסוף, שינוע, סינון, מיון והטמנה. תחום המחזור הוא תחום אשר תופס תאוצה בשנים האחרונות הן מהפן של איכות סביבה והן מהפן הכלכלי שלו (חיסכון בחומרים). אנרגיה חלופית – תחום אשר תפס תאוצה בעשור האחרון הוא תחום האנרגיה הירוקה – סולארית, תרמוגיאולוגית, וכו´, הבוגרים אומנם לא יוכלו לעזור בפיתוח של טכנולוגיה זו אך יוכלו לעזור ביישומה הן במגזר העסקי והן במגזר הפרטי.
עתיד התחום
אין ספק כי כל תחום איכות הסביבה עודנו בחיתוליו וזאת למרות המודעות הרבה אליו כיום. בוגרים אשר ירצו להיכנס למעגל העבודה יכולים לגשת למשרדי העבודה על מנת להתקבל לתפקיד ממשלתי או שיוכלו ליצור קשר עם חברות פרטיות אשר עוסקות בנושא איכות הסביבה (ולא חסרות חברות כאלו). כמו כן הבוגרים יכולים לפנות לפן העצמאי של העניין ולנסות לפתוח עסק משלהם או אם ירצו, יוכלו הבוגרים להמשיך את לימודים לתואר שני במדעי הסביבה.