המחקרים החדשים שהתבצעו בנושא החינוך הטכנולוגי בישראל, הראו דווקא השנה מגמה חיובית יותר, לפיה יש עליה מסויימת במספר המורים המדעיים וגם בהישגים בתחומי המתמטיקה, אך בשיעור לא גבוה במיוחד. אך הל השמחה הזו, מעיב נשאי אינטל ישראל, שבכנס חדשנות שנערך מטעם העיתון גלובוס העיד על דאגתו מעתיד המדע הישראלי.
אז ממה אחד האנשים הבכירים ביותר בתעשיית ההיי טק בישראל מודאג? ובכן, נשיא אינטל ישראל טוען כי ישראל נמצאת בבעיה קשה ביותר בכל הקשור לחינוך הטכנולוגי ולפיתוח וההשקעה הטכנולוגיים. עיקר הבעיה היא בתוכניות חינוכיות קצרות מועד שרק מטפלות בסימפטום ולא בבעיה מצד אחד, ומנגד הסתמכות על תרומות והשקעות פרטיות ואקזיטים מוצלחים כדי להחזיק את תעשיית ההייטק הישראלית, במקום תמיכה ממשלתית רחבת היקף.
הצעירים של היום, העובדים של המחר
מולי אדן, נשיא אינטל ישראל, טוען כי הראייה הישראלית היא מוטעית מאוד בכל הקשור לחינוך הטכנולוגי גם של הצעירים וגם את מי שמלמדים את התחומים הללו. בעוד כולם אופטימיים כי יש קצת נהירה לתחום הוראת המדעים ובמגזר הערבי יש קצת עלייה במספר לומדי ה-5 יח"ל במתמטיקה, המצב אינו כה מזהיר באופן כללי. הצעירים הללו יגדלו להיות מנוע ההובלה קדימה של עולם ההייטק, ושכולם לומדים ברמה 3-4 יח"ל במתמטיקה, לא יודעים דבר בפיזיקה ופוחדים מכימיה, איך ישראל אמורה להתפתח מדעית? לדבריו, ישראל מתייחסת לכל הנושא באופן נקודתי, מנסה לתת פתרונות אינסטנט במקום להביא לשולחן תוכנית רחבת היקף וארוכת מועד שתשנה את המחשבה המדעית של צעירי ישראל מן הקצה אל הקצה.
|
|
נדרש לשנות את המתודה גם של מערכת החינוך וגם של הממשלה בכל הקשור לבניית חשיבה טכנולוגית ומדעית בארץ. |
|
|
אין מספיק עידוד לצעירים להפוך למורים למדעים
לדבריו של מול אדן, בישראל אין כיום שום תמריץ לצעירים שהולכים ללמוד תחומים מדעיים או טכנולוגיים להפוך למורים במקום להשתלב בהיי טק ולעשות המון כסף. בעוד למשל המצב בתחומי הוראת מדעי החיים והביולוגיה עוד איכשהו סביר מבחינת כמות המורים, בתחומי המתמטיקה המתקדמת- 5יח"ל, פיזיקה, כימיה מרבית המורים הם עולי ברית המועצות שרובם בעוד 10 שנים יגיעו לגיל פנסיה ויפרשו ולא יהיו להם מחליפים. לדבריו, יש לדאוג כבר מעכשיו מה יקרה עם מערכת החינוך הטכנולוגית בעוד 15-20 שנה כיוון שזהו עתיד שוק הייטק הישראלי למעשה.
הגיע הזמן שהממשלה תשקיע גם כן
עוד בעיה אותה ציין אדן היא העובדה שכל המחקר, המדע והטכנולוגיה בישראל מקבלים סבסוד קטן מאוד מן הממשלה. ההייטק בישראל פורח מכיוון שהמון חברות משקיעות בו ומגיעות מחו"ל ופותחות שלוחות כאן. המחקרים מתבססים על גרנטים. לממשלה אין שום אחיזה ציבורית בכל התחום הזה, ולכן אם חברות או משקיעים יקומו ויעזבו, ההון האנושי בתחומי המחשבים והטכנולוגיה בישראל פשוט יהיה בבעיה קשה.
לקריאה נוספת בנושא...
דוח מצב המדינה ואנחנו
הוראת המדעים בסכנה