אחרי דוח טאוב הקודם שהתפרסם וזעזע במימדי בריחת המוחות בארץ, מפרסם היום מכון המחקר טאוב דוח נוסף החוקר את מצב המדינה. מן הדוח עולה תמונה עגומה מאוד בכל הקשור למצב החינוך החרדי. לפי הדוח, החינוך החרדי נמצא במגמת הידרדרות בשנים האחרונות, דבר שמעמיק את העוני של האוכלוסיה החרדית כפועל יוצא.
הדוח החוקר את מצב המדינה מבחינה כלכלית- חברתית עם התמקדות על הבעיות בשני מישורים אלו, התמקד השנה בעיקר על שתי אוכלוסיות עיקריות שסובלות הן ממצב של עוני מתמשך והן ממערכת חינוך ברמה נמוכה- חרדים וערבים. מן הדוח עולה תמונה עגומה לפיה רבים מן החרדים אפילו לא מגיעים לסיומו של בית ספר יסודי ובכך משמרים למעשה את מעגל העוני, ממנו הם מצליחים לשרוד רק באמצעות רשתות הביטחון הסוציאליות של המדינה. ההבדל בין חרדים שרכשו תואר אקדמי למי שבקושי סיימו תיכון הוא הבדל משמעותי מאוד שמתבטא בעיקר בשכר החודשי שעומד בממוצע על כמעט 14,000 לגברים חרדים בעלי תואר אקדמי ואחוזי העסקה של 71 אחוז לעומת 34 אחוז שמועסקים ללא תואר מקרב אוכלוסיה זו.
יותר חרדים מעדיפים ישיבות גבוהות
עוד עולה מן המחקר של מרכז טאוב, כי הצעירים החרדים של היום, מעדיפים במקרים רבים עם סיום הבית ספר היסודי להשתלב בישיבות גבוהות של מלומדים בתחומי התורה מאשר בתיכונים. בחירה זו, יוצרת למעשה אוכלוסיה שחסרה את הכישורים הבסיסיים להשתלבות בשוק העבודה בהצלחה. זאת בניגוד גמור לדור ההורים של אותם צעירים שסיימו ברובם תיכון. למעשה נוצר פה מצב הפוך- בעוד בשאר המדינות המערביות, דור הצעירים של היום הוא משכיל יותר לעומת הוריהם, אצל החרדים דור ההורים הוא המשכיל יותר בעוד דור הצעירים מסוגר מן העולם והשכלתו נוגעת לעולם הדתי בלבד.
|
|
הציבור החרדי הולך ונטמע בתוך עצמו. |
|
|
לא סתם החרדים בחרו להסתגר בישיבות
עוד תמונה שעולה מן המחקר של מכון טאוב, נוגעת לבחירה של הצעירים החרדים שלא לצאת לשוק העבודה ובמקום זאת להתמקד בלימודים תורניים. מסתבר שיותר משזו בחירה אידאולוגית של הצעירים הללו, זוהי גם רעה חולה הנובעת כתוצאה מחוסר יכולתו של המשק הישראלי להתאים עצמו לדרישות המיוחדות של ציבור זה, מיעוט אלטרנטיבות וחוסר מיומנות שגרמו כולם להדרה של הציבור החרדי משוק העבודה בשלושת העשורים האחרונים. במצב כזה, אין זה פלא שהחרדים לקחו צעד אחורה מניסיונות להשתלב בחברה באופן כללי ובשוק העבודה באופן פרטני יותר.
צמצום חינוך הממלכתי ועלייה בשיעור החינוך החרדי
עוד מגמה מדאיגה, היא העובדה כי בעוד מוסדות החינוך התורניים- חרדים גדלים ומושכים אליהם יותר תלמידים וגם תקציבים, מוסדות הלימוד הממלכתיים מקבלים פחות תקציבים וגם אחוז הנרשמים אליהם נמצא בירידה מתמדת. גם בקרב האוכלוסייה הערבית, ניכרת ירידה משמעותית במספר הנרשמים לבתי הספר.
לקריאה נוספת בנושא...
מכללת מקור המעיינות בסכנת סגירה
לא צנועה- לא תקבלי מלגה