לימודי תואר שני, או בכינויהם הנוספים לימודי המשך, לימודי מוסמכים ולימודים מתקדמים, מיועדים על פי רוב לבעלי תואר ראשון המבקשים להרחיב את השכלתם. אלה מוצעים כמעט בכלל תחומי הלימוד, בשלל מוסדות אקדמיים ובהם גם מכללות. במהותם, לימודי תואר שני מאגדים מסלולים רחבי היקף, השואפים להעמיק את ידיעותיהם בתחום בו הם מתעניינים ו/או שואפים לעסוק באופן אופטימלית. כך, סטודנטים במסלול תואר שני ירכשו הבנה וידע מקיפים בתחומי הלימוד, יתעמקו ויתחקרו סוגיות מרתקות, יישמו תיאוריות ויתנסו בפרקטיקות. כל אלה יהפכו את האחרונים לאנשי מקצוע מומחים- ומתוך כך גם מבוקשים- העשויים להשתלב במשרות מפתח בכירות בעולם העסקים, המחקר, ההוראה והתעשייה.
מהם תנאי הקבלה המאפיינים לימודי תואר שני?
תנאי הקבלה ללימודי תואר שני משתנים ממוסד גבוה אחד למשנהו, כמו גם מתחום מקצועי כזה לאחר. עם זאת, לאחר שהמוסדות להשכלה גבוהה הישראל זיהו את הפוטנציאל הגלום בקיומו של תואר זו, החלו האחרונים להציע תכניות לימודים אטרקטיביות המאופיינות בדרישות קבלה אפשריות בהחלט. ככלל, ניתן לקבוע כי תנאי הקבלה ללימודים במסלול שאינו מחקרי נמוכים יותר מאלה המאפיינים תואר שני מחקרי (שסיומו כתיבת תיזה). זאת ועוד, תנאי קבלה משותף והכרחי לכלל תארי תואר שני הינו רכישת תואר ראשון בתחום המבוקש או בתחום אחרים. כך או כך, ייתכן וכחלק מתנאי הקבלה יידרשו המועמדים לעבור ראיון אישי ולהציג את ממוצע הציונים שרכשו במסגרת לימודי התואר הראשון. במקרים מסויימים יידרשו האחרונים אף להציג ניסיון תעסוקתי בתחומי התואר השני.
יצוין, כי בחלק מהחוגים והמוסדות המציעים לימודי תואר שני, אלה מיועדים לבוגרי תואר ראשון בתחומים מסויימים הקשורים באופן כזה או אחר לתחום התואר השני. כך, לדוגמא, יוצע תואר שני בהנדסה למהנדסים או לבעלי תואר ראשון במדעים בלבד. לצידם, מאפשרים מוסדות וחוגים אחרים לבוגרי תואר ראשון בכל תחום שהוא להתקבל ללימודי תואר שני בתנאי להשלמה תכנים מסויימים. יצויין, כי לעיתים המוסדות האקדמיים מקבלים ללימודי תואר שני רק בוגרי אוניברסיטאות, תוך סירוב קבלתם של בוגרי מכללות. בכל הנוגע ללימודי דוקטורט, הממשיכים את לימודי התואר השני, אלה מוצעים רק לסטודנטים אשר בחרו במסלול מחקרי.