איתור של גורמי הסיכון או המקדמים לתאונה במסגרת העבודה יכול לתרום להיערכות כדי למנוע זאת או לפחות למזער את הסיכוי למחלות עבודה או לפגיעות גוף ונפש. לצורך העניין, נעזרים בשיטה מדעית שנקראת "ניהול סיכונים".
בישראל קיימים תקנים לניהול סיכונים בכלל המישורים – עסקיים, פיננסיים, מחקר ופיתוח, לוגיסטיקה ותפעול וגם בארגון. ניהול הסיכונים הופך להיות חלק מן התרבות הארגונית על כל ההיבטים: בטיחות, בריאות, סביבה, טכנולוגיה, חשבונאות או משפט. התקנים הללו מאפשרים למשרד התמ"ת לפקח וגם לשפר את רמת הבטיחות בכל מקום עבודה. אי עמידה בתקנים עלולה לעלות לארגונים בקנסות, בהרשעה וענישה בעבירות רשלנות.
תקנות תכנית ניהול בטיחות של משרד התמ"ת
התקנות לניהול הבטיחות ביוזמת משרד התמ"ת מאושרות על ידי ועדת העבודה והרווחה, ואמורות להכנס לתוקף במהלך שנת 2014. אלו תקנות שמסדירות את הפעילות הניהולית שנדרשת ממעסיקים כדי לנהל סיכונים ובטיחות בתעשייה, בבניה ובענפי המשק השונים. זוהי תוכנית שנועדה להתוות דרך בטוחה יותר לעבודה שתצמצם את הסיכוי לסיכון – תוך מינוי אחראים, קביעת לוחות זמנים וביצוע בקרה על יישום התוכנית. התקנות הללו תחולנה לפחות על מפעלים שבהם עוסקים למעלה מ-50 עובדים.
|
| תוכנית ניהול סיכונים שנתית מאפשרת התנהלות נכונה לאורך השנה | |
|
ממוני בטיחות בעבודה
על מנת להפוך ולהיות האחראי על הבטיחות במפעל ובמקום העבודה, יש לערוך הסמכה מקצועית להכרת נושאי הגהות, הבריאות והבטיחות התעסוקתית. ממוני הבטיחות עובדים בהיקף העסקה על פי נקודות הסיכון שמציינות התייחסות לנושאים שונים במקום העבודה, בטבלה שמפורסמת באמצעות משרד התמ"ת. הממונים יועסקו על פי דרישות חוק הארגון לפיקוח על העבודה ולתקנות פיקוח על עבודה.
הכנת תוכנית שנתית לניהול סיכונים בעבודה
התוכנית השנתית לניהול סיכונים במקום העבודה תגדיר איזה מנהל ימונה על סילוק או מניעת מפגעים מסוימים, בקרת של הכנסת גורמי סיכון חדשים ושילובם בניהול הסיכונים השוטף, נהלי ביצוע הדרכות, רשימת הגורמים עימם יש להתמודד, הבדיקות הרפואיות שעל כל עובד לעשות, רשימת המתקנים וכן העיסוקים שמחייבים בדיקה להתאמת העובדים לצורך העניין ועוד.
תכני לימוד בהכשרה למנהלי סיכונים בעבודה
נושאי הלימוד בקורס לניהול הסיכונים בעבודה יכללו תכנים על פי דרישות משרד התמ"ת, תקנים שנוספו ונתונים שנאספו לכדי סטטיסטיקות המזהות ומטפלות בגורמי הסיכון. התכנים יכללו גם מלכודים בזמן ניתוח סיכונים, עקרונות זה"ב, קריטריונים להערכת סיכונים, ניהול מצבים פסיכולוגיים בזמן מצב חירום, סקר סיכונים, סקר מפגעים, היבטים משפטיים, תרגיל זיהוי סיכונים ועוד.