המכללה האקדמית בגליל המערבי מארחת את שגריר פולין בישראל ו-25 חוקרים מובילים מ-11 מדינות בכנס הבינלאומי ה-3 של התוכנית ללימודי שואה. הכנס יתמקד בניתוח מיידעים ועדויות חדשות על השואה תוך מתן פרשנויות.
בין הנושאים הבולטים שיידונו בכנס "עתיד עדויות השואה" המתפרש על פני שלושה ימים: חזרה לעדויות הילדים ששרדו את זוועות השואה וידעו לספר לפרטי פרטים את אשר ראו וחוו, מיד עם תום המלחמה. סוגיית מלחמת הנרטיבים הקיימת בין העמים השונים על מה באמת קרה בשואה וכיצד מחלוקת זו באה לידי ביטוי בפוליטיקה של ימינו אנו. מי שעוררה סערה באירופה בכלל ובגרמניה בפרט, החוקרת ההולנדית ד"ר בטין סיסרמה, בעקבות פרסום הודאתן מקפיאת הדם של נשים נאציות אשר ששו להיות פעילות ו"לתרום" לקטל של חפים מפשע, תציג עדויות חדשות ומצמררות ממחקרה על הצד האפל של נשות המפלגה.
בעבר, לא נחשבו עדויות ילדים מהימנות דיין לצורכי מחקר. אולם, כיום היסטוריונים משוכנעים כי דווקא דרך עיניהם של הילדים ניתן לקבל אינפורמציה נוספת על אירועים עלומים, ותיאור מדויק יותר של האווירה ואורח החיים בתקופת הגטאות ומחנות הכפייה.
עדויותיהם של ילדים, שניגבו מיד עם תום המלחמה כאשר הזיכרון היה עדיין טרי, ממחישות את המתח והחרדה של חיים כמעט בלתי אפשריים בידיעה שהמוות אורב בכל רגע מעבר לפינה.
מהעדויות עולות דוגמאות לחוזקה של הסולידריות, האחריות האישית והקולקטיבית כבר מגיל צעיר. דוגמא אחת מביאה את עדותם של קבוצה של נערים המספרים כיצד בצעדת המוות, הידועה לשמצה, בימיה האחרונים של הלחימה נשאו הילדים הבוגרים את הילדים הקטנים והחלשים בזרועותיהם ועל גבם.
|
| הכנס הבינלאומי דן בעדויות חדשות אודות אירועי השואה | |
|
מי באמת אשם ברציחות ההמוניות שהתחוללו בערי אוקראינה ופולין? מי היה שותף אקטיבי, מי פאסיבי ומי ניסה להושיע? יותר מ-70 שנה לאחר כריית קברי האחים, הוויכוחים עדיין נמשכים. אחד הפוגרומים הגדולים והידועים באוקראינה, הפוגרום ביולי 1941 בעיר לבוב, הוא פצע מדמם במדינה הסובייטית לשעבר. ע"פ התיעוד הגרמני- כאלפיים יהודים ויהודיות הוכו, נשדדו, הותקפו ונרצחו בפרק זמן של כמה ימים באותו קיץ על ידי לאומנים אוקראינים מיליטנטים.
הספרות האוקראינית מטילה את האשמה על ההרג באופן בלעדי על הגרמנים ומצניעה את מעורבותם של האוקראינים.
שלושה חוקרים מאוקראינה (בלבן, מקייב ומדבדובסקיה) אספו במשך שנים עדויות רבות על אירוע זה ואירועי פרעות נוספים ויציגו לראשונה את ממצאיהם בכנס.
בפולין מתמקד חלק גדול מהוויכוח ההיסטורי בסיפורם של חסידי אומות העולם. הממשלה הפולנית מעוניינת להעמיד את האנדרטה לחסידי אומות העולם בפתח מוזיאון תולדות יהודי פולין, שבנייתו מסתיימת בימים אלו בוורשה. כוונה זו נתקלה בהתנגדות עזה של יהודים ולא יהודים בפולין וברחבי העולם הטוענים שהמטרה הנסתרת היא להעצים את סיפור חסידי אומות העולם בכדי 'לאזן' את הרושם הנורא של מחקרים המתפרסמים בשנים האחרונות. מחקרים המראים את מעורבותם של פולנים ברצח יהודי בפולין. שני חוקרים פולנים: תומש זוקובסקי, ואווה קמינקה-פריילך יתארו בכנס את המורכבות של נושא זה בעדויות הניצולים ובשיח עליהן בפולין.
נשים רוצחות.
הסדיזם הנציונל - סוציאליסטי לא כפוף לגבולות המגדר. חברות המפלגה הנאצית היו שותפות פעילות בתהליך ההשמדה ולעיתים אף התגאו בכך. עדויות של אסירות ממחנות אושוויץ ובירקנאו מלמדות כי האסירות, לא אחת, חששו יותר מאכזריותם של הסוהרות מזו של השומרים.
ד"ר בטין סיסרמה מאמסטרדם, אשר תנאם בכנס, היא חלוצה מוערכת בתחום חקר תפקידם ומעורבותם של הנשים הנאציות.
הכנס יתקיים במכללה האקדמית גליל מערבי ב-27.3, באודיטוריום בניין מדעי הסביבה החל מהשעה 9:00.
לכתבות נוספות בתחום:
שיטות זיכרון
חרדות ממבחנים