אם בעבר אמהות פולניות חלמו שילדיהם יהפכו לעורכי דין, בשנים האחרונות נראה שלא רק להן, אלא לכל אמא בישראל, יש שאיפה דומה. מספר הלומדים עריכת דין גדל בהתמדה בשנים האחרונות - בעוד שבשנת 1990 2,060 סטודנטים למדו תואר ראשון במשפטים, בשנת 2005 המספר עלה ל-13,500, זאת אומרת יותר מפי 6.5! בלימודי תואר שני העלייה אף יותר משמעותית, מ- 172 ל- 2,136 בשנים אלו, זאת אומרת יותר מפי 12. הגורם המרכזי לעלייה זו הוא פתיחת מסלולים ללימודי משפטים במכללות, שאפשרה גם למי שלא עומדים בסף הקבלה הגבוהה של האוניברסיטאות ללמוד את המקצוע. עם זאת, העלייה במספר הלומדים משפטים וההיצע ההולך וגובר של עורכי דין בשוק, לא הובילו לירידה בערך המקצוע, והוא נותר יוקרתי ונחשק.
לימודי משפטים נמשכים בין שלוש לארבע שנים בממוצע. במהלך הלימודים ניתן להתמחות בתחומים ספציפיים כמו: משפט פלילי, משפט אזרחי, משפט מסחרי ועוד. מוסדות לימוד מסוימים מאפשרים לשלב תואר ראשון במשפטים עם תואר ראשון בתחום נוסף, דבר שעשוי לתת יתרון בשוק העבודה. לדוגמא – לימודי משפטים ולימודי מנהל עסקים, משפטים וכלכלה, משפטים ותקשורת ועוד. סיום בהצלחה של לימודי התואר במשפטים מעניק לבוגריו תואר LLB – בוגר משפטים. בוגרים אלו רשאים על פי החוק להירשם כמתמחים בלשכת עורכי הדין ולהתחיל את שנת ההתמחות שלהם. לאחר שנה של התמחות במשרד עורכי דין מוכר, רשאים המתמחים להבחן בבחינת הלשכה לעורכי דין ולקבל רישיון עריכת הדין הנחשק.
בעוד שמספר הלומדים משפטים גדל באופן דרסטי, השוק לא התרחב באופן דומה, כך שקיימת תחרות קשה על כל משרת עורך דין. המציאות היא, שהתחרות הזו גורמת להרעת תנאי התעסוקה, ומתמחים רבים נאלצים לעבוד שעות רבות בשכר נמוך. גם בהמשך, עורכי דין רבים משתכרים שכר נמוך יחסית להשקעתם בתחום. שכר התחלתי של מתמחה עומד על בין6,000-7,000 ₪ בשוק הפרטי ושכר מינימום במגזר הציבורי. שכר של עורך דין מתחיל עומד על בין 10,000-12,000 ₪. יש לציין, כי כיום אחוז גדול יחסית מקרב הלומדים משפטים לא עובד בכלל במשרת עורך דין. בעוד שעד שנת 2000 למעלה מ-90% ממסיימי לימודי משפטים עבדו בתחום – עד שנת 2004 ירד נתון זה ל-70%. עם זאת, למרות התחרות הקשה, השכר הנשחק והעבודה השחורה שהיא מנת חלקו של כל עורך דין – רבים רואים במקצוע עורך הדין מקצוע נחשק יוקרתי ומרתק, ובעלי הכישורים והאמביציה המתאימה, יצליחו להשתלב בתחום ולהשיג משרות טובות ומאתגרות.