האפידמיולוגיה היא תחום ברפואה ובביולוגיה שעיסוקו הוא חקר מחלות , וחקר מגיפות ומטרתו לעצור את התפשטות המגפות ולמנוע את היווצרותן העתידית. עוד עיסוק של האפידמיולוגיה הינו חקר הזיקה שבין הסביבה לבין רמות שונות של האוכלוסייה ורמת החיים שלהן. נושאים כמו תברואה, ההיגיינה הן בתחום שיפוטה של האפידמיולוגיה, וכן חקר ובפיקוח על אוכלוסיות שנמנעות ממתן חיסונים, ואוכלוסיות בעלות חוסר מודעות באשר לתברואה והיגיינה וכדומה.
מטרת לימודי אפידמיולוגיה
למרות שאנחנו חיים בתקופה שבה המודעות לתברואה ולהיגיינה היא מאוד מפותחת, ישנן אוכלוסיות רבות שהידע שלהן באשר לנושאים אלה לוקה בחסר, וכמו כן ישנה עלייה תלולה בהופעתן של מחלות הקשורות לכלי דם, והמשותף לכולן הוא תחום האפידמיולוגיה שהוא תחום ברפואה ובביולוגיה ואשר כל מי שבא מתחומים רפואיים, פרא רפואיים כמו אחיות או עובדי מעבדה נזקק להבין בו, וכמו כן כל מי שבא מתחום הרפואה האלטרנטיבית.
קהל היעד של לימודי אפידמיולוגיה
לימודי אפידמיולוגיה הינם לימודים חיוניים לכל מי שבא מתחומים הנגזרים מעולם הרפואה, כמו אחיות, עובדי חקר ומעבדה, וכמו כן עבור מי שבא מעולם הרפואה המשלימה שגם בו נדרש רקע ברפואה מערבית ובעיקר התמקדות באפידמיולוגיה שחוקרת מגיפות ומנסה למנוע אותן – זהו תחום שיש לו זיקה רבה לתחום הרפואה המשלימה שעוסקת לא רק בריפוי מחלות, אלא, ובעיקר בדרכים למנוע אותן.
מה לומדים בקורס אפידמיולוגיה
במהלך קורס אפידמיולוגיה יכירו המשתתפים את ההגדרות והיסודות של האפידמיולוגיה, סיכון וגורמי סיכון, אפידמיולוגיה תיאורית, מדדי המצאות, מדדי היארעות, מדדי סיכון, שיעורים, היסטוריה של מגיפות בעולם, שיעור התפשטות, תפוצתן של מחלות כלי דם וכיצד והיכן הן נפוצות יותר, מדדי הבריאות הקהילה, אפידמיולוגיה אנליטית, סוגי מחקר שונים, מדדי קשר שונים, סיבתיות, הטיות, בדיקות ניפוי, אפידמיולוגיה של מחלות נבחרות, מצב הבריאות בישראל, וכיוצא בזה.