רבים מוצאים עצמם, עם סיום בית הספר התיכוני והשירות הצבאי, מתקשים להחליט אודות המקצוע שאותו הם מעוניינים ללמוד ושבו ירצו לעסוק בעתיד. כמענה לאתגר זה, התפתח תחום ההכוונה התעסוקתית, המתמחה בייעוץ עבור כל אדם המתלבט בנוגע לדרכו המקצועית. כך, שואף ההכוון התעסוקתי לסייע לאדם להגדיר את מסלול הצמיחה המקצועית הנכון עבורו, על פי צרכיו האישיים והמקצועיים כאחד; זאת, החל מבחירת חוג הלימוד, דרך בחירת מוסד הלימודים המתאים וכלה בייעוץ תעסוקתי בבוא העת.
קצת על הכוון תעסוקתי
הכוון תעסוקתי הוא מרכיב משמעותי בתחום הפסיכולוגיה התעסוקתית. מטרתו, כאמור, היא לייעץ לאדם בבחירת המקצוע תוך מתן דגש על גורמים אישיים דוגמת: הגשמה עצמית; יכולות והעדפות אישיות; אידיאלים; ערכים; ומצב כלכלי, בריאותי ומשפחתי. בפועל, מיועד הכוון תעסוקתי עבור כל אדם המצוי בצומת דרכים מקצועית. יודגש, כי תוך כך ובמקביל, ליועץ ידע נרחב ועדכני בתחום התעסוקה. לרוב, מדובר באנשים צעירים הנמצאים בתחילת דרכם המקצועית, אך לעיתים יבקשו את שירותי ההכוון גם מבוגרים המעוניינים לרכוש מקצוע או לבצע הסבה.
הכוון תעסוקתי- הכיצד?
ייעוץ תעסוקתי כולל לרוב מספר מפגשים של היכרות, במהלכן לומד היועץ להכיר את האדם שביקש את סיועו, בעיקר בכל הנוגע למניעיו, צרכיו וההיסטוריה הנלווית לו. לאחר שלב ההיכרות, מגבש היועץ החלטה לגבי סוג המבחנים שעל הנועץ לעבור, כאשר בסיומם השניים "עוברים" על תוצאות הבחינה. זו פורטת את יכולותיו וכישוריו של הנועץ ומתחילה, למעשה, את תהליך בחירת המקצוע. תהליך זה נעשה יחד עם הנועץ, כאשר במהלכו מוגדר האחרון כמשתתף פעיל הלומד לבחון את צרכיו, אופיו ודרך פעולתו. לרוב, אורך התהליך עד חמש פגישות שבסיומן נפרסות בפני הנועץ האופציות התעסוקתיות העומדות בפניו. יודגש, כי לעיתים יזדקק הנועץ לסיוע תעסוקתי נוסף למשך תחילת דרכו המקצועית.