עלות שכר הלימוד היא קריטריון חשוב בבחירת מוסד השכלה ללימודים גבוהים, כיוון ולא כל אחד יכול להשקיע בין אלפי שקלים לעשרות אלפי שקלים. קיימים בארצנו מוסדות השכלה גבוהה רבים המתחמים בנושאים שונים וכך גם המחירים. המחירים תלויים פעמים רבות בסביבה, בחברה, במצב המדיני והכלכלי. שכר הלימוד של אוניברסיטאות ומכללות ציבוריות נקבע לרוב ע"י הממשלה בכדי שיהיה נגיש לנדבך רחב באוכלוסייה. עם זאת השכר במוסדות פרטיים יכול להיות גבוה מאוד.
מה העלויות של שכר לימוד אקדמי בישראל?
שכר הלימוד האקדמי משתנה ממוסד לימודים אחד למשנהו. עם זאת קיים סטנדרט תשלום בסיסי הנקבע ע"י הממשלה במסגרתו התשלום באוניברסיטאות ומכללות ציבוריות זול יותר. הוא עומד על כ9,000 ₪ לשנת לימודים. במכללות פרטיות לעומת זאת, שתפסו תאוצה רבה בשנים האחרונות, שכר הלימוד גבוה מאוד ומוערך בכ25,000 ₪ מינימום לשנת לימודים. היתרון העיקרי של לימודים במכללה פרטית היא רמת תכנים ומורים גבוהה ביותר, אך המחיר יכול להגיע לסכומים כה גבוהים שלא תמיד שווים את ההשקעה.
דרכים למימון שנת הלימודים
החשיבות של השכלה אקדמית בימינו היא מאוד גבוהה ותורמת בפיתוח קריירה מקצועית. עם זאת העלויות היקרות של הלימודים לא יושבות בכיסו של כל אדם ועל כן קיימים פתרונות יצירתיים לסיוע המימון. מלגות וקרנות למיניהן הניתנות בנדיבות וביד רחבה מהוות פתרון לאנשים בעלי מעמד סוציו-אקונומי בעייתי. קיימים סוגים רבים של מלגות כגון מלגות הצטיינות, מלגות פר"ח, מלגות אגודת הסטודנטים וכו´. כמו כן קיימת אופציה מיוחדת לסטודנטים להלוואה עבור לימודי הנפרשת על תשלומים בהתאם ליכולתו הכלכלית של הסטודנט.
הוצאות נוספות הנלוות לשכר הלימודים
מלבד שכר הלימוד עצמו קיימות הוצאות נלוות רבות בשנת הלימודים. החל מדמי הרשמה שנדרשים במוסדות מסוימים וכלה בציוד לימוד כגון ספרים, חוברות, מחברות, כלי כתיבה, שימוש רחב בצילומים, הדפסות וכו´. הדיור בין אם מדובר במעונות ובין אם מדובר בשכירות הוא גבוה, כמו כן נסיעות ושימוש בתחבורה אישית או ציבורית, תשלום אוכל ומחשבים ניידים ואינטרנט שהם כחובה לכל סטודנט.