מבחן הפסיכומטרי נכתב מדי מועד על ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, הממוקם באוניברסיטה העברית בירושלים. בכל שנה נבחנים מעל ל-50,000 איש בבחינה, האורכת 200 דקות אשר מתפרסות על פני שמונה פרקים. במהותה, מהווה הבחינה הפסיכומטרית כלי מיון לקראת לימודי ההשכלה הגבוהה. זאת, ועוד, לעיתים זו מהווה תנאי קבלה מינימלי להשגת משרה בתחומים שונים. הבחינה מודדת שלושה תחומים בקרב הנבחנים והם: חשיבה מילולית, אנגלית וחשיבה כמותית. בכתבה זו נדון בחלקו הכמותי של המבחן.
מהם פרקי החשיבה הכמותית?
תחום החשיבה הכמותית נפרס על פני שניים עד שלושה פרקים, בהתאם לפיילוט הנבחר. כך או כך, אלה מכילים 25 שאלות בכל פרק, ששקלולם מהווה 40% מהציון הסופי, עובדה ההופכת אותו לבעל חשיבות מכרעת. זהו גם החלק שבו מוצאים עצמם רבים מהנבחנים מתקשים בביצועו, וזאת משום היקף התחומים המתמטיים שבו הוא עוסק. יודגש, כי אין מדובר בחומר לימוד ברמה גבוהה, כך שהדגש עומד על פתירת השאלות באופן מהיר וסיסטמטי. ציון החלק הכמותי, בדומה לחלקים הנוספים, נע בין 50 ל-150, כאשר 150 הינו ציון מושלם.
מהם סוגי השאלות המאפיינים את החלק הכמותי במבחן הפסיכומטרי?
השאלות בחלק הכמותי עוסקות בשלושה נושאים עיקריים והם: אלגברה- מספרים ותכונותיהם; גיאומטריה- צורות ותכונותיהן; ובעיות מילוליות- בעיות תנועה, שאלות בהסתברות וסטטיסטיקה וכד´. יצוין, כי בכל פרק של חשיבה כמותית יימצא גם גרף או תרשים המלווים במספר שאלות. לסיום, חשוב לציין כי ישנם חוגי לימוד ומוסדות אקדמיים מסויימים, הדורשים ממועמדיהם להציג את ציונם בחלק הכמותי וממיינים את האחרונים בין היתר לפיו. בפועל, הדבר תקף לרוב בעת שמדובר במקצועות לימוד ריאליים דוגמת מחשבים, פיסיקה, מדעים וכד´.