תואר ראשון בלימודי פולקלור
המושג פולקלור מתייחס למאפיינים הרבים שיוצרים תרבות – הן המאפיינים המילוליים, הרוחניים והחומריים המועברים מדור לדור, הן בעל פה, הן בהקראה, הן במסורות וחגים. הפולקלור מתפרש על תקופה ארוכה, היסטוריה של ממש, ועל כן מיוחס המקצוע לעמוק ביותר ובעל רבדים רבים. תואר ראשון בפולקלור יתייחס וייגע בכל הנושאים הנוגעים לפולקלור, לתרבות, להגדרת פולקלור. התואר מיועד לאנשים סקרנים, בעלי נפש אומנותית ותרבותית.
למה מתכוונים כשאומרים פולקלור?
פולקלור הוא מילה נרדפת לתרבות, ליצירה עממית שעוברת בין הדורות. אנו נוהגים להתייחס ליצירות שגרתיות כמו חגים כמובן מאליו ולא לדעת את הסיפור, הכוונה והמסורת שמאחוריהם. לימודי פולקלור ישימו דגש על כל אותם מנהגים ויצירות של עולם התרבות הרחב. בין אם מדובר באמונות, בדיחות, שירים, סיפורים, מיתוסים, תלבושות, שירה, מוזיקה, אוכל, פתגמים, אגדות או חגים.
מה נלמד בתוכנית הלימודים של תואר ראשון בפולקלור?
לימודי תואר ראשון בפולקלור יתייחסו לתרבות מסוימת, לפולקלור מסויים. לרוב, בארץ, יהיה מדובר בלימודי הפולקלור היהודי והשוואתו לאחרים. במסגרת תוכנית הלימודים יחקרו לעומק ההיבט המילולי, הרוחני והחומרי של הפולקלור כאחד. ההיסטוריה, המסורת, הדת והמנהגים והדגש שלהם על יצירת הפולקלור ילמדו וינותחו לעומק במחקר הפולקלור. תולדות התרבות תלמד על כל מובניה לעומק ותעניק לסטודנט תכנים עיוניים ומעשיים במהלך הלימודים, עם דגש על שיטות מחקר הנוגעות לחקר הפולקלור.
למידת פולקלור ארץ ישראל
מטרת התואר הראשון בלימודי הפולקלור היא לשים דגש על הפולקלור הישראלי ועל כל מאפייניו. בארצנו הקטנה קיימות תרבויות רבות ושונות, התואר מאפשר למידה של שיטות מחקר והשוואה בין סוגי הפולקלור השונים הקיימים בארצנו כגון הפולקלור היהודי, הבדואי, הערבי, הדרוזי, צ´רקסי וכו´. הלימודים ישימו דגש על כל סוגי התרבויות ועל העכשוויות שלהם, כלומר – השינוי של הפולקלור בהתאם לזמנים וחקירה שלו לאורך ההיסטוריה. הפולקלור היהודי בפרט בנוי ומושפע מההיסטוריה הרחבה של העם היהודי ועל ההיסטוריה המורכבת במדינת ישראל עצמה, על כן מדובר בתחום מרתק, נרחב ומעמיק ביותר.