כיום יותר מ- 10% מאוכלוסיית מדינת ישראל היא מעל לגיל 60, תודות לנתון המעניין של הארכת תוחלת החיים במאה ה- 21. נתון זה עשוי עוד להתפתח לכיוון 20% ויותר. לאור מגמה זו, נפתחים מוסדות המספקים שירותים שונים לתחום בגיל השליש וגיל הזהב כמו לכל האוכלוסיה המבוגרת על פי צרכיה: כפרי גימלאים, בתי אבות, דיור מוגן, מרכזי יום, מועדונים, מחלקות גריאטריות ואשפוז כרוני. בישראל שהינה מדינה מערבית הנתון הופך לבולט יותר מבחינה סטטיסטית, ועולה הצורך במציאת הפתרונות כמו גם כוח אדם המטפל באותה אוכלוסיה וסביב צרכיה.
מה מטרת התוכנית ?
הכשרתם של (בעלי תואר אקדמי או אלו שאין להם רקע אקדמי ועברו ועדת קבלה) אנשי מנהל ברמות הגבוהות לתפקידי ניהול מערכות טיפול בזקנים, ולתפקידי ניהול קהילתיים – לדוגמה: מרכזי יום ומועדונים, מסגרות דיור – לדוגמה: מעונות יום, בתי אבות, מעונות לעצמאיים ועוד, מוסדות רפואיים לזקנים – לדוגמה: בית חולים סיעודי ועוד. ההכשרה כוללת הקניית ידע ומיומנויות ניהול, הקניית ידע בתחומי הפסיכולוגיה והסוציולוגיה של הזיקנה הדרושים לניהול מערכות אלו וידע בכלכלה, במשפטים ובשיווק.
מהם תכני הלימוד?
תכני הניהול רבים ומתחלקים על- פי תחומיהם: בתחום הניהול ילמדו בין השאר תורת הניהול, קבלת החלטות ופתרון בעיות, עבודה בצוות רב- מקצועי ועוד. בתחום הזקנה – תיאוריות חברתיות ופסיכולוגיות, פיזיולוגיה של הזקנה, התמודדות עם מצבים סופניים ומוות בזקנה, פסיכוגריאטריה ועוד, בתחום הכלכלי: מבוא לכלכלה, רווח והפסד, שיווק ועוד, בתחום המשפטי: ביטוח לאומי, ביטוח סיעודי, הגנה על רכוש, ירושות, צוואות ועוד. במהלך הלימודים תתקיימנה סדנאות חוויתיות והרצאות אורח, כמו גם סיורים במוסדות טיפוליים לזקנים מדי שנה.
מה היקף הלימודים וההסמכה בסיומם?
היקף הלימודים משתנה ממוסד לימוד אחד למשנהו. לתלמידים אשר יענו על דרישות הקורס כמו השתתפות סדירה בלימודים, הצלחה במשימות הפרקטיקום והכנת עבודות תוענק תעודת הסמכה על פי אותם הקורסים בהם הוסמך במוסד הלימוד.