גם אנשים עם צרכים מיוחדים, עם נכויות ומוגבלויות יכולים לגשת למוסדות להשכלה גבוהה ולהוציא תואר ראשון. אין מדובר במוטבות של הנורמטיביים בלבד. מוסדות אקדמיים רבים הפרושים ברחבי הארץ מאפשרים לימודים לתואר ראשון לבעלי צרכים מיוחדים ובכך נותנים להם את ההזדמנות להשתלב בשוק התעסוקה ככל אדם אחר.
תואר ראשון באמצעות ביטוח לאומי
פנייה לפקידי השיקום של המוסד לביטוח לאומי יכולה להיות פתרון מצוין לבעלי צרכים מיוחדים בכדי לממן את לימודיהם. הביטוח הלאומי מספק הכוונה למוסדות לימוד שונים וסיוע בבחירת תחום לימודים. המוסד לביטוח לאומי שוקל גם את אופציות התעסוקה הריאליות לאותו אדם בהתאם לכישורים שלו, לסוג הנכות ואופי הלימודים. קיימת אופציה שביטוח לאומי יממן את לימודי התואר הראשון במידה והם מתקיימים במוסד לימודים שמוכר ע"י המדינה ונמצא באופן מתמיד בפיקוח ממשלתי. הביטוח הלאומי מסייע בתשלום שכר הלימוד, בנסיעות, לינה, ספרים וציוד לימוד ועוד.
תואר ראשון לנכי צה"ל
נכי צה"ל הם אנשים שנפגעו במהלך שירותם הצבאי והגיעו למצב של נכות. גם לנכי צה"ל מוצעים מסלולי שיקום שונים בלשכת השיקום המחוזית. נכי צה"ל זכאים לייעוץ והכוונה במטרה לשקם את חייהם, לכלכל את עצמם ולמצוא לימודים מקצועיים שיובילו אותם לתעסוקה מסודרת ונוחה בהתאם לנכותם. משרד הביטחון מעניק מימון חלקי לנכי צה"ל עבור שכר לימוד ודמי מחיה בהתאם לחומרת הנכות.
אילו מסלולי לימוד קיימים לבעלי נכות?
לכל נכה או בעל מוגבלות יש רף למידה שונה בעקבות מצבו האישי. המקצועות המוכרים לתואר ראשון אותם בוחרים קהל זה נמנים עם עיצוב גרפי, משפטים, גישור, מדעי המחשב, הנחיית קבוצות, ניהול רשתות, אומנות ועוד. עם זאת, לנכים יש אותה הזדמנות ואת אותן היכולות להשתלב בכל סוג של לימודים ולקבל את הידע והכלים להתפתח בתחום הנפשי, לימודי ותעסוקתי.