האנליסטים הם אנשי מפתח בשוק ההון. על פי רוב מדובר בקהל צעיר בעלי תואר אקדמאי של עובדים במחלקות מחקר כלכליות בגופים שונים. על האנליסטים מפילים תחום התמחות מסוים כגון בנקאות, כימיה, מזון, תעשייה וכיוצ"ב ותפקידם הוא לנתח ולעקוב אחר כל צעד ושעל של מסחר אלו בבורסה. בכך האנליסטים מעריכים את שווי החברות וכתוצאה מכך את מחיר המניה המומלץ. כחלק מעבודתם מנתחים האנליסטים את המחלקה עליה אחראים בפן הבינלאומי, הם בודקים את יחסי הכוחות בין החברות, את גודל השוק, ההתפלגות של השוק ולבסוף משליכים זאת על החברות איתם הם עובדים.
מה היא המלצת האנליסט?
המשקיעים השונים בשוק ההון ובמסחר בבורסה נתלים מאוד בממצאים של האנליסטים. ההמלצות של האנליסטים מובאות לציבור בדרכים שונות כגון סקירות מעמיקות, ניתוח מצב חברה, ניתוח שוק כללי וכו´. האנליסטים מוציאים עדכונים שוטפים להמלצות שנתנו, כמו כן סוקרים אירועים חשובים ומפרסמים דו"חות בעיתונות. מידע זה הוא חיוני ביותר למשקיעים בציבור הרחב וגם לחברות המתחרות זו בזו. הסקירות של האנליסטים לא תמיד יוצאות לציבור הרחב אלא מועברות לחברות וללקוחות איתם עובדים האנליסטים.
מה הוא מודל אנליסטי?
כחלק מעבודתם של האנליסטים הוא לקבוע האם ראוי לקנות מניה מסוימת, מה המחיר שהיא שווה. את עבודתו הוא עושה על סמך הערכת שווי החברה – מדובר בתורה מעמיקה שלמה שבסיסה במודלים כלכליים שניתן למצוא בכל בית השקעות שהוא. אחד המודלים הפופולאריים ביותר הוא DCF על פיו בודקים את היוון התזרים המזומנים העתידי של החברה. ניתן לבדוק את שווי החברה גם באמצעות הכפלת ההון ולעשות השוואה בין ההון הפרטי של החברה לעומת שאר החברות בענף.
האם תמיד ניתן להסתמך על המלצת האנליסט?
שוק ההון לא פועל על פי כללים מסוימים ומוגדרים. משקיע שיכול לקחת סיכון על פי אינטואיציה יכול להגיע לרווחים גדולים הרבה יותר מהמלצת האנליסטים. כך למשל בשנות ה90 האנליסטים נחשבו כאנשי מפתח בתחום והמשקיעים הלכו על פי צו דברם, אך בשנות ה2000 עם המשברים הכלכליים הצפי והתחזיות שהאנליסטים יכלו לתת היו מוגבלים ביותר ועל כן ההערכה לאנליסטים ירדה.