לימוד ניהול היו מאז ומתמיד מאוד פופולארים, תחום זה קרץ במיוחד לאלו אשר ניחנו ביכולות ניהוליות רב תחומיות או אלו אשר לקחו בחשבון את האפשרות לפתוח עסק עצמאי בעתיד הנראה לעין. היתרון הגדול ביותר של התחום נסוב אולי סביב האפשרויות הנרחבות לשילובים מותאמים אישית. קרי, לשלב לימודי ניהול עם מערכות מידע, ביטוח, משפטים או תקשורת למשל. כך שכל אחד יכול לקחת את התחום לכיוון טיפה שונה.
אז איפה כדאי ללמוד ניהול, באוניברסיטה או במכללה?
שאלת מקום הלימוד הינה אחת השאלות הנפוצות ביותר בקרב המועמדים ללימודי תואר בניהול, שאלה שעליה ננסה להשיב במאמר זה. באמצע שנות ה-90, בוצעה מהפכה של ממש באקדמיה בישראל. מספר עצום של מכללות אקדמאיות צצו כמו פטריות אחרי הגשם לכל אורכה ורוחבה של מדינת ישראל. אותן מכללות בישרו גם על השוני הרב בגישה הננקטת כלפי המועמדים ללימודים. מעתה, כל סטודנט הוא בבחינת "עוד כסף למכללה", וכי יש לעשות הכל על מנת לגייס כמה שיותר תלמידים. בין היתר מדובר על הוספה נרחבת של התמחויות, קבלת מועמדים על בסיס הצלחה במכינה או על תנאי ועוד.
אז איך כל זה קשור לשאלה על האוניברסיטה או המכללה?
חובה לציין זאת בטרם נענה על שאלה זו. המכללות מציעות כיום למועמדים ללימודי תואר ראשון בניהול, מספר לא מבוטל של תחומי התמחות, דבר אותו כמעט ולא ניתן לזהות באוניברסיטאות המעטות הקיימות בארץ. נתון זה הוא בבחינת יתרון למכללה, במיוחד לאלה הרוצים למשל להתמחות בנדל"ן, שוק ההון או פרסום – נתונים אשר אותם לא ניתן ללמוד כתואר ראשון מן המניין אלא רק כהתמחות. יתרון נוסף של המכללות על האוניברסיטאות בלימודי תואר בניהול מתבסס על תנאי הקבלה המופחתים כמו גם על מספר כיתות הלימוד. הפריסה והפיזור הגיאוגרפי של המכללות בישראל גם היא בבחינת יתרון. מה יותר כיף מללמוד לתואר ראשון בעירך הקטנה.
אז מהו היתרון הגדול ביותר של האוניברסיטה על המכללה אם כן?
אין ספק כי היתרון הגדול ביותר הוא במוניטין של האוניברסיטה בקרב המראיינים לקבלה לעבודה. יש לציין עם זאת שנתון זה הוא רק יתרון, אך אין הוא מעיד על כישורי התלמיד. בסופו של דבר בוחנים את בוגר התואר על פי כישוריו ויכולותיו ולא על פי תעודה כזו או אחרת שברשותו.
אז מה זה בכלל תואר בניהול?
לכל עסק יש סטנדרטים על פיהם הוא מתנהל. כל מי שעובד תחת כותרת הארגון הזה, העסק, העמותה, החברה ואפילו מי שהינו עוסק מורשה עובד על פי הנחיות וסטנדרטים שקיבל מראש הארגון שבו הוא עובד. דבר זה מצריך ידע ומעורבות בפעילות הארגונית, אבחנה מהו ניהול נכון לכל אותם תחומים שבשליטתו, היכולת להנחות עובדים או מנהלים זוטרים שעובדים תחתיו בהחלטות האסטרטגיות או הטקטיות. על כן קמו לימודים מסודרים לניהול עסק, חטיבה בחברה או תחום בארגון מסוים ומאפשרים היכרות תיאורטית ומעשית עם תיאוריות וכלים בתחום הניהול.
מה כוללים לימודים לתואר ראשון בניהול?
על פי רוב, מוקנה לסטודנט ידע בתחומי הניהול המרכזיים השונים. אלו כוללים את תחום המשפטים, דיני חברות, מיסים, שיווק ופרסום, דינאמיקה של משא ומתן, ניהול כוח אדם או סוציולוגיה ועוד, כאשר אלו בונים מודלים מתחומים שונים של מנהל עסקים. מודלים אלו יחשפו לאט לאט תוך היכרות לאורך תקופת הלימוד כך שבסיומה של התקופה יהיו לסטודנט הכלים למעורבות בניהול עסק.
לימודי תואר ראשון ולימודי המשך
את לימודי ניהול לתואר ראשון ניתן ללמוד הן באוניברסיטאות והן במכללות רבות בארץ במסגרת לימודי תואר ראשון וניתן לשלבם בתוכנית דו מסלולית לעתים, לדוגמה כמו לימודי כלכלה וניהול, משפטים וניהול ועוד. לימודי ניהול מושתתים גם לצורך לימודי תואר שני – המתאים למנהלים בפועל אשר מעוניינים לקבל כלים נוספים בשטח הניהול ולשפר את יכולתם לקבל החלטות נכונות ומתאימות לעסק. התואר השני בנוי כך, שניתן בתואר השני ללמוד קורסים קצרים שבסופם מוקנית לבוגר הלימודים תעודת גמר.
מי הוא קהל הסטודנטים לניהול עסקים?
ההכשרה מתאימה למי שעובד או מעוניין לעבוד במשרה ברמה ניהולית, עבור מי ששואף לנהל ארגון, עמותה או כל עסק פרטי. כמו- כן, לימודי ניהול מתאימים למי שמעוניין לרכוש רעיונות יצירתיים לתחום העבודה כמו גם בניהול נכון של זמן, ניהול משא ומתן ועוד.