מרבית החוגים האקדמיים הנלמדים כיום מצריכים קיום הסמכה מקצועית לשם עיסוק בהם באופן מקצועי. כך, בנוסף ללימודים העיוניים, נדרש כל סטודנט לעבור בחינות הסמכה והתמחות בדרך לעיסוק במקצוע הנכסף. הליכי הסמכה אלה מעלים בפי סטודנטים עתידיים ואף נוכחיים תהיות רבות, אשר על חלקן נענה במאמר זה.
הסמכה בתחום המשפטים
בכדי לקבל רישיון עיסוק בעריכת דין, על כל סטודנט לעבור את בחינת לשכת עורכי הדין בישראל ואף להתמחות בתחום. ההתמחות בתחום המשפטים אורכת כשנה, אשר בסיומה יוצא המתמחה לחופשה של שלושה חודשים שמטרתה התכוננות לבחינת הלשכה. יודגש, כי בתקופה זו זכאי הסטודנט לקבלת דמי אבטלה. בחינת ההסמכה מתקיימת פעמיים בשנה (בחודשים אפריל ואוקטובר) ונחלקת למבחן בכתב ומבחן בעל פה.
הסמכה בתחום ראיית החשבון
בכדי לקבל רישיון עיסוק בראיית חשבון, על כל סטודנט לעבור את בחינות מועצת רואי החשבון מטעם משרד המשפטים. הבחינות נערכות בארבעה שלבים והם: בחינות ביניים חלק א´; בחינות ביניים חלק ב´; בחינות סופיות חלק א´; ובחינות סופיות חלק ב´. גם במקצוע זה נערכות הבחינות פעמיים בשנה, לרוב בחודשים מאי-יוני ובנובמבר-דצמבר. לצד הבחינות, על הסטודנט לעבור שנתיים בעבודת סטאז´ (בתשלום) לשם קבלת הרישיון.
הסמכה בתחום הרפואה
בכדי לעסוק ברפואה, על כל סטודנט למלא את התחייבותיו על פי סילבוס ההתמחות, הכולל דרישה להצלחה בבחינות ההסתדרות הרפואית לישראל. בחינות אלה נחלקות לשלושה סוגים, בהתאם למסלולי ההתמחות: בחינות שלב א´ במקצועות הראשיים (המתקיימות אחת לשנה); בחינות שלב ב´ במקצועות הנ"ל (המתקיימות פעמיים בשנה); ובחינות סיום ההתמחות, הנערכות בעל פה ובכתב (מתקיימות אחת לשנה. יצוין, סטודנט אשר רכש תואר ברפואה בחו"ל, יחוייב לעמוד בהצלחה בבחינת הסטאז´ או הרישוי לשם עיסוק בתחום במדינה.
הסמכה בתחום ייעוץ המס
בכדי לקבל רישיון עיסוק בייעוץ מס, על כל סטודנט אשר למד במוסד מוכר לעמוד בהצלחה בבחינות ההסמכה, המתבצעות מטעם נציבות מס ההכנסה, ולהשלים את תקופת ההתמחות הנדרשת. בסיום השניים, זכאי יהיה הבוגר להירשם בפנקס יועצי המס ולקבל תעודת רישום מקצועית המגדירה אותו כיועץ מס מורשה.