החפיפה בין מקצועות ההנדסה וההנדסאות מעלה בפי רבים שאלה מתבקשת- האם כדאי ללמוד לקבלת דיפלומת הנדסאות? או שאולי עדיף לבחור בלימודים גבוהים לתואר ראשון בהנדסה? במאמר זה ננסה לספק מענה עבור כל אותם מתלבטים.
הנדסה, הנדסאות ומה שביניהם
ההבדל העיקרי החולק בין לימודי הנדסה והנדסאות הוא כי לעומת דיפלומת הנדסאות, תואר הנדסה מוגדר כתואר אקדמי. עם זאת, אין עובדה זו בכדי לתעדף באופן מיידי את לימודי ההנדסה על ההנדסאות. ראשית, תנאי הקבלה שמציבים מוסדות ההשכלה הגבוהה בפני מועמדים לתואר הנדסי הינם גבוהים יותר, כך שרבים אשר אינם מתקבלים לחוג ההנדסה רשאים ללמוד במסלול הנדסאי. זאת ועוד, לימודי התואר מוכרים כארוכים יותר (לרוב נפרסים על פני ארבע שנים), קשים יותר ועמוסים יותר מלימודי הנדסאות. בשלב זה ראוי לציין, כי בוגרי הנדסאות מוכרים כמבוקשים מאוד בשוק העבודה, כך שאין הדיפלומה עוצרת מבעדם לפתח קריירה מצליחה; על אחת כמה וכמה, למרות שתואר בהנדסה נחשב ליוקרתי יותר, לעיתים הצורך בשוק העבודה עומד דווקא על הנדסאים מוכשרים. כך, בין אופציות התעסוקה העומדות בפני הנדסאים ניתן למצוא חברות היי-טק, משרדי עיצוב, צוותי מחקר ופיתוח, מפעלים, חברות פרטיות ועוד. בנוסף, רבים יעידו כי לימודי הנדסאות הם לא פחות מרתקים מלימודי הנדסה.
על אף שחומר הלימוד המאפיין לימודי הנדסאות דומה באופיו ללימודי ההנדסה, ניתן להכליל ולקבוע כי תכנית הלימודים ההנדסאית שמה דגש רב על יישום הטכנולוגיה והפיכתה למעשית וטכנית. לימודי ההנדסאות עשויה להוות יתרון עבור רבים המבקשים לשלב עבודה בלימודיהם, שכן אלה מוצעים במסגרת לימודי יום וערב גם יחד. הלימודים מוצעים, כאמור, בשפע מסלולים ותחומים עיסוק; כך, בין מסלולי הלימוד המוצעים להנדסאים עתידיים ניתן להבחין בהנדסאות רכב, הנדסאות עיצוב תעשייתי, הנדסאות פלסטיקה, הנדסאות צילום ומדיה דיגיטלית, הנדסאות סביבה ובניין, הנדסאות ביוטכנולוגיה ועוד. מוסדות הלימוד המציעים מסלולי הנדסאות הינם רבים ופרוסים ברחבי הארץ: אורט ישראל; מכללת הדסה בירושלים; עתיד- רשת מכללות טכנולוגיות; בית הספר להנדסאים ולטכנולוגיה ספיר; ועוד.