הפריחה הכלכלית שאליה התוודענו באמצע שנות האלפיים, הביאה עימה גם להתעוררות בשוק ההון וההשקעות בארץ. בפועל יוצא מכך, הוקמו בפריסה ארצית מספר בתי ספר מקצועיים שנועדו להכשיר עובדים מיומנים בתחום ולתת מענה לביקוש הגובר לאנשי מקצוע איכותיים. שוק ההון בארץ הוכיח את עליונותו ויציבותו גם בעיתות משברים פיננסיים שפקדו את ישראל מאוחר יותר, דבר שקיבע את מעמדם של העוסקים בתחום.
מהם תחומי הלימוד שנלמדים בבתי הספר לשוק ההון?
בתי הספר שבחרו להתמקד בהוראת שוק ההון, הציעו לתלמידיהם מבחר של מסלולי לימוד הנוגעות באופן כירורגי בכל תחום עיסוק משני. ההפרדה הברורה והמוגדרת בענף מאפשרת למסיים הקורס לנתב את הקריירה שלו בהתאם לתחום הנלמד. בין התחומי הלימוד הפופולאריים ביותר יש להזכיר את: תחום ההשקעות, תחום המניות, תחום האופציות, וייעוץ הפנסיוני. מעת לעת יוצאת הודעה לתקשורת על הקמת קורס שיעסוק בנושא חדש או כזה שנלמד עד היום כחלק ממערך הלימוד של קורס אחר.
מי קהל היעד של קורסי שוק ההון?
קהל היעד מתחלק באופן כללי לשתי קבוצות עיקריות. בקבוצה הראשונה נמנים כל אלו המבקשים באמצעות הידע שירכשו במהלך הקורס והתעודה שאותה יקבלו, להתקבל למשרות מבטיחות בתחום ההשקעות. בקוצב השנייה תמצאו את אלו המבקשים לשפר את בקיאותם בתחום ולשמש כיועצי השקעות עבורם עצמם, אותם תלמידים התנסו לרוב באופן עצמאי בהשקעות כאלו ואחרות. את הידע הבסיסי הם רכשו במהלך הזמן תוך רכישת ניסיון.
מה ההבדל בין כל אחד מהקורסים הנלמדים?
כמובן שכל אחד מבתי הספר בחר בתוכנית לימודים קצת שונה, בין אם בצורה טבעית ובין אם כדי להבדל מתוכניות הלימוד של המתחרים. בנוסף ראוי לציין שלכל קורס תכנים קצת שונים וזאת בהתבסס על השוני בין כל תחום ותחום. תוכניות הלימוד לוקחות כמובן בחשבון את הידע הבסיסי שמביא עמו לכיתה התלמיד. כדאי בכל אופן להתחיל בלימודי קורס בסיסי ורק אחר כך להתמקצע באחד מנושאי הליבה של שאר הקורסים. את על ההרשמה לקורס ההמשך יש להתייעץ עם יועצי הלימודים בתחום.
אז מה בכלל לומדים בקורסי שוק ההון?
בתחילת הקורס, מוטלת על המורים האחריות לאזן בין איכות וכמות הידע של התלמידים בכיתה, כך שכולם יהיו חייבים להגיע לאותה נקודת התחלה אופטימאלית. בשלב זה מתמקד הקורס בהטמעת מושגי היסוד הבסיסיים בתחום שוק ההון, אותם מושגים שיעלו באופן חוזר ונשנה לאורך כל הקורס. בין היתר יקבלו התלמידים הסבר מדוקדק על: מניות, קרנות נאמנות, אג"ח ועוד, בנוסף צריכים התלמידים להבין בצורה מעמיקה ונבונה את תהליכי כוחות השוק שפועלים כיום בארץ ובעולם. איך ההשפעות הגלובליות עובדות בארץ? מה השפעת הממשלה על כל תהליך? מה תפקיד נגיד הבנק ואיך הרגולציה שולטת בכל העניין. . כמובן שברקע מנסים המורים להקנות לתלמידים את השפה והמנטאליות הנהוגים בארץ. לאחר מכן לומדים התלמידים כיצד לקרוא נתונים ומה מלמד אותנו כל מידע אליו נחשפנו. פיתוח יכולת החשיבה הפיננסית נמצא בראש מעיינם של המורים, כך שיוכלו להתמודד כשווים בשווים ולחפר על שנים של ניסיון בתחום. בשלבים הסופיים של הקורס, מתנסים התלמידים במקרי מוחן ותרחישים שונים, חלקם בעל פה וחלקם באופן מדויק יותר.