לא קל להיות סטודנט בישראל. הסטודנט הישראלי צריך לשלם שכר לימוד גבוה, לשלם עבור שכירות כדי שיוכל לחיות סמוך למוסד הלימודים, לשלם על הוצאות תחבורה בשביל שיהיה לו איך להגיע לשיעורים ולהרצאות, ועל מנת לעמוד בכל התשלומים עליו גם להחזיק בעבודה. בתוך כל המרוץ המטורף הזה צריך הסטודנט הישראלי גם לקרוא, לתרגל ולשנן את החומר על מנת ללמוד משהו בפועל. מן הסיבות האלה ומסיבות אחרות סטודנטים רבים מוצאים את עצמם נלחצים בכל פעם מחדש כשמגיעה תקופת הבחינות ועולה השאלה – מתי הזמן הנכון להתחיל ללמוד?
מתי להתחיל ללמוד למבחן?
כל אותם סטודנטים שלא מספיקים כמעט כלום במהלך הסמסטר, ופותחים את החומר רק מספר ימים לפני הבחינה, נהנים מיתרון מסוים. בהתבסס על מחקרים מדעיים בתחום שפורסמו לאחרונה מסתבר שהמתח והלחץ המאפיינים את הימים שלפני הבחינה מעודדים את הגוף לשחרר הורמונים הגורמים לתאי המוח לאחסן מידע בצורה יעילה ומהירה יותר. כלומר, בשעה שאנו לחוצים וחוששים מהמבחן המתקרב, אנו זוכרים ולומדים טוב יותר, והחומר נקלט אצלנו בצורה מוצלחת יותר.
איך זה עובד?
אותם מחקרים מראים שבזמני לחץ, חרדה ומתח המוח האנושי מורה לגוף לשחרר למחזור הדם אדרנלין והורמון הנקרא קורטיזול. הקורטיזול הוא למעשה סטרואיד טבעי של הגוף וקיומו הכרחי לפעילות תקינה של כל מערכות הגוף. הקורטיזול מווסת את לחץ הדם וגורם לעלייה בכמות הסוכר בדם, המעניקה למוח מאגרי אנרגיה נוספים ועוזרת לנו לשמור על חדות וערנות. אך לפני שאתם דוחים את הלימודים לרגע האחרון זכרו כי עודף לחץ עלול להוביל לתופעות שליליות ואפילו מסוכנות לגוף.
מדוע זה עובד כך?
למעשה, המנגנון הזה שגורם לנו להיות חדים וערניים בזמני לחץ וחרדה הוא מנגנון הישרדותי לכל דבר. בתקופות פרה היסטוריות בהן נאלץ האדם הקדמון להתמודד עם סכנות קיומיות מדי יום, אותו מנגנון עזר לו לשרוד ואף עזר לו ללמוד מכל הניסיונות הללו. טבעי מאוד שאנו זוכרים בצורה ברורה יותר חוויות קשות ומלחיצות בחיינו, מאשר חוויות נעימות. תפקידו של הזיכרון החד הזה הוא למנוע מאיתנו לחזור על אותן טעויות שהביאו אותנו למצב המלחיץ הזה. ולמי שלא הבין את הרמז, עדיף ללמוד למבחנים כמה שיותר זמן מראש.