המבטא מייחד קבוצות אנשים, והינו סגנון הגייה מיוחד. אפשר לקחת כל שפה, ולראות איך מבטאים אותה במחוזות שונים בעולם בה היא מדוברת. נסו לדמיין לעצמכם אדם דובר צרפתית בלבד, המנסה להגיד "מה שלומך?" עכשיו נסו לדמיין כיצד אדם דובר יידיש יאמר זאת מול הצבר הישראלי. מה שיוצר את ההבדלים בין מבטא למבטא הוא לעתים השינוי במקומות אברי הדיבור והיחס בין הלשון, השפתיים, השיניים, הגרון והחניכיים שכולם מעורבים בדיבור יוצרים באמצעות הבדלים מזעריים את ההבדל כמו גם השוני במפתח הלסת או בצליל הבוקע. ישנם עוד משתנים שמשפיעים על המבטא – מקצב השפה, האינטונציה ועוד.
האם ניתן לשפר מבטא?
בחדשות הערוצים ובמופעים מכובדים ישנו מי שעובד על צורת הדיבור של הקריינים, ועד לפני מעט יותר מעשור, החדשות עוד הוגשו ב-ח´ וב-ע´, אולם עם הזמן המבטא של הקריינים הלך והתמזג עם זה שמדובר ברחוב ואימץ לעצמו מעין "צורת ביניים"- מדוע לא שאב כבר אז את צורת המבטא של "מלח הארץ", דור רביעי או עשירי בארץ ששימש דאז לקריינות? האם ישנו מבטא "נכון", או סטנדרטי? על פי מה ניתן "לשפר" את המבטא?
ישראל – קיבוץ גלויות, קיבוץ מבטאים וקיבוץ הברות
אנשי העליות למיניהם וגם אלו שפשוט באו מארצות עבר הים כדי להקים בית בישראל ידברו בדרך כלל במבטא שונה האחד מן השני ושונה מזה של ילד רך שנולד בארץ ודיבר מאז ומתמיד בשפת האם עברית. נוצר מין "מיש- מש" של מבטאים המייחדים זרמים שונים וקבוצות – חלק מהאנשים פנו לאולפן ללימוד שפה ולשיפור המבטא, חלק עשו זאת באמצעות לימוד עצמי (מול טלויזיה למשל). מה עושה ישראלי שטס לארצות הברית? מי שלא סיגל לעצמו את המבטא "עלול" להסגיר את חתך הדיבור הישראלי, או ללמוד קורס אנגלית, שבין השאר משפר את אופן המבטא עד כדי שלמות.
הכול עניין של תרגול
לכל שפה ישנו חתך דיבור שונה. כאשר מבינים היכן נמצא כל איבר האחראי על הפקת צליל מסוים, ניתן לבטא אותו בקלות. לאחד בידוד הצליל, אפשר להכניס אותו כבר כחלק מהמילים ולתרגל משפטים שלמים. המודעות היא יותר מחצי הדרך, הקורס ללימודי השפה והמבטא- הוא הליטוש הטוב ביותר.