תרבות הבקבוקים בישראל הולכת ופושה בכלל הציבור אל מול מסנני המים שלצד הכיורים, תוך כדי שאיבת מים ממקורות מתייבשים בישראל, או ייבוא של מותגי מים מחו"ל. תעשיות שונות כמו החקלאות אינן בוחלות בשימוש במים רבים בכדי שלא להגיע להפסדים בתחומן. לצד כל אלו, הקרקע אשר פעם קיימה מערכת אקולוגית מאוזנת הולכת ומתמלאת במים כבדים ובפסולת תעשייתית מסוגים שונים, שמזהמת את הסביבה ואת מקורות המזון של האדם, הצמחיה ובעלי החיים כולם. לאור המצב הקיומי- בעולם בכלל ובארץ בפרט, הצורך בהנדסאי קרקע ומים הולך וגובר – למציאת פתרונות ששומרים על איזון ועל איכות סביבה מחושבת לטווח הארוך.
מי הוא הנדסאי קרקע ומים?
הנדסאי קרקע ומים עוסק בתכנון, באחזקה ובתפעול של רשתות מים אצל המגזר הפרטי ובמגזר הציבורי. מטבע היותו הנדסאי, עבודתו מתבצעת במשרד או בשטח, דורשת מדידות, הסקת מסקנות מן הממצאים ותכנון האפשרויות לשיפור המצב הקיים. הנדסאי קרקע ומים ילווה תהליכי עיבוד שונים בטכנולוגיות מים וקרקע- בין אם טיפול מים מותפלים, בין אם בנושא תעלת הימים (נושא חם כיום בתחום איכות הסביבה והאקולוגיה) ועוד.
מה צריך ללמוד כדי להיות הנדסאי קרקע ומים?
הנדסאי קרקע ומים ישתמש בחשיבה מתמטית – לוגיסטית, שמשלבת בתוכה מקצועות ריאליים שונים: חשמל, מכאניקה בזורמים, הנדסה כימית, כימיה אורגנית וכימיה אי- אורגנית, אקולוגיה, גיאודזיה ועוד. עליו לדעת מהם סוגי הפסולת השונים – ומחזור הפסולת והשפכים, אילו מקורות מים ישנם במתחם הגיאוגרפי המדובר, סינון מים, כיצד לשמר קרקע, פיזיולוגיה בצמחים ועוד. ישנם נושאי לימוד רבים אחרים הכלולים בעבודה בשטח – כמו דגימות מים ומדידת איכותם, וכן להתמצא בכלכלה ובתמחירים.
למה כדאי ללמוד לתעודת הנדסאי מים וקרקע?
בישראל במיוחד ובכל העולם בכלל, מדובר בתחום מקצועי מתפתח שעוד לא אמר את המילה האחרונה – הנדסאים רבים ואנשי מקצוע עושים ימים כלילות בכדי למצוא פתרונות קבע שיתעלו מעל "פתרונות הטלאי" הזמניים למחסור המים בישראל- למשל במגזר הפרטי היה זה הממציא הישראלי שהמציא את החסכמים, הפטנט של הידית החסכונית בחדר הנוחיות, הטלת מיסים וקנסות על השקיה פרטית וציבורית בזמן בצורת ועוד.