ABA – Applied Behavioral Analysis היא שיטה לניתוח יישומי של ההתנהגות, שהתפתחה מגישת הביהייביוריזם. באמצעות שיטה זו, צופים במטופל ומודדים את התנהגותו, בונים לו תוכנית התאמה לשינוי ההתנהגות – תוכנית דינאמית שבנויה על הקשר סיבה - התנהגות – תוצאה. מטרת ניתוח יישומי של ההתנהגות היא למצוא מה הוא הגורם להתנהגות נצפית מסוימת – ולהפעיל עליה השפעה (להפחית תדירות התנהגות לא נאותה, או להכחיד את ההתנהגות כליל – כמו התפרצויות זעם או נשיכות עצמיות או להגביר תדירות של התנהגות מסוימת) כמו גם לימוד התנהגות חדשה.
מה עושה מנתח התנהגות?
מנתח ההתנהגות יבנה תוכנית התנהגותית פרטנית, ויערב את הסביבה הקרובה של המטופל בכדי שהתנהגותו תטמע בכל סביבה שימצא בה. המנתח מוצא אחר החיזוקים השונים (ראשוניים ומשניים) שפועלים על המטופל, יאתר את הגורם להתנהגות הלא נאותה שהוא רוצה לשנות ויבחן כיצד פועלת על המטופל תוצאה שונה: במידה וישנה תוצאה לא נעימה למתנהג- יחדל מהתנהגות זו בעתיד, אולם אם תוצאת ההתנהגות נעימה – ינתן לו חיזוק חיובי או שלילי, ולפיכך מירב הסיכויים שהמטופל יחזור על התנהגות זו.
שיטת ABA היא שיטה מדעית
ניתן לומר כי מדובר בשיטה מדעית: המנתח בוחר בדיוק מה תהיינה המילים שעל המטופל להגיד כדי שיקבל את החיזוק, בוחן באופן כמותי את הופעת ההתנהגות ממפגש למפגש על פי תצפיות שהוא מנהל ולאחר המפגש מנתח את התוצאות על פי חוקי ה- ABA. כך למשל אפשר גם לבנות התנהגות חדשה (לדוגמה: קשירת שרוכים) תוך לימוד בשלבים על פי רמת הקושי. סביבת התצפית והלימוד יכולה להיות הסביבה הטבעית של המטופל או אף סביבת מעבדה, על פי תכנון מוקדם.
קהל מטופלים ואפשרויות תעסוקה בתחום
ישנה בארץ תעשיית פורחת ללימוד ניתוח יישומי של התנהגות במוקדים שונים. המטופל יכול להיות כל אחד ואחת שמעוניינים לשנות דבר מה בהתנהגותם, או בהתנהגותו של בן הזוג או הילד, ויכול להיות אדם בעל הפרעות התנהגות או ליקויים התפתחותיים (למשל – אוטיזם או פיגור שכלי). קיימים בארץ בתי ספר רבים המסתייעים במנתחי התנהגות- מדובר בדרך טיפולית מוכחת שנכנסה לאחרונה בתודעת הציבור וצוברת תאוצה רבה.