הנדסה ביו רפואית היא ענף מעולם ההנדסה הכולל בתוכו שילוב של תחומים רבים כגון כימיה, פיזיקה, ביולוגיה, אלקטרוניקה, אופטיקה, מדעי המחשב ועוד. תפקידה של ההנדסה הביו רפואית היא להעניק פתרונות פרקטיים לבעיות רפואיות באמצעות תכנון ופיתוח של מכשור וציוד רפואי מתקדם, מחקר בתחומי הרפואה השונים וכיוצא בזה. התחום הלך והתפתח בעיקר בשנות ה90 בעקבות קפיצת המדרגה המשמעותית בתחומי ההנדסה השונים באותן שנים.
פיתוחים שונים פרי יצירתם של מהנדסי ביו רפואה
תפקידו של המהנדס הביו רפואי הוא לפתח מכשירים ושיטות שונות לשם שיפור רווחתו של האדם בתחומי הרפואה השונים כגון טיפול, שיקום, אבחון, מעקב ועוד. לצורך כל המהנדס הביו רפואי עושה שימוש מקצועי במערכות ממוחשבות, מערכות מכאניות, אלמנטים מעולם האלקטרוניקה והאופטיקה. לאורך השנים מאז קיים מקצוע זה הובילו מהנדסים ביו רפואיים לפיתוחים של מכשירים אשר שינו את פני הרפואה המערבית כגון קוצבי לב, בדיקות אולטרא סאונד, השתלת מפרקים ועוד.
מדוע תפקידו של המהנדס הביו רפואי חשוב כל כך
בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית והעלייה החדה ברמת החיים בעולם המערבי ישנו גידול מתמיד בכמות האוכלוסייה הזקנה. לצורך התמודדות עם הטיפול באוכלוסייה זו מדינות רבות מקצות משאבים רבים לתחום הרפואה המונעת. על מנת לשלב את הרפואה המונעת במערכות הבריאות הקיימות יש צורך בפיתוח של טכנולוגיות חדשות, ובהכשרה של מהנדסים ביו רפואיים מקצועיים שייקחו על כתפיהם את פעילויות המחקר והפיתוח החשובות הללו.
היכן לומדים להיות מהנדס ביו רפואי?
בישראל ניתן ללמוד את מקצוע ההנדסה הביו רפואית בארבעה מוסדות לימוד להשכלה גבוהה: אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת תל אביב, הטכניון ובבית הספר הגבוה לטכנולוגיה בירושלים. כמו כן, לאחרונה אישרה המועצה להשכלה גבוהה למכללת אפקה לפתוח מסלול לימודים להנדסה רפואית. בוגרי התואר יוכלו להשתלב בשוק העבודה בחברות השונות בשוק המייצרות ומפתחות ציוד רפואי מתקדם כמו חברות הייטק, בתי חולים ומרפאות, מעבדות מחקר פרטיות ועוד.