בשנים האחרונות התחלנו לשמוע על תורת הקבלה לא רק בקרב הקהל הדתי, אלא בקרב חילוניים רבים ואף סלבריטאים כמו מדונה. אז מה היא בעצם הקבלה? מדובר בתורת היהדות בפן המיסטי שלה, בשורשים של המחשבה היהודית ולאו דווקא הדת היהודית. הקבלה מהווה חלק בלתי נפרד חיי הרוח של היהודים ויש לה השפעה רבה על ההלכה, על מסורות ומנהגים, על פרשנויות מקראיות, על פיוט, תפילה ועוד.
הקבלה כמדע
יש הסוברים כי לימודי הקבלה אינם לימודים מיסטיים ורוחניים כפי שהסטיגמה הדביקה בם. מדובר בלימודי החוכמה של הקבלה, יש כאלו שאף מגדירים את הקבלה כמדע. ההגדרה של מדע היא דיי מופרכת אך ניתן להבין אותה שכן לימודי הקבלה מתבססים על שילוב של השכל והחומר העיוני לצד הרוחני, הרגשי והאישי. רבים בוחרים מדי שנה ללכת ללימודי קבלה בכדי להעשיר את רוחם, להבין את המשמעות של חייהם, ולקבל תשובות לשאלות רבות שמטרידות פרטים רבים בחברה. כל שאלה מעוררת שאלה חדשה שמסייעת ללכת במעין שביל רוחני שמסייע לאדם להגיע להשלמה עם עצמו.
מי הוא קהל היעד של לימודי קבלה?
קהל היעד של לימודי קבלה הוא נושא שנוי במחלוקת. מבחינת הקהל שומר המסורת הדתי קיימות הגבלות רבות מבחינת לימודי קבלה כמו לימודים לאחר גיל 40, רק לגברים נשואים, איסור נשים בלימודי הקבלה, בקיאות בהלכות טרם הלימודים ועוד, כל אלה מחשש כי המשתתפים בקבלה יחזרו בשאלה. מצד החילוניים יש הסבורים כי לימודי קבלה יחזירו את האדם בתשובה. כך או כך, לימודי קבלה מיועדים לכל אחד המעוניין בהם – כל אחד הרוצה לחקור אחר משמעות החיים ולחוות קצת רוחניות ופילוסופיה. למרות שרבים חזרו בתשובה וחזרו בשאלה, לא נראה קשר ישיר לקבלה.
מה הערך המוסף בלימודי קבלה?
לימודי קבלה לא מקנים תעודת גמר, הכשרה או הסמכה כלשהי. מדובר בלימודי העשרה שמטרתם להעשיר את הנפש, להתחסר לדת היהודית, להבין מה החוכמה של הדת היהודית, על מה היא מתבססת ואיפה אתה - הפרט – נמצא בתמונה הגדולה הזו. רבים נרשמים ללימודי קבלה מדי שנה, זוכים ללמוד, להשכיל ולשפר באופן משמעותי את חייהם והכי חשוב - להיות מאושרים.