תחום המסחר בבורסה הוא מהמרתקים שיש בעולם שוק ההון. בורסה למתחילים הינו קורס מבוקש ונדרש מאוד בלימודי שוק ההון ומקנה ידע לתלמידיו על נישה מעניינת זו
הבורסה לניירות ערך ממלאת תפקיד מרכזי, שלא לומר מכריע, בקרב המשק הישראלי. פעילותה של הבורסה מהווה כלי חשוב בצמיחת המשק, תוך שהינה נוגעת במישרין או בעקיפין כמעט לכל אזרח במדינה. כך, המסחר המתבצע בה הינו אחד האמצעים המרכזיים לגיוס כספים על ידי הממשלה וחברות מסוגים שונים. הסקטור העסקי מסתייע בכספי הבורסה לשם מימון מחקר ופיתוח, הקמה והרחבה של מפעלים, השקעות בציוד והגדלת התעסוקה והצמיחה. קיומה של הבורסה מאפשרת את העמקת היכרותו של הציבור הרחב עם שוק ההון וקירובם האחד לשני, באמצעות יצירת שלל הזדמנויות עסקיות וכספיות.
מיהי הבורסה?
הבורסה היא חברה פרטית שהוקמה על ידי בנקים וברוקרים בשנת 1953, במטרה למסד ולשרת את שוק המסחק בניירות ערך בישראל. מקור המילה "בורסה" נעוץ במילה היוונית "בירסה", שמשמעה עור. במשך השנים הפכה מילה זו לתיאור של ארנק העשוי שקית עור, כאשר השימוש המודרני בה החל אי שם במאה ה-13, בבית סוחרים בבלגי. הבורסה הישראלית ממוקמת ברחוב אחד העם התל אביבי, וזו מפעילה מערכות מסחר ממוחשבות המאגדות את כלל ניירות הערך הנסחרים: החל במניות המירים, דרך אג"ח ומק"מ וכלה בתעודות סל ותעודות בחסר. בין תפקידיה של הבורסה עומדת גל סליקת המסחר, המתבצעת על ידי מסלקת הבורסה. הסליקה משלימה את פעולת המסחר באמצעות העברתה של מניה נרכשת לחשבון הבנק של הקונה, כמו גם העברתו של התשלום עליה למוכר.
כיצד מתנהלת הבורסה?
ה"מוצר" הרווח שמציעה הבורסה הוא המניה; זו מהווה מעין נייר ערך, המקביל לשטר בעלות על חלק מחברה והמקנה למחזיק בו מעמד של שותף בה. כמתבקש, מעמדו של כל שותף בחברה מתחזק ככל שבידיו מניות רבות יותר, כאשר אדם המחזיק יותר ממחצית מניותה של חברה מכונה "בעל שליטה". המסחר בבורסה מתבצע באמצעות "רצף", שהינו מערכת ממחושבת המחוברת בקווים מהירים אל חברי הבורסה. הזרמת פקודות המערכת מתבצעת באופן רציף לאורך כל יום המסחר וזו אינה מגבילה את כמות ניירות הערך הפקודות, כמו גם מחזורי המסחר ומספר המשתתפים בו. אחד ממאפייניה היחודיים של הבורסה הישראלית טמון בכך שתחת קורת גגה נסחרים מרבית מוצרי ההשקעה הקיימים, עובדה המייעלת את ניהולה ותפעולה וחוסכת בהוצאות.