לימודי התואר במשפטים, כפי שכולנו נוכחנו לגלות, הפכו לאחד ממסלולי הלימוד המבוקשים והפופולאריים ביותר בקרב הסטודנטים בישראל. יש שיאמרו כי מדובר במצב אבסורדי בעוד אחרים יבחרו להתבונן בצד החיובי יותר של העניין, אבל כמות עורכי הדין החיים סביבנו גדלה באופן משמעותי, לכל אחד ואחת מאיתנו יש חבר, מכר או בן משפחה שסיים ללמוד או עדיין לומד במסגרת המסלול ללימודי תואר ראשון במשפטים. רבים מאלו הנחשבים ל"מועמדים" ללימודי התואר במשפטים, כלל אינם יודעים כיצד בנוי התואר ואילו תכנים נלמדים במהלכו, דבר שיכול לעזור מאוד בהחלטה הגורלית על מסלול הלימודים אותו נבחר.
אז איך נראה התואר במשפטים?
בישראל ישנם מספר גדול של בתי ספר ומכללות אשר להם המועצה להשכלה גבוהה אישרה להעניק תעודה על סיום התואר במשפטים. כל מכללה בחרה מראש את המסגרת בה ילמדו תלמידי הכיתה, אך ישנם מספר אלמנטים המשותפים לכולם. כל מסלולי הלימוד לתואר אורכים בין 3 וחצי ל4 שנים, בין 7 ל9 סמסטרים (מספר מכללות מחייבות את התלמידים אף לגשת לסמסטר קיץ במהלך התואר. במהלך התואר משתתפים התלמידים במגוון רחב מאוד של קורסים, כאשר רובם קורסי חובה, ומיעוטם קורסי בחירה בנושאים שונים. לתלמידים גם אפשרות להשתלב בפעילויות נוספות כגון: קליניקה משפטית, חונכות, עוזר הוראה ועוד. את הלימודים יכולים התלמידים לשלב עם עוד תחום עניין עליו נדבר בהמשך.
אז מה לומדים במהלך התואר במשפטים?
תכני הלימוד לתואר במשפטים משתנים מבית ספר אחד למשנהו, אך בדרך כלל מאופיינים במסלול דומה פחות או יותר. בשנה הראשונה נבחנים התלמידים על קורסים במקצועות הבסיס כגון: דיני עונשין (משפט פלילי), משפט חוקתי, משפט מנהלי ועוד. בהמשך השנה ובמהלך השנה השניה, משתתפים התלמידים בקורסים בתחומי עניין קצת פחות כלכליים, אשר נוגעים לתחומי המשפט המסחרי, ביניהם: דיני קניין, דיני חוזים, דיני חברות ועוד. השנה השלישית מאפשרת בדרך כלל לכל תלמידי ותלמיד לבטא עצמו באופן קצת יותר אינדבדואלי. כל תלמיד בוחר במספר קורסי בחירה אשר עניינו אותו ואשר עוסקים בתחום צר מחד ומעמיק עד מאוד מאידך.
מה בנוגעי לשילוב התואר עם תחום עניין נוסף?
המכללות השונות בארץ מאפשרות לכל אחד ואחת מהתלמידים לשלב את מסלול התואר הראשון במשפטים עם מסלול לימודים המקנה להם תעודה נוספת. בין המקצועות הנלמדים במסגרת התואר המשולב ניתן להבחין בכמה מאוד פופולאריים אשר חוזרים על עצמם כגון: משפטים ומנהל עסקים, משפטים ושיווק, משפטים ומשאבי אנוש, משפטים וחשבונאות, משפטים וממשל ועוד. התואר המשולב הינו בבחינת ערך מוסף עבור התלמיד, דבר שמאפשר לו לצאת אל שוק העבודה עם בונוס מיוחד. אלו שהתמחו למשל במשפטים ומקרקעין, ייתכן ויבחרו להתמחות בתחום דיני קניין, אלו שבחרו למשל בלימודי משפטים וממשל או משפטים ומדעי המדינה, יבחרו לעסוק בתחום עניין ציבורי או אפילו לעבוד במסגרת גוף ציבורי כגון: צהל, שב"כ, משרד הביטחון, משרד החוץ ועוד